Mattilsynet

Alvorlig sykdom hos hunder

Del
Flere veterinærer har de siste ukene fått inn hunder med alvorlig diaré. Årsaken til sykdomstilfellene er ikke kjent, men Mattilsynet anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Se siste nytt: https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/kjaledyr_og_konkurransedyr/hund/Pagaende_sykdomsutbrudd_hos_hund/#siste_nytt

Allmenntilstanden til flere av hundene har raskt forverret seg, noen har hatt oppkast og noen av hundene har dødd.

– Mattilsynet vet for øyeblikket ikke hva symptomene skyldes, da undersøkelser så langt ikke har gitt endelige svar på hva som kan være årsak til sykdommen, sier Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef ved Mattilsynets avdeling Romerike.

Mattilsynet mottok først informasjon om sykdomstilfeller fra veterinærer i Oslo-området, og har siden også fått informasjon om hunder med lignende symptomer i andre deler av landet. Det er foreløpig ikke grunnlag for å si om tilfellene har sammenheng.

Mattilsynet vil sammen med Veterinærinstituttet, Smådyrklinikken ved NMBU Veterinærhøgskolen og de aktuelle dyreklinikkene forsøke å finne årsaken til sykdomstilfellene. Det er tatt prøver av flere hunder og noen av hundene er obdusert. I tillegg sendes det ut spørreskjema til aktuelle dyreeiere for å få mer utdypende informasjon. Mattilsynet håper disse undersøkelsene vil gi svar på årsak til sykdommen så snart som mulig.

Råd til hundeeiere

– Mattilsynet anbefaler nå generelt hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien eller i parken så lenge situasjonen er uavklart, sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig. Hundeeiere bør følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.

Anbefalingen om å unngå nærkontakt med andre hunder, innebærer at hundeeiere bør gjøre en selvstendig vurdering av om de skal delta på dressurkurs, utstillinger, jaktprøver og liknende som innebærer tettere ansamlinger av hunder, inntil denne saken er avklart.

Hundeeiere som skal til veterinær bør også unngå nær kontakt med andre hunder, og ved mistanke om alvorlig sykdom bør dyreeiere henvende seg til klinikken før hunden tas med inn, slik at smittereduserende tiltak kan iverksettes fra klinikkens side.

Mattilsynet har ikke fått melding om sykdomstilfeller med lignede symptomer hos andre dyrearter, og det er så langt ingen indikasjoner på at dette er noe som kan smitte til mennesker.

Kontakter

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye