Norsk Friluftsliv

Arbeidsgiverorganisasjonene oppfordrer til å la ansatte nyte dagslyset

Del

NHO og Virke går sammen med Norsk Friluftsliv, og oppfordrer arbeidslivet til å legge til rette for at ansatte på hjemmekontor får en tur ut i løpet av dagen. – Viktig grep for den psykiske helsa.

VIKTIG DAGSLYS: Det å komme seg ut og kjenne sola i ansiktet i løpet av dagen kan bety mye for trivselen på hjemmekontoret. Foto: Synne Kvam
VIKTIG DAGSLYS: Det å komme seg ut og kjenne sola i ansiktet i løpet av dagen kan bety mye for trivselen på hjemmekontoret. Foto: Synne Kvam

De nye strenge koronatiltakene gjør at mange blir sittende isolert og alene, selv om de er i arbeid. Det har ført til at både myndigheter og mange andre frykter for den psykiske helsa i Norge.

Arbeidsgiverorganisasjonene NHO og Virke ber nå arbeidsplassene ta grep. Sammen med fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv oppfordrer de til kreative og fleksible løsninger for å tilrettelegge for at flest mulig kan få seg en tur ut i løpet av arbeidsdagen – aller helst mens det er dagslys. For eksempel kan man legge inn en gåtur ute på vei "til" eller "fra" hjemmekontoret, som mange er vant til fra en mer normal jobbhverdag. Eller man kan benytte lunsjpausen til å komme seg ut.

– Dette gjør vi fordi vi vet fra forskning at det er bra for oss å komme oss ut, og at vi senker skuldrene og føler oss bedre allerede etter ti minutter i grønne omgivelser. Den lille pausen fra både hjemmekontor, isolasjon og tanker, tror vi de aller fleste trenger nå, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

I september satt 1 av 3 nordmenn på hjemmekontor, viser tall fra Norsk Koronamonitor. Nå som tiltakene er strammet inn, er det grunn til å tro at dette i dag gjelder enda flere.

Skal folk komme seg helskinnet gjennom vinteren, mener organisasjonene at det er viktig å sørge for at man får noen avbrekk fra skjerm og hjem.

– Arbeidslivet er en viktig bidragsyter til den psykiske helsen i Norge. Nå som jobbhverdagen for mange er snudd på hodet, uten de vanlige arenaene for sosial kontakt og variasjon i sted og rom, gjelder det å tenke nytt. Vi mener det å tilrettelegge for at folk nå får litt dagslys og frisk luft et viktig grep for den psykiske helsen, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Organisasjonene understreker at de forstår at oppfordringen ikke er like gjennomførbar på alle arbeidsplasser, men håper arbeidsgiverne kan være kreative.

– Det er klart at ikke alle har jobber der man bare kan ta en tur ut midt i arbeidsdagen. Men vi håper arbeidsgivere vil tørre å tenke litt nytt der det er mulig, og være fleksible og kreative i møte med den ekstraordinære situasjonen vi befinner oss i nå, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Nøkkelord

Kontakter

Bente Lier,
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv
Telefon: 908 80 437
E-post: bente@norskfriluftsliv.no

Peter Markovski
Kommunikasjonsdirektør i NHO
Mob: +47 92041055
Epost: peter@nho.no

Anders Rikstad
Senior kommunikasjonsrådgiver
E-post: anders.rikstad@virke.no
Mobil: +47 943 06 441

Bilder

VIKTIG DAGSLYS: Det å komme seg ut og kjenne sola i ansiktet i løpet av dagen kan bety mye for trivselen på hjemmekontoret. Foto: Synne Kvam
VIKTIG DAGSLYS: Det å komme seg ut og kjenne sola i ansiktet i løpet av dagen kan bety mye for trivselen på hjemmekontoret. Foto: Synne Kvam
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no

Norsk Friluftsliv er
fellesorganisasjonen for 18 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap og representerer over 5000 lokale lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom