Den norske kirke

Åpne kirker allehelgen

Del

Mange menigheter har lang og god tradisjon med ulike samlinger allehelgen, og det skjer mye over hele landet. Dette lokale arbeidet er det viktigste i kirkens diakonale arbeid.

Dette e-brevet sendes til prester, proster, kirkeverger, diakonirådgivere og kommunikasjonsrådgivere ved bispedømmekontorene.

I fjor ble gode ideer som Borg bispedømme har brukt, videreformidlet til hele landet. Det ble skapt oppmerksomhet rundt allehelgen og blant annet oppfordret til å ha åpne kirker også der det ikke var gudstjeneste, slik at folk som oppsøker gravplassen, også kan oppleve en åpen kirkedør.

I år er det ønske om å gjøre det samme for kirkens tilbud 31. oktober - 1.november, for igjen å vise kirkens åpne tilstedeværelse i lokalsamfunnet. Noen har mistet noen de er glade i, flere er redde for sykdom på egne eller andres vegne og mange har kjent på ensomhet og mangel på menneskelig kontakt i år. 

Befolkningsønske om åpne kirker
I 2019 ble det innregistrert omtrent 350 åpne kirker og arrangement i forbindelse med allehelgen, disse ble delt i en landsoversikt på kirken.no. I etterkant av allehelgen ble det gjort en undersøkelse blant befolkningen, og 1,77 millioner mennesker ønsket mer åpne kirker. 

I år er disse ressursene tilgjengelige
Ulike ressurser er laget for åpne kirker allehelgen, alt vil være klart innen 1. oktober.

  • “Førstehjelp ved sorg”, materiell på to målformer og fem språk, finnes på https://kirken.no/sorg og i Ressursbanken 
  • Bildemateriell etter “Rom for...”-mal, kan brukes ved oppslag, på hjemmesider og i sosiale medier. Materiellet er i Ressursbanken (vil bli oppdatert med nye datoer og versjoner)
  • Lysholderark i kartong (se bilde lenger ned) som kan benyttes ved utdeling av lys, disse får menighetene tilsendt fra kommunikasjonsrådgiver ved det enkelte bispedømmekontor
  • Malforslag til presentasjon av menighetens diakonale tilbud gjennom året, dette vil komme i Ressursbanken, på samlesida ressursbanken.no/allehelgen2

Kirkerådet vil også i år samle inn informasjon om åpne kirker og allehelgen-arrangement over hele landet og dele på kirken.no/allehelgen. Det vil lages en ny pdf med tanke på smittevern, til oppslag i forbindelse med åpne kirker. 

Lokal planlegging
Lykke til med årets allehelgen og de viktige menneskemøtene lokalkirken inviterer til i høst!

Åpne kirker allehelgen støttes av Bispemøtet og Kirkevergelaget, første informasjon om allehelgen ble sendt ut i nyhetsbrev 21. april.

Kontakter

Bilder

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus - Rådhusgata 1-3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

Følg saker fra Den norske kirke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den norske kirke