Farmasiet

Åpner nettapotek for mindreårige

Del

Inntil nylig har ikke unge mellom 16 og 18 år hatt mulighet til å hente ut reseptmedisinene sine på nett. – Det er på høy tid at de yngste også får handle anonymt på nett, sier fag- og kvalitetsdirektør i Norges største nettapotek.

(Foto: Pixabay)

For mange kan det være både vanskelig og flaut å gå til apoteket for å hente ut medisinene sine. Enten fordi man ikke ønsker å snakke med andre om det man trenger, eller at man ikke ønsker å møte på en nabo, venn eller kollega. Av den grunn har mange sverget til nettapotek, hvor man kan hente ut reseptmedisiner diskret og anonymt.

– Da vi begynte å selge reseptfri Viagra i fjor vinter var det tydelig at behovet for diskresjon var stort. De første månedene stod nettsalget for nærmere 50 prosent av totalsalget i bransjen, sier fag- og kvalitetsdirektør i Farmasiet, Lisa Grinaker.

Hun mener hele bransjen har manglet liknende alternativ for unge gutter og jenter.

– Dersom voksne menn har behov for diskresjon rundt sex, hvordan er det da for unge? Reseptbelagte medisiner som selges til de under 18 år er ofte relatert til sex, som for eksempel p-piller eller annen prevensjon, og medisiner mot kjønnssykdommer, forteller Grinaker.

Ny løsning på plass
Regelen er at foreldrene kan hente ut reseptmedisin til sine barn frem til barnet er 16 år gammelt, og de har digitalt innsyn i sine barns resepter. Men når man er mellom 16 og 18 år kan man hente ut dette selv, dog så har man vært tvunget til å gå på det fysiske apotek, inntil nå.

– Årsaken er helt enkelt at kredittkort har vært eneste betalingsalternativ hos nettapotek, og det har 18-årsgrense. Nå åpnes det for betaling med Vipps, noe som gjør at også de mellom 16 og 18 år kan hente ut reseptmedisiner på nett enkelt og diskré, forteller Grinaker.

Større behov for diskresjon enn det mange har trodd
Sjefen i Maja.no, en digitaltjeneste som spesialiserer seg på konsultasjon og resept for unge kvinner, ønsker den nye løsningen varmt velkommen.

– Vi har savnet dette lenge. Det finnes mange jenter under 18 år som bruker prevensjon. De har definitivt ikke noe mindre diskresjonsbehov enn de voksne, tvert om er det heller motsatt. Vi hører ofte at det er flaut å hente ut p-piller eller andre medisiner for kjønnssykdommer på fysiske apotek. En løsning for diskré handel av reseptbelagte medisiner var på høy tid at kom, sier lege og daglig leder i Maja.no, Harald Dobloug, og legger til:

– Jeg er trygg på at dette fører til at mange unge vil velge å ta i bruk nettapotek for uthenting av reseptmedisiner fremover. Behovet for diskresjon har nok vært langt større enn mange har trodd hos den yngre målgruppen.

– Vi har fortsatt en lang vei å gå
Selv med denne løsningen på plass mener fag- og kvalitetsdirektøren i Farmasiet at apotekbransjen har en lang vei å gå.

– Apotekbransjen jobbet på overtid, og selv om det nå er på plass har vi en lang vei å gå. Det neste vi i Farmasiet jobber med er å åpne opp for at de mellom 16 og 18 år skal få lov til å handle reseptfritfrie legemidler over nettet. Jeg mener at et nettapotek ikke skal sidestilles med dagligvarehandelen sin 18-årsgrense. Vi jobber under klare rammeverk, kan innføre mengdebegrensninger, og har kompetente farmasøyter som kan rådgi og veilede kundene våre, avslutter Grinaker og peker til hvordan dette fungerer i Sverige.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Farmasiet

Farmasiet
Farmasiet
Østre Kullerød 2
3241 Sandefjord

33 00 58 80http://www.farmasiet.no

Farmasiet.no drives av Farmasiet Apotek (Farmasiet AS med org. nr: 913379721). Vi holder til i Sandefjord, samlokalisert med Komplett Group. Farmasiet Apotek har egen apotek- og driftskonsesjon fra Statens Legemiddelverk (konsesjonsnummer 1849). I tillegg er apoteket godkjent som et nettapotek. Les mer om nettapotek på Legemiddelverkets offisielle sider om nettapotek.

Alle nettapotek må også ha et apotekutsalg tilgjengelig for kunder. Apotekutsalget har besøksadresse Østre Kullerød 2, 3241 Sandefjord. Lokalene er åpent mellom klokken 9 og 16 mandag til fredag. Vi tilpasser vårt lagerhold av reseptpliktige legemidler løpende etter etterspørsel. Ta gjerne kontakt på forhånd for å sikre at vi har din reseptvare på lager dersom du ønsker å hente ut resept i apotekutsalget.

Følg saker fra Farmasiet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Farmasiet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Farmasiet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom