Statskog SF

Åpner tilbud om 60 000 jaktdager for småviltjegere

Del
Nå legger Statskog ut sitt tilbud til småviltjegere over hele landet. Noen områder er svært attraktive. 2000 nye jaktdager gjøres tilgjengelig etter kjøpet av AS Meraker Brug.
Småviltjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen
Småviltjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen

Statskogs tilbud til norske småviltjegere utgjør normalt 60 000 jaktdager i Norge. De mest attraktive jaktformene er rype- og skogsfugljakt, men det jaktes også på hare, bever og smårovvilt.

I et normalår slipper 15 000 småviltjegere til hos Statskog. Omfattende årlige undersøkelser avgjør hvilket jakttrykk som er innenfor en bærekraftig forvaltning av bestandene.

Fra og med 10. mars legger statsforetaket ut attraktive tilbud hvor etterspørselen er betydelig høyere enn tilbudet. Her må jegerne søke om jakt. Deretter utføres det en tilfeldig trekning blant søkerne i mai.

Ikke prispress

- Enkelte områder er blant landets beste og ville gitt priser i hundretusenkronersklassen i auksjoner. Men vi skal tilby allmennheten muligheter for jakt og fiske, og regulerer det heller med søknad og trekning, i stedet for pris. Er man heldig, kan man gjøre gode kupp her, sier jaktkonsulent i Statskog, Jonas Hagen.

Statskog forvalter jakt og fiske på statsgrunn utenfor statsallmenning. Det gjelder store områder i Nordland og Troms, samt en rekke større og svært attraktive eiendommer i Sør-Norge.

Vil passere 3000 nye jaktdager

Med Statskogs kjøp av AS Meraker Brug styrkes jakt- og fiskemulighetene for allmennheten betydelig i Midt-Norge.

- Totalt for områdene i Meråker, Stjørdal og Malvik åpner vi nå for 2000 jaktdager på småvilt. Dette er flotte jaktområder som vil være attraktive for mange. Vi avvikler tilrettelagt jakt så snart gjeldende avtaler løper ut. Fra 2025 vil alle feltene her være tilgjengelig for allmennheten. Da vil vi kunne tilby over 3000 dager med småviltjakt, dersom bestandstellingene våre tilsier det, sier Jonas Hagen.

Innbyggere i Meråker har en særskilt avtale om småviltjakt og kommer i tillegg til disse tallene.

Forsiktig i starten

Statskog har i samarbeid med NINA taksert, analysert og klassifisert de nyinnkjøpte eiendommene etter naturtyper og leveområder. Dette forsterker muligheten til bærekraftig forvaltning.

- Vi er imidlertid ekstra forsiktige i oppstarten til vi får mer kunnskap. Vi vil gjøre flere tellinger av bestandene til høsten, og vi må få mer innsikt i jaktuttaket som følger av lokalbefolkningens særskilte jaktavtale. Midtveis i jakta vil vi se på jakttrykket og gjøre en evaluering. Dersom tallene gir mulighet for det, vil vi kunne åpne for mer jakt ut over høsten og vinteren, sier Jonas Hagen.

Storviltjakt rundt hjørnet

Eva Kristin Grøndal hos Statskog i Midt-Norge forteller at de jobber kontinuerlig med å tilgjengeliggjøre jakt og fiske på det som var AS Meraker Brug sine eiendommer.

Norgeskortet gjelder allerede for innlandsfiske, og gir svært rimelig tilgang. Noe laksefiske blir tilgjengelig i inneværende sesong, men mulighetene blir betydelig større allerede neste år.

- Nå legger vi også ut småviltjakt, og storviltjakt med rådyr, hjort og elg er også rundt hjørnet. Totalt sett vil vi nå raskt gjøre Statskogs modell gjeldende. Det vil gi større tilgjengelighet til jakt og fiske både for lokale og for tilreisende, sier Grøndal.

Nøkkelord

Kontakter

Jonas HagenJakt og fiskekonsulent Nordland

95 43 34 30 / 742 31 000

jhg@statskog.no

Eva Kristin GrøndalUtmarkskonsulent Midt-Norge

91 73 57 55 / 742 13 000

ekg@statskog.no

Bilder

Småviltjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen
Småviltjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen
Last ned bilde
Elgjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen
Elgjakt i Meråker Foto: Jakob Haugen
Last ned bilde

Lenker

Om Statskog SF

Statskog SF
Statskog SF
Søren R Thornæs vei 10
7800 Namsos

74 21 30 00http://www.statskog.no/

Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.

Følg pressemeldinger fra Statskog SF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statskog SF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statskog SF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom