Arbeidet hennes kan spare Norge for store kostnader – nå mottar hun NTVAs Ærespris
NTVAs ærespris tildeles årlig en person som har bidratt til å utvikle banebrytende teknologi. Tidligere har prisen gått bl.a. til personer som har stått for innovasjon innenfor IT og internett, utvikling innenfor medisin og for viktige bidrag til olje- og gassindustrien. Prisen ble første gang utdelt i 2008.
«Det er en stor ære å motta denne prisen. Dette er en anerkjennelse av både av mitt arbeid, alle som har bidratt til dette viktige fagområdet og samarbeidet vi har hatt mellom SINTEF, NTNU og bransjen, men også den betydning forsyningssikkerhet har for samfunnssikkerheten» sier prisvinneren.
Gerd Kjølle, som er sjefforsker i SINTEF og professor II ved NTNU, har arbeidet med en rekke prosjekter som blant annet har bidratt til at feil i kraftnettet kan lokaliseres og isoleres raskere og utviklet en metode for sannsynlighetsbasert utbygging, drift og vedlikehold av overføringsnettet. Dette er begge prosjekter som har ført til store gevinster og reduserte kostnader for produsenter, brukere og samfunnet som helhet. Det er anslått at metoden for sannsynlighetsbasert utvikling av kraftnettet alene vil føre til redusert investeringsbehov på 2,9 mrd kroner de nærmeste årene. Metoden er også egnet for bruk i det europeiske nettet.
«Vi lever i en tid der vi hver dag blir minnet om forskningens bidrag til å styrke samfunnssikkerheten innen helse og andre områder. Sikker kraftforsyning er av uvurderlig betydning i vårt moderne samfunn. Gerd Kjølle er en svært verdig mottager av NTVAs ærespris, og vi håper prisen bidrar til å motivere til fortsatt kunnskapsutvikling og godt samspill mellom forskning, næringsliv og forvaltning for en kunnskapsdrevet styrking av samfunnssikkerheten,» sier Torbjørn Digernes, president i NTVA og tidligere rektor ved NTNU.
«Jeg er stolt og imponert over tildelingen. Gerd Kjølles arbeid har skapt enorme verdier for samfunnet og at vi i dag har et kraftsystem som er betydelig mer kostnadseffektivt og bærekraftig enn tidligere. SINTEF sin rolle er å bidra til teknologi som gir verdi både til næringsliv og samfunnet generelt. Kjølles arbeid er et fremragende eksempel på dette,» sier Alexandra Bech Gjørv, Konsernsjef SINTEF.
Æresprisen er tidligere tildelt
2018: Erling Hammer for hans bidrag til utvikling av flerfase-måleteknologi i olje- og gassektoren
2017: Professor Finn Gunnar Nielsen, UiB for hans banebrytende forskning spesielt innenfor flytende vindturbiner
2016: Tore Lærdal for Lærdal-gruppens nyskapende arbeid med utvikling av behandlings- og opplæringsutstyr for livreddende førstehjelp og fostermedisin
2015: Professor Trond Jørgensen, UiT for utvikling av banebrytende teknologi som gjorde norsk fiskeoppdrett fri for antibiotika
2014: Arne Halaas for innovasjoner innen søketeknologi
2013: Hans Christen Rønnevik for sin rolle i utvikling av letemodell som førte til funn av Johan Sverdrup-feltet
2012: Jon Gjedebo for utvikling av automatisert boresystem
2011: Kjell Arne Ingebrigtsen, Bjørn Angelsen og Kjell Kristoffersen for at de på hver sin måte har gitt vesentlige bidrag til å bygge opp et kunnskapsbasert og industrielt miljø knytt til bruk av ultralyd i medisinsk bildebehandling.
2010: Arne Smedal og Kåre Syversen for dere bidrag til utvikling og kommersialisering av to ulike banebrytende norske marintekniske konstruksjoner
2009: Knut Bjørlykke for hans forskning innen sedimentologi og petroleumsgeologi
2008: Yngvar Gundro Lundh for hans deltakelse i utviklingen av Internett
Nøkkelord
Bilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
SINTEF holder nytt kurs i lydisolasjon16.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Kurset gir økt kunnskap om hvordan man oppnår god lydisolasjon i bygg med trekonstruksjoner. Du får en god oversikt over praktiske løsninger som tilfredsstiller ulike krav.
SINTEF-spinoff med livreddende analyseteknologi solgt for 1,624 mrd.14.1.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Revolusjonerende plattform for in vitro-diagnoser går hele veien fra forskningslaboratoriene til verdensmarkedet når franske bioMérieux kjøper SpinChip Diagnostics, som ble etablert av SINTEF i 2012.
Skade i bygningen? SINTEF kan bistå9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Lang og bred erfaring er nyttig både når man skal finne årsaken til en byggskade og løse problemet.
Ny veileder for vanntåkeanlegg i bygninger6.1.2025 06:00:00 CET | Pressemelding
Veilederen, som er utarbeidet av SINTEF i samarbeid med både offentlige og private aktører, vil gi enklere prosjektering og økt kompetanse hos byggherrer som skal velge løsning.
Forsker advarer: Ikke brenn juletreet i peisen27.12.2024 08:12:00 CET | Pressemelding
I god juletradisjon advarer SINTEF-forsker Morten Seljeskog mot å fyre med juletre i peisen, da det kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom