Nærings- og fiskeridepartementet

Åpner for direktefiske etter torsk i Nordsjøen for fartøy i lukket gruppe over 15 meter

Del

Nærings- og fiskeridepartementet endrer reguleringen for torsk i Nordsjøen. Utviklingen i fisket har vært avgjørende for endringene.

-Kvoten for torsk i Nordsjøen er rekordlav og vi har derfor startet 2021 med et stramt reguleringsopplegg. Gitt utviklingen i fisket og etter innspill fra næringen, har jeg besluttet å åpne for et begrenset direktefiske også for fartøy over 15 meter i lukket gruppe, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Det åpnes for et direktefiske med en kvoteenhet på 3 tonn per kvotefaktor for fartøy i lukket gruppe over 15 meter største lengde. På grunn av bestandssituasjonen har det hittil i 2021 ikke vært åpnet for et direktefiske etter torsk i Nordsjøen for denne fartøygruppen. Fartøy under 15 meter har imidlertid siden januar hatt adgang til å drive et begrenset direktefiske etter torsk. Departementet mener det fortsatt må holdes igjen på andre områder.

-Etter en helhetlig vurdering viderefører vi bifangstprosenten for snurrevad og vi reduserer bifangstprosenten for andre konvensjonelle redskap. Den norske kvoten er enda lavere enn i fjor og vi ser foreløpig ikke at det er rom for økt bifangstadgang, sier Ingebrigtsen.

Følgende endringer iverksettes fom 11. mai:

  • Det fastsettes en kvoteenhet på 3 tonn pr kvotefaktor for fartøy i lukket gruppe over 15 meter største lengde, dette er i tråd med innspill fra Norges Fiskarlag.
  • Bifangstprosent for snurrevad videreføres på 5%.Vi vil fortsette å følge fisket fremover for å se om det skal endres
  • Bifangstprosent for konvensjonell redskap, annen enn snurrevad reduseres til 20%

Kontakter

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom