Delta

Angrep på partssamarbeidet

Del

- Regjeringen angriper partssamarbeidet. Det aksepterer vi ikke, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen i en kommentar til regjeringens forslag om å oppheve plikten til å gå av ved de avtalte særaldersgrensene.

Foto: Nadia Frantsen
Foto: Nadia Frantsen

Det var i statsråd fredag 9. april at regjeringen fremmet forslaget, som Stortinget senere skal behandle.

‑ Partene hadde en avtale og en gjensidig forståelse for hvordan vi skulle jobbe med særaldersgrensene. Den avtalen bryter regjeringen. Det er svært alvorlig. Her velger regjeringen å utfordre en samlet fagbevegelse, sier Ruud Thorkildsen.

Delta-lederen minner om at partssamarbeidet er en helt grunnleggende forutsetning for den norske arbeidslivsmodellen. YS, Unio og LO gikk i et felles høringssvar i fjor mot opphevelse av fratredelsesplikten.

Oppsiktsvekkende og uklokt

‑ Det er når vi jobber sammen vi finner gode løsninger. At regjeringen velger å fremme dette forslaget nå, etter et år hvor vi til fulle har sett hvor verdifullt partssamarbeidet er, er både oppsiktsvekkende og dramatisk. I tillegg angripes rettighetene til noen av de yrkesgruppene som virkelig har stått i front i kampen mot pandemien. Det er særdeles uklokt. Vi satser på konstruktivt samarbeid. Regjeringen velger en konfronterende konfliktlinje, påpeker hun.

‑ Røe Isaksen prøver å sukre pillen ved å si at det er helt frivillig å gå av eller å fortsette å jobbe, men vet inderlig godt at dette vil få konsekvenser for pensjonen til de som berøres av ordningen. Nå skaper Røe Isaksen uro og kraftige reaksjoner. Mine medlemmer reagerer og er opprørte, sier Ruud Thorkildsen.

Delta-lederen peker på at aldersgrensene dels er satt for å ivareta samfunnssikkerheten og forsvarlig utføring av viktige samfunnsoppdrag.

‑ Det er hensynet til samfunnet og til innbyggerne som må være det avgjørende, sier hun.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Nadia Frantsen
Foto: Nadia Frantsen
Last ned bilde

Om Delta

Delta
Delta
Lakkegata 23
0134 Oslo

02125https://delta.no/

Delta organiserer mer enn 88.000 medlemmer og er den største arbeidstakerorganisasjonen i YS.

Våre medlemmer jobber innenfor offentlig tjenesteyting. Deres oppgaver spenner fra helse- og omsorg til forvaltning og drift av en rekke statlige, kommunale og private tjenester. Vi er menneskene som skaper velferden i landet vårt.

Delta er partipolitisk uavhengig og utvikler arbeidslivet med fokus på medlemmenes livskvalitet.

Følg saker fra Delta

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Delta på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Delta

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom