Kulturhistorisk museum

Ani - Silkeveiens glemte by

Del

Hvordan kan kulturarv reddes i sårbare og konfliktfylte områder? Et enestående samarbeidsprosjekt gir nytt håp til ruinbyen Ani.

18. oktober åpner ANI – Silkeveiens glemte by på Historisk museum i Oslo. Utstillingen viser bilder av ruinbyen og beskriver hvordan man kan redde kulturarv i utsatte områder i verden.

Det har i mange år vært et anstrengt forhold mellom Tyrkia og Armenia. Før første gang i nyere tid samarbeider imidlertid nabolandene om et stort kulturelt prosjekt. Arebeidet støttes av Norsk utenriksdepartement og Norsk institutt for kulturforskning, og håpet er at kulturelt samarbeid kan bidra til bedre relasjoner mellom landene.

Begge land er enige om at den kulturarven må bevares for ettertiden. Norsk UD har de siste årene bevilget penger til samarbeidsprosjekter mellom armenske og tyrkiske eksperter: Arkitekter, eksperter på middelalder, historikere og armenske steinhuggere jobber nå i fellesskap for å restaurere ruinbyen. På sikt håper Tyrkia at Ani kan bli et viktig turistmål.  

En gammel storhet

Ani var hovedstaden i det armenske kongedømmet og lå på silkeveien mellom Kina og Europa. Byen blomstret på 900- og 1000-tallet, samtidig med vikingtiden i Skandinavia.

Da silkeveien opphørte som handelsrute mellom øst og vest mistet byen sin sentrale rolle. Byen ble nå offer for erobringer og naturkatastrofer. Jordskjelv ødela store deler av den praktfulle arkitekturen. Etter som århundrene gikk, ble Ani fraflyttet og glemt. De bevarte restene etter bymurer, kirker, offentlige bygninger, broer og skysstasjoner vitner om stor velstand.

Byen var rikt utsmykket med relieffer og dekorasjoner. På broer, tårn kirker og andre bygninger sees geometriske mønstre og planteornamenter, kors og dyrefigurer. Noen av de rike veggmaleriene i kirkene er bevart, og de viser hvordan ulike stiler har smeltet sammen i Ani.

Mens Ani i flere hundre år var glemt og utilgjengelig på grunn av politiske konflikter, kan vi i dag vandre blant ruiner etter praktbygg som kirker, klostre og høye bymurer.

I 2016 kom byen på UNESCOs verdensarvliste.

Kontaktpersoner:

Joakim Borda Pedreira, utstillingskurator: mobil 412 88 607

 Carsten Paludan Müller, Ani-ekspert og arkeolog (NIKU), mobil 932 66 841

 Øivind Gulliksen, kommunikasjonsansvarlig, mobil 907 87 318

Bilder

Dokumenter

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka.

Vi er et forskningsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og frem til nyere tid. 

Følg saker fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom