Universitetet i Bergen (UiB)

Åpnet det akademiske året ved UiB

Del

Troen på en mer normal studietid preget åpningsseremonien for det akademiske året ved UiB 16. august. Velkomsttaler, studentenes overrekkelse av rektorkjedet til Margareth Hagen og konsert med Lars Vaular var bare noen av ingrediensene under markeringen.

Studentene, ved Thomas Helland-Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, hadde fått æren av å stå for overrekkelsen av rektorkjedet til Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset
Studentene, ved Thomas Helland-Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, hadde fått æren av å stå for overrekkelsen av rektorkjedet til Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset

Solen strålte over de som mandag hadde sikret seg en av plassene til velkomstseremonien til det akademiske året ved UiB. For anledningen var det tilrettelagt for at et begrenset antall studenter og ansatte kunne delta fysisk under arrangementet på Museplass, mens andre kunne følge seremonien via direktestrømming.

Et tema som gikk igjen under årets seremoni var at samfunnet har gått gjennom - og fortsatt er i - en utfordrende tid som følge av koronapandemien. Et stort lyspunkt er likevel fremgangen i regjeringens gjenåpningsplan, i takt med at stadig flere blir vaksinerte. Med det er det også håp om at studietiden vil kunne bli mer som normalt.

- Dette er et spesielt år. Nå ser vi slutten på pandemien. Dere skal være med oss å åpne campus, korridorene, lesesalene og kafeene. Pandemien har satt mange ting på vent, og vi vet at det har vært tøft. Alle trenger vi å føle på et fellesskap, for å føle mestring, at vi er del av noe større enn oss selv. Universitetet i Bergen skal være et slikt sted, sa rektor Margareth Hagen under seremonien.

- Skal ta campus tilbake

Thomas Helland-Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, fokuserte i sin tale på at det har vært utfordrende å være student i en pandemi, uten å kunne være en del av det yrende studentlivet som normalt kjennetegner studentbyen Bergen.

- Men i år blir det annerledes. I år skal vi ta campus tilbake, sa han.

Helland-Hansen oppfordret til å aktivt delta i studentorganisasjoner, i undervisningen og å møte medstudenter i kollokvier.

- For å fasilitere alle disse tingene har Studentparlamentet sammen med Bergen kommune og UiB skaffet tilgang til hurtigtester, slik at vi kan samles på campus nå ved studiestart, sa studentlederen, og la til:

- Målet vårt med å ta campus tilbake er å gjenskape Bergenskulturen. Kulturen som er noe av det beste jeg har opplevd: Å møte medstudentene til quiz, å gå turer på Bergensfjellene og å finne vennskap og kjærlighet i byen vår. Jeg har stor tro på at dere også vil trives her og ønsker dere alt godt i alle deres år her i Bergen.

Studentene overrakte rektorkjedet

Det nye rektoratet ved UiB tiltrådte 1. august, noe som ble markert gjennom overrekkelsen av rektorkjedet til Margareth Hagen. Rektorkjedet symboliserer universitetets tradisjoner, verdigrunnlag og betydning. I år var det studentene, ved Thomas Helland-Hansen, som hadde fått æren av å stå for overrekkelsen.

- Jeg har stor tro på hva Margareth Hagen kommer til å utrette de neste årene, og det er derfor svært gledelig å ha fått en spesiell oppgave her i dag, sa studentlederen, før han inviterte Hagen opp på scenen for å formelt motta kjedet.

Velkomst fra rektor

Rektor Margareth Hagen ønsket både ansatte og studenter et varmt velkommen til et nytt akademisk år ved UiB. Et særlig velkommen ønsket hun de 6400 nye studentene, inkludert 1000 internasjonale studenter, ved universitetet i år.

- Takk for at dere har valgt UiB. Dere har gjort et godt valg. Dette er nemlig et av de aller sterkeste universitetene i landet, det er et av landets mest tradisjonsrike lærersteder, det er landets fineste campus. Og Bergen som studentby er fantastisk, sa hun.

Hagen var også opptatt av å fremme mangholdet ved UiB; blant de ansatte fra omtrent 70 nasjoner, blant studentene og i studentorganisasjoner, meningsmangfoldet i auditoriene og mangfoldet i fagområder på de syv fakultetene.

Rektor ser også frem til å denne høsten feire at UiB fyller 75 år.

- Da stortingspolitikerne kom frem til at Norge skulle ha et universitet her vest, så var det et moment at det allerede var sterke forskningsmiljøer i Bergen. Men det handlet også om at høyere utdanning og kompetansen skulle spres ut i landet. Dette er fortsatt viktig for oss. Vi ønsker et universitet som rekrutterer mangfoldig. Det er utrolig viktig også for Vestlandet at vi rekrutterer bredt, sa hun.

- En gledens dag

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) var glad for å være med på å ønske studentene velkommen, å ønske Margareth Hagen velkommen som ny rektor; samt å på forskudd gratulere Universitetet i Bergen med 75-års jubileet.

- Bergen er min by. Og dette er mitt universitet, sa statsråden, og viste til egen tid som juss-student i byen. Hun anbefalte studentene å være aktive, gjennom eksempelvis studieforeninger, studentpolitikk og studentvalg.

- Dette er også en gledens dag fordi vi kan være sammen etter å ha måttet stenge ned samfunnet i lang tid. At dere i dag kan ha en tilnærmet normal studiestart og være studenter i en åpen by ved et åpent universitet – det er jeg glad for, sa hun.

Studentene og Bergen

Ordfører Marte Mjøs Persen benyttet også anledningen til å ønske studentene velkommen til Bergen.

- Kunnskap er ikke bare viktig for den enkelte, det er også viktig for oss som samfunn. I møte med store problemstillinger som klimaendringer, ulikhet og høyreekstremisme, trenger vi mer kunnskap og nye løsninger. Løsninger jeg er sikker på at dere vil bidra til, sa hun, og oppfordret studentene til å bruke mulighetene kulturinstitusjonene, naturen og andre av byens fasiliteter.

- Kjære alle studenter. Jeg håper dere vil trives i den vakre byen vår, at dere får kunnskap, opplevelser og minner som varer livet ut, og jeg gleder meg til å se hvordan dere kommer til å forme Bergen, og hvordan Bergen kommer til å forme dere, sa ordføreren.

Fra scenen ble man også kjent med mulighetene som ligger i å engasjere seg i flere av byens studentorganisasjoner, før byens egen Lars Vaular gav de fremmøtte et musikalsk høydepunkt, som avslutning av årets velkomstseremoni.

Bilder

Studentene, ved Thomas Helland-Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, hadde fått æren av å stå for overrekkelsen av rektorkjedet til Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset
Studentene, ved Thomas Helland-Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, hadde fått æren av å stå for overrekkelsen av rektorkjedet til Margareth Hagen. Foto: Eivind Senneset
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Presseinvitasjon fra Forskningsdagene i Bergen20.9.2021 14:30:00 CEST | Presseinvitasjon

Forskningsdagene på Akvariet Fredag 24. september kl. 18.00 Night at the Aquarium - Hav, fred og konflikt. I januar ble FNs havforskningstiår sparket i gang, og Statsraad Lehmkuhl har nettopp begynt på sin 19 måneder lange jordomseiling. I den forbindelse ønsker Forskningsdagene i Bergen å rette oppmerksomheten mot havene og hvordan stater samarbeider om store havområder til tross for politiske forskjeller og konflikter. En rekke forskere vil denne kvelden gi oss et innblikk i hva One Ocean-seilasen handler om, og hvilke utfordringer og muligheter vi står overfor når det gjelder å bruke havet og marine ressurser på en bærekraftig måte. Samarbeid mellom Akvariet i Bergen, One Ocean, Bergen Næringsråd og Statsraad Lehmkuhl. Forskningsdagene på Grand Hotel Terminus Fredag 24. september kl. 19.00 Nobody puts overgangsalderen in the corner! Vi har lenge vært på minussiden når det gjelder kunnskap om kvinnehelse. Spesielt overgangsalderen er et tema mange har et forhold til, men ikke snakker

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom