Arbeidstilsynet varsler landsdekkende aksjon i bygg og anlegg
Farlig arbeid i høyden eller med sag er årsak til mange alvorlige skader og arbeidsskadedødsfall i bygg og anlegg. – Flesteparten av ulykkene kunne vært unngått. Det er grunnen til at vi i september gjennomfører en ny tilsynsaksjon med dette som tema , sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

I tidligere aksjoner har Arbeidstilsynet stanset fire av ti arbeidsoperasjoner på grunn av overhengende fare for liv og helse. Mange har også fått overtredelsesgebyr.
Aksjonen nå i september er et ledd i Arbeidstilsynets innsats for å få færre fallulykker og færre kuttskader på hender og fingre. Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakerne jobber sikkert i høyden, og at arbeidsutstyr som sag er utstyrt med pålagte verneinnretninger. I tillegg er det viktig at arbeidstakerne få nødvendig opplæring slik at de bruker arbeidsutstyret riktig, og bidrar til at utstyret holdes i orden og er trygt å bruke.
– De siste årene har vi kontrollert mange byggeplasser hvor det foregår arbeid i høyden. Vi mener å se en positiv utvikling, og mange virksomheter arbeider godt med helse, miljø og sikkerhet. Likevel er det viktig å holde oppe trykket på disse risikoforholdene, sier Vollheim.
Stans, gebyr eller politianmeldelse
Når Arbeidstilsynet avdekker at det foregår farlig arbeid i høyden, eller at det brukes sager hvor pålagt vern mangler, vil vi reagere med å kreve at dette rettes opp. Ved overhengende fare for liv og helse vil arbeidet stanses helt eller delvis. Virksomheten må dokumentere at faren ikke lenger er til stede før stansen kan oppheves og arbeidet gjenopptas.
Arbeidstilsynet vil i tillegg vurdere å gi overtredelsesgebyr.
– Vi gir overtredelsesgebyr i tilfeller der vi avdekker alvorlige brudd som utgjør en betydelig sikkerhets- eller helserisiko for arbeidstakerne, eller der tilsyn og pålegg ikke har ført til en forbedring. Når vi avdekker at virksomheten gjentatte ganger bryter arbeidsmiljøloven, øker vi gebyret. Alvorlige overtredelser politianmeldes, sier Vollheim.
Ulovlig innleie
Arbeidstilsynet har fra 1. juli 2020 fått myndighet til å føre tilsyn med innleie- og likebehandlingsreglene i arbeidsmiljøloven. I Oslo-området vil hovedtema i denne aksjonen være om innleie fra bemanningsselskap er i henhold til regelverket.
Arbeidsgiver må sørge for at:
- risiko blir vurdert og tiltak iverksatt før arbeidet starter
- kun egnet utstyr brukes
- kollektiv fallsikring (f.eks. stillas og/eller rekkverk) brukes fremfor kun personlig fallsikringsutstyr
- arbeidstakerne får opplæring i, og informasjon om, bruk av arbeidsutstyret de skal bruke
- arbeidstakerne får opplæring i sikkert arbeid i høyden
- arbeidsutstyr (sager) hvor verneinnretninger mangler tas ut av bruk til det er bragt i en tilstand som gjør det trygt å bruke
- arbeidsutstyr som ikke skal brukes gjøres utilgjengelig for bruk ved merking eller at det fjernes.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi MehliKommunikasjonsrådgiver
Tel:95907443heidi.mehli@arbeidstilsynet.noBilder
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg saker fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Arbeidstilsynet
Brudd på ivaretakelse av smittevern i ett av tre tilsyn14.1.2021 07:00:54 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet har de siste to månedene avdekt brudd på ivaretakelse av smittevern i hvert tredje tilsyn. De fleste bruddene dreier seg om manglende kartlegging og risikovurdering av smittefare.
Arbeidstilsynet skal kontrollere smitteverntiltak ved innkvartering21.12.2020 12:10:04 CET | Pressemelding
Arbeidsgivere som stiller innkvartering til rådighet for arbeidstakere som skal i karantene, må tilby enerom med tv og internett, eget bad og eget kjøkken eller matlevering. Arbeidstilsynet skal kontrollere at kravene til innkvartering blir ivaretatt.
Barn i kulturarbeid? Husk å søke til Arbeidstilsynet!16.12.2020 10:04:55 CET | Pressemelding
– Vi har mange pauser og kan gjøre lekser på et eget rom når vi ikke står på scenen, sier Alma (9) og Vilde (10). Når Turnéteateret i Trøndelag setter opp førjulsteateret Teskjekjerringas julestri har de fått godkjenning fra Arbeidstilsynet til å ha med dem og fire andre jenter som skuespillere.
Nå kommer Arbeidstilsynet på smittetilsyn i fiskeindustrien14.12.2020 13:30:03 CET | Pressemelding
Av Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.
Smittevernmangler i fire av ti tilsyn med overnatting og servering14.12.2020 09:25:34 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet fant brudd på ivaretakelse av smittevern i fire av ti tilsyn med overnatting- og serveringsbransjen. Mange virksomheter er dyktige på smittevern mot kundene, men feiler overfor egne ansatte.
Helsa til mange fjørfebønder i fare10.12.2020 10:54:15 CET | Pressemelding
Verken arbeidsgivarar eller arbeidstakarar veit nok om helserisikoen dei utset seg for når dei jobbar med fjørfe. Det kom fram da Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn og rettleiing hos 49 fjørfebønder i fjor.
Arbeidstilsynet skal kontrollere smittevern i fiskeindustrien 8.12.2020 15:55:57 CET | Pressemelding
Mange utenlandske gjestearbeidere reiser nå til Nord-Norge for å jobbe med vinterfisket. Arbeidstilsynet skal gjennom informasjon og tilsyn påse at smittevernet blir ivaretatt i fiskeindustrien.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom