Alzheimerdagen: Musikkterapi virker og må bli mer tilgjengelig

- Vi ser at personlig tilpasset musikkterapi ofte skaper positive følelser, mestring og tilhørighet, sier psykolog og UiB-forsker Inger Hilde Nordhus.
Skreddersydd musikkterapi
Nordhus og UiB-stipendiat Kristine Gustavsen Madsø har nylig avsluttet et forskningsprosjekt i samarbeid med NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus. Prosjektet ser på hvordan personlig tilpasset musikkterapi kan fremme positive følelser og støtte sosiale samspill hos personer med mild til moderat demens. Alle deltakerne i studien bodde hjemme. Studien bygger på kunnskap om at musikkterapi kan være et viktig middel til å stimulere hjerneaktivitet ved nevrodegenerativ sykdom. Ved å bruke videokoding av musikkterapitimene, fikk forskerne en unik mulighet til å observere velvære og sosial atferd. Resultatene fra prosjektet er nylig publisert i tidsskriftet Clinical Gerontologist.
- Vi fant at musikkterapi har et potensiale til å påvirke individuelt velvære hos personer med demens, men også bidra positivt til samspillet i nære relasjoner, sier Nordhus.
Fremdeles her
Fremdeles her er en interaktiv fotoutstilling og et formidlingsprosjekt som bygger på erfaringene fra forskningsprosjektet. Utstillingen åpner i dag, 21. september kl 1200 på Torgallmenningen i Bergen sentrum.
Bilder, tekster og lydfiler guider publikum til mer kunnskap om musikkterapi og demens. Prosjektet ønsker å formidle hva musikkterapi kan bidra med i en krevende livssituasjon for personer med demens og deres pårørende. Fotograf er Ingvild Festervoll Melien. https://www.uib.no/fg/bright/145253/fremdeles-her-musikkterapi-mennesker-med-demens
-Om vi rammes av demens har vi fortsatt behov for å bli møtt med positive forventninger og tiltro til egne krefter. Det er mange ferdigheter som fortsatt er bevart selv om vi får demens, sier UiB-stipendiat Kristine Gustavsen Madsø.
Fotoutstillingen markerer samtidig den internasjonale Alzheimerdagen. Vi oppfordrer besøkende til å ta med egne øretelefoner og smarttelefon for å oppleve den interaktive delen i utstillingen
100 000 mennesker i Norge
Demens er et stort folkehelseproblem som berører mange. Bare i Norge bor det rundt 100 000 mennesker med demens. Ingen kur er så langt tilgjengelig.
- Å få en slik sykdom er tungt for dem det gjelder og for deres pårørende. Derfor er det viktig at musikkterapi blir et tilgjengelig tilbud, avslutter forskerne.
Nøkkelord
Kontakter
Kristine Gustavsen Madsø, stipendiat, Det psykologiske fakultet, UiB.
Psykologspesialist ved NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus
Mobilnr.: 412 33 963
E-post: kristine.madso@uib.no
https://www.uib.no/personer/Kristine.Gustavsen.Mads%C3%B8
Inger Hilde Nordhus, professor, Institutt for klinisk psykologi, Det psykologiske fakultet, UiB.
Mobilnr.: 909 40 908
E-post: inger.nordhus@uib.no
https://www.uib.no/personer/Inger.Hilde.Norunn.Gj%C3%B8s%C3%A6ther.Nordhus
Ingvild Festervoll Melien, fotograf.
Mobilnr.: 975 82 122
E-post: ingvild@ingvildfestervollmelien.com
Stine Andrea Sognnes, musikkterapeut
Epost: sognnes.stine@gmail.com
Bilder
Om Universitetet i Bergen (UiB)
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom