Anbefaler strømtiltak for vinteren
Statnett legger i dag fram sin anbefaling av tiltak som vil bidra til energisikkerhet gjennom vinteren.

NVE har bedt Statnett utrede tiltak for å møte svært anstrengte kraftsituasjoner, såkalte SAKS-tiltak. Utredningen, som nå er sendt NVE, vurderer behovet for tiltak for å sikre strømforsyningen vinteren 2022/2023.
Sannsynligheten for rasjonering er fortsatt regnet som lav, men den er til stede dersom det blir kaldt og tørt i Norge samtidig som muligheten for import fra landene rundt oss blir dårligere enn vanlig.
- Alle aktørene i kraftsystemet har et ansvar for å minimere risikoen for strømrasjonering. Det er viktig at vi nå spiller på lag, og utformer tiltak som styrker forsyningssikkerheten, sier Statnetts konsernsjef Hilde Tonne.
- Vi må dra nytte av vår samlede kompetanse til å forvalte vannkraften og finne rasjonelle måter å redusere forbruket på dersom vi kommer i en anstrengt situasjon i vinter.
Norge har et velfungerende kraftsystem som normalt gir høy grad av forsyningssikkerhet, med store vannmagasiner som gir energi for vinteren og stor utvekslingskapasitet med flere land. Energiknappheten i Europa og den energikrisen Europa står i kan imidlertid påvirke mulighetene for kraftimport til Sør-Norge den kommende vinteren og sammen med lave vannmagasiner utfordre tilstrekkelig strømforsyning i Sør-Norge våren 2023.
Mulige tiltak
Fram mot våren anbefaler Statnett følgende tiltak for å bedre energisituasjonen og håndtere en mer anstrengt kraftsituasjon dersom det oppstår:
- Opprettholde og videreutvikle oppfølgingen av produsentene for å sikre at det holdes igjen tilstrekkelig med vann gjennom tappesesongen
- Gjennomføre informasjonskampanjer for å redusere forbruket og innføre konkrete tiltak for å redusere forbruket innen offentlig virksomhet
- Inngå avtale om å kunne kjøre Equinors gasskraftverk i Nordhordland, Energiverk Mongstad
- Inngå avtaler med industribedrifter om reduksjon i forbruk hvis faren for rasjonering øker utover vinteren (energiopsjoner)
- Aktivere energiopsjoner og/eller starte produksjon ved Energiverk Mongstad
- Det er flere tiltak som kan forbedre energisikkerheten i Sør-Norge fram til vårsmeltingen, men det er viktig at tiltak gjennomføres på en måte som sikrer at det ikke medfører utilsiktede følger i markedet. Dette tilsier bruk av flere tiltak og virkemidler i kombinasjon, sier Hilde Tonne.
- Det er et viktig prinsipp at det er markedsaktørene som har hovedansvaret for å minimere sannsynligheten for at vi havner i en situasjon med rasjonering. Nye tiltak som innføres for å forbedre dagens situasjon bør ta utgangspunkt i dette prinsippet, avslutter Tonne.
Nøkkelord
Kontakter
Christer GiljeLeder Presse og prosjekt
Tel:+47 952 37 128christer.gilje@statnett.noHåkon Smith-Isaksen HoldhusSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+ 47 906 83 887hakon.holdhus@Statnett.noBilder
Dokumenter
Om Statnett
Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.
Følg pressemeldinger fra Statnett
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statnett
Forventer kraftig vekst i kraftforbruket, avhengig av nett og mer kraftproduksjon19.1.2023 12:13:47 CET | Pressemelding
Statnett har som del av sin langsiktige markedsanalyse beregnet scenarioer for forbruksutviklingen i Norge fra nå og fram til 2050. Veksten i kraftforbruket fram mot 2050 kan bli enda større enn tidligere forventet. Mye av veksten vil være avhengig av at det etableres nok ny kraftproduksjon i Norge – og at det gjennomføres store investeringer i nett.
2022 – nok et eksepsjonelt kraftår12.1.2023 14:43:40 CET | Pressemelding
Energikrise i Europa, stram energisituasjon i Sør-Norge, svært høye strømpriser, store prisforskjeller, høy import og lavere nettoeksport. 2022 var et år som satte kraftsystemet på prøve, men økt nedbør og redusert kraftproduksjon i det sørlige Norge gjorde at vi gikk inn i vinteren med liten risiko for rasjonering.
Redusert sannsynlighet for anstrengt kraftsituasjon gjennom vinteren23.11.2022 13:02:13 CET | Pressemelding
Sannsynligheten for en anstrengt kraftsituasjon i Sør-Norge gjennom kommende vinter er redusert. Årsaken er mye nedbør, lav kraftproduksjon, redusert forbruk og tilstrekkelig import både fra andre land og fra de nordlige delene av Norge. Det er nå lite sannsynlig at man må rasjonere kraft denne vinteren. Statnett endrer derfor vurderingen av energisituasjonen fra "stram" (gul) til "normal" (grønn).
Økende forbruk gir kraftunderskudd fra 20279.11.2022 13:00:00 CET | Pressemelding
Energimarkedene er i Europa er i en svært krevende situasjon, preget av krigen i Ukraina, høye priser og forsyningsutfordringer. Samtidig viser Statnetts kortsiktige markedsanalyse for 2022-27 en betydelig forventet økning i kraftforbruket de kommende årene, uten at det ligger an til en tilsvarende økning i kraftproduksjonen. Det betyr at Norge kan få et kraftunderskudd i 2027.
Utbetaler 5,9 milliarder for å holde nettleien nede3.11.2022 10:02:00 CET | Pressemelding
Etter at regjeringen nylig vedtok en midlertidig forskrift, kan Statnett nå betale ut 5,9 milliarder av sine ekstraordinære inntekter for 2022 til 55 nettselskaper. Sammen med tidligere vedtak betyr dette at opp mot 16 milliarder av Statnetts ekstraordinære inntekter disponeres til å holde nettleien nede for norske strømkunder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom