Norges Fredsråd

Amerikanske soldater på Værnes kan oppfattes som provokasjon

Del
I går ble det klart at Regjeringen tillater utstasjonering av over 300 amerikanske soldater på Værnes. Norges Fredsråd er på plass i Trondheim denne uken, og mener det er uklokt at Norge ensidig satser på avskrekking overfor Russland, i en tid da spenningene øker mellom Russland og NATO.
Norges Fredsråd utenfor Værnes Garnison
Norges Fredsråd utenfor Værnes Garnison

Basepolitikken utfordres nå helt konkret ved at flere hundre amerikanske marinesoldater skal utstasjoneres på Værnes i en rotasjonsordning. Selv om dette i første omgang skal være en prøveordning, mener Fredsrådet at den norske basepolitikken skal ligge fast og at det ikke skal utstasjoneres utenlandske styrker i fredstid. At vi nå beveger oss vekk fra denne linjen og ikke legger vekt på beroligelse overfor Russland er svært urovekkende.

Norges Fredsråd har i dag besøkt området på Værnes hvor de amerikanske soldatene skal utstasjoneres, og har hatt flere møter med lokalpolitikere fra Ap, Sp og Venstre. Det er delte meninger blant innbyggerne i Trøndelag om man egentlig ønsker å ha en amerikansk base i egen bakgård. – Det virker som saken i stor grad har gått under folks radar. Vårt inntrykk er at flere lokalpolitikere i Trøndelag mener dette skjer forhastet, og både Storting og nærmiljøet burde fått uttale seg før Regjeringen vedtok et så drastisk linjeskift i den gjeldende sikkerhetspolitikken, sier Tuva Grimsgaard, informasjonsrådgiver i Norges Fredsråd. - I kveld arrangeres det debatt i Trondheim på Fredsrådets initiativ, og vi regner med godt oppmøte, da denne saken ser ut til å engasjere mange, sier hun.

Norges Fredsråd mener informasjonen fra Forsvarsdepartementet ikke har vært god nok og etterlyser en begrunnelse fra Regjeringen for hvordan dette styrker Norges forsvar og sikkerhet. Utstasjoneringen skal være en rotasjonsordning, men amerikanske soldater skal likevel være fast stasjonert i Trøndelag der USA i stort omfang har lagret stridsvogner og landsettingsfartøyer i flere år, beregnet på offensiv krigføring. Dette fremstår dermed heller som NATO raskt skal kunne utplassere spesialstyrker i naboland ved behov, da 300 amerikanske soldater ikke er nok til reelt å styrke Norges forsvarsevne.

De amerikanske soldatene er heller ikke nok til å utgjøre en reell trussel mot Russland eller bli oppfattet slik fra russisk side. Men det kan like fullt oppfattes som aggresjon, og er absolutt nok til å bøye basepolitikken og skape frykt for at USA kan utstasjonere flere soldater i Norge senere. Og de er nok til å provosere vår nabo så spenningen øker i nordområdene der vi har felles interesser og Norge er avhengig av et godt samarbeid med Russland.

- Utstasjoneringen er et tydelig eksempel på at vi nå fører en mer ensidig avskrekkende retorikk og politikk, uten å ta hensyn til Norges selvpålagte restriksjoner som buffer mellom øst og vest. Det er ikke nødvendigvis slik at en rotasjonsordning bøter på inntrykket av hva som er en base, og når det er snakk om såpass høyt spill som NATOs tilstedeværelse i Russlands nærområder, er det relevant å ta i betraktning hvordan ting vil bli oppfattet. Å bryte med den avspenningspolitikken som har ligget til grunn i flere tiår er en unødvendig provokasjon fra Norges og NATOs side som kan misforstås. Dette risikerer å gjøre lite annet enn å bidra til konfrontasjon og vanskeliggjøre vårt forhold til Russland – og det er ikke Norge tjent med, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Norges Fredsråd utenfor Værnes Garnison
Norges Fredsråd utenfor Værnes Garnison
Last ned bilde

Om Norges Fredsråd

Norges Fredsråd
Postboks 8940 Youngstorget
0028 OSLO

2286 8437http://www.norgesfredsrad.no/

Syv norske freds­or­ga­ni­sa­sjo­ner opp­ret­tet 25. okto­ber 1945 Nor­ges Freds­råd som et sam­ar­beids­or­gan. NFR var en vik­tig arena for det norske freds­ar­bei­det gjen­nom etter­krigs­ti­den, og videre under den kalde krigen.

I dag er Nor­ges Freds­råd møte­plas­sen for fred . Møte­plas­sen der menings­fel­ler og mot­stan­dere kan møtes til debatt og gjen­si­dig opp­lys­ning. En møte­plass som blir lagt merke til og lyt­tet til. En arena som føl­ger utvik­lin­gen i freds­re­la­terte saker og arbeidsmetoder.

Som sam­ar­beids­or­gan job­ber Nor­ges Freds­råd for kom­pe­tanse­he­ving og bedre utnyt­telse av kunn­ska­pen i norske freds­mil­jøer. Orga­ni­sa­sjo­nen er opp­tatt av ster­kere sam­ar­beid mel­lom aktu­elle part­nere og med­lems­or­ga­ni­sa­sjo­nene, og vil bidra til økt syn­lig­gjø­ring av freds­po­li­tiske stand­punkt i den offent­lige debat­ten. Over­ord­net skal NFR arbeide for bedre ramme­be­tin­gel­ser for norsk fredsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding

Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye