Alt ligger til rette for utslippsfrie byggeplasser i Oslo
Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser kan bli virkelighet om ikke veldig lenge, viser en konsekvensutredning.

Oslo har som mål at all bygge- og anleggsvirksomhet i kommunen skal være utslippsfri i 2030. Fra 2025 skal alle bygge- og anleggsarbeider på oppdrag fra Oslo kommune gjennomføres utslippsfritt.
Har gjennomført konsekvensutredning
SINTEF har nå gjennomført en konsekvensutredning om utslippsfrie byggeprosesser i kommunen. Rapporten Utslippsfri byggeprosess i Oslo – Konsekvensutredning baserer seg på en kvantitativ analyse av energi- og effektbehov, merkostnader og oversikt over verdiskaping og sysselsetting.
I tillegg er det brukt kvalitativ metode for å beskrive markedsutsiktene. Målet har vært å belyse endringer i energi- og effektbruk, kostnader og andre konsekvenser som følge av overgangen til utslippsfrie byggeprosesser i Oslo. Forskerne bak utredningen har også utviklet framtidsscenarioer fram mot 2025 og 2030.
– Vi har gjennomført energi- og effektberegninger, kostnadsberegninger, intervjuer, en workshop samt markedsanalyser for å utvikle fremtidsscenarioer for Oslo kommune, forteller SINTEF-forsker Marianne Kjendseth Wiik.
Energi- og effektberegningene er gjennomført for en tenkt hundre prosent elektrisk byggeplass og en tenkt hundre prosent elektrisk anleggsplass.
I dag er det kun en liten andel av bygge- og anleggsplassene i Oslo som benytter elektrisitet. Om alle bygge- og anleggsplasser i kommunen elektrifiseres, tilsier det en økning på 77–97 GWh i energibehovet fra i dag og fram mot 2030.
Økte investeringskostnader, men lavere driftskostnader
Konsekvensutredningen viser at elektrifisering av bygge- og anleggsplasser vil føre til økte investeringskostnader de neste årene, men at disse vil reduseres over tid.
Kostnadene må ses på i et livsløpsperspektiv, sidene driftskostnadene vil være vesentlige lavere for elektriske anleggsmaskiner og kjøretøy sammenlignet med dieseldrevne.
– Avhengig av energiprisene kan de lavere driftskostnadene føre til at det elektriske alternativet er konkurransedyktig på pris over en analyseperiode på fem til seks år, sier Kjendseth Wiik.
Framtidsbildet
Konsekvensutredningen tegner fire ulike framtidsscenarioer som vurderer effekten av krav fra Oslo kommune og tilgjengelighet av utslippsfrie løsninger fram mot 2025 og 2030:
- Utslippsfritt har blitt normalen
- Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser i Oslo
- Fossilfrie bygge- og anleggsplasser
- Fossile bygge- og anleggsplasser
– Vi anslår at man er vel på vei mot scenario 1 eller 2. Det er lite som tilsier at man skal havne i scenario 4, sier Kjendseth Wiik.
Prosjektet er finansiert av Oslo kommune ved Klimaetaten.
Kontakter
Marianne Kjendseth WiikForsker
Tel:404 76 851marianne.wiik@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 75 nasjoner og en årlig omsetning på over tre milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Å energioppgradere er mye bedre for klimaet enn å bygge nytt16.6.2022 08:34:07 CEST | Pressemelding
Ambisiøs energioppgradering kan gi en betydelig klimagevinst sammenliknet med ikke å gjøre noe eller å rive og bygge nytt, viser studie.
Norsk teknologi i kjøleskap og varmepumper kan redusere global oppvarming13.6.2022 17:27:48 CEST | Pressemelding
Trondheim, 13. juni – En stadig voksende befolkning med økende levestandard vil øke bruken av kjøleskap og varmepumper for å varme eller kjøle boliger og arbeidsplasser. Teknologi som er utviklet i Norge, kan gjøre at vi unngår en halv grad global oppvarming.
Norsk teknologi kan hindre global temperaturøkning med en halv grad9.6.2022 12:46:09 CEST | Presseinvitasjon
Å erstatte den klima-uvennlige gassen HFC med CO2 i kjøle- og varmesystemer som for eksempel frysere og varmepumper, vil gi et stort bidrag for klimaet. 13.-15. juni samles 350 forskere fra hele verden i Trondheim for å dele kunnskap om temaet.
Regelverket hindrer nullutslippsnabolag, men kommunene har større muligheter enn de vet7.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding
Det er i økende grad det regulatoriske rammeverket som hindrer utviklingen, heller enn teknologiske begrensninger, viser en studie fra forskningssenteret FME ZEN.
Skal bekjempe Legionella med forskning2.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nå skal byggeiere, leverandører og rådgivere samarbeide med forskere om å utvikle bruker- og miljøvennlige løsninger for å redusere forekomsten av Legionella i bygninger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom