Antibiotika til kjæledyr - riktig bruk, bare når det trengs

-All bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktige bakterier. Antibiotika dreper sensitive bakterier, også de snille som kroppen trenger, og da får de resistente bakteriene gode muligheter til å formere seg og spres. Det er derfor viktig å bruke antibiotika riktig og kun når det trengs, sier seniorforsker Anne Margrete Urdahl ved Veterinærinstituttet.
Å ha et bevisst forhold til bruk av antibiotika, også når det gjelder kjæledyr, er viktig. Veterinæren din vil vurdere når det er riktig å bruke antibiotika.
Antibiotika-uka setter fokus på riktig bruk
18. – 24. november er den internasjonale antibiotika-uken. Målet i Norge er i år å øke bevisstheten om hvordan bruk av antibiotika fører til at bakterier utvikler resistens. Antibiotika skal kun skal benyttes når det er behov for det, og sykdomsforbygging er et viktig tiltak for å få ned antibiotikaforbruket.
I 2018 var forbruket av veterinære antibakterielle midler til kjæledyr 347 kg. Dette er en nedgang på 34 % sammenlignet med 2013. Selv om Norge er blant de landene i EU/EØS-området med lavest antibiotikaforbruk til dyr, er det viktig og nødvendig å fortsette denne innsatsen for å lykkes med riktig bruk av antibiotika.
Råd til dyreeiere
Det er viktig å være bevisst på at antibiotika skal brukes riktig, og bare når det trengs. Mattilsynet og Veterinærinstituttet har disse rådene til dyreeiere:
- Hør på veterinæren din og følg veterinærens anbefaling til behandling. Det er ikke alltid hunden eller katten din trenger antibiotika for å bli frisk.
- Det er viktig å ha en god diagnose for å fastslå om det trengs å bruke antibiotika. I mange tilfeller er det nødvendig med svar på bakteriologiske prøver fra dyret for å fastslå om antibiotika er riktig behandling. Det kan lønne seg å stille riktig diagnose før behandling igangsettes. La veterinæren ta denne vurderingen.
- Ikke sett i gang medisinering av kjæledyret ditt uten å ha diskutert det med veterinæren først. Medisin du har liggende bør ikke brukes uten avtale.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Alvorlig ILA-situasjon i Vesterålen2.7.2025 13:59:34 CEST | Pressemelding
Siden 12. mai har det blitt påvist fem tilfeller av Infeksiøs lakseanemi (ILA) i Vesterålen. For å begrense videre smittespredning og oppdage eventuelle nye tilfeller av ILA, oppretter Mattilsynet totalt fire restriksjonssoner i dette området. Ved de to siste tilfellene blir området som overvåkes større enn vanlig.
Intensivert kontroll av ulovlige stoffer i importert sjømat25.6.2025 10:28:40 CEST | Pressemelding
Mattilsynet og Havforskningsinstituttet gjennomfører årlig flere kontroller av sjømat. I 2024 fant vi tre tilfeller av ulovlige legemidler i importert sjømat. To av funnene var av stoffet malakittgrønt som er helseskadelig og det andre stoffet var et antibiotika. Nivåene var lave, men basert på funnene vil vi ta flere analyser av disse stoffene i 2025.
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom