NRK

Alt er på spill i «Enter e-sport»

Del

Penger, press og pokaler. Det er dette e-sport handler om. Bli med på innsiden av sporten som vokser raskest i hele verden, når dokumentarserien «Enter e-sport» utforsker denne delen gaming-universet.

Foto: Svend Even Hærra/NRK
Foto: Svend Even Hærra/NRK

I serien «Enter e-sport» møter vi dem som satser alt på en fremtid innen e-sport, også kjent som profesjonell gaming. De er en del av en bransje i en rivende utvikling. Bare i Norge har antallet utøvere som er med i organiserte konkurranser innen e-sport vokst til rundt 12 000 utøvere. Det konkurreres i all slags dataspill, fra FIFA, Dota 2 og League of Legends til Fortnite, PUGB og Counterstrike.

Selv om sporten vokser raskt i omfang, omtales e-sport sjeldent i tradisjonelle medier. De få overskriftene som dukker opp handler om tenåringer som vinner millionpremier, eller kjendisinvestorer som satser store pengesummer på det de mener er fremtidens neste store kulturelle arena. Men hva er den egentlige fortellingen om norsk e-sport og hva som skal til for å lykkes?

I «Enter e-sport» opplever vi bransjens fest og hverdag gjennom fem ulike personer. Disse menneskene er spillere, managere og klubbeiere, både på bunnen og toppen av hierarkiet. I tillegg medvirker et knippe eksperter fra gamingbransjen, som samlet bidrar til å gi et ærlig blikk på det de er en del av.

Fabio

Den som først tar seerne med inn i dette universet er Fabio Enzo. Han er en ung gründer fra Bergen som har fått det til i musikkbransjen og blant annet tatt artisten Boy Pablo ut i verden. Nå vil Fabio inn i e-sport-bransjen og han har store drømmer og ambisjoner. Han vil bygge en klubb basert på kameratskap og inkludering. Klubben han starter heter 777 Esports. Målet hans er at klubben skal bli en internasjonal merkevare gamere kan være stolte av. Vil han lykkes med det?

Haris

Med seg på laget har Fabio fått en av Norges beste Counterstrike-spillere, nemlig Haris Hadzic fra Evje utenfor Kristiansand. Haris har ofret mye for å bli en profesjonell gamer. Målet hans er internasjonal suksess. Er det Fabios klubb 777 Esports som kan gi han suksessen han leter etter?

Hicham

En som har kommet mye høyere opp på rangstigen i gaming-verdenen enn Fabio, er Hicham. Oslo-gutten med røtter fra Libanon har på få år bygget seg opp i e-sport-bransjen og eier nå en av de største klubbene i verden, Ninjas in Pyjamas. En klubb som kan sammenlignes med Manchester United i e-sport-verden. De har hovedsete i Stockholm, men Hicham har som mål at klubben skal bli den største merkevaren i verden og er i ferd med å etablere seg også i det kinesiske markedet.

Lotta

I Fabios nye klubb finner vi også Lotta Klonteig fra Larvik. Til tross for at det er mange jenter som gamer, er det fortsatt få jenter i toppen av resultatlistene. Nå vil hun gi jentene den plassen de fortjener ved å etablere et jentelag som skal konkurrere sammen med guttene. Hva skal til for å kunne leve av gaming som jente? Og til hvilken pris?

Emil

En som vet hva det vil si å ruve på toppen av listene er Emil Bergquist Pedersen, også kjent som Nyhrox. Han var bare 16 år da han vant verdensmesterskapet i Fortnite, hvor premien var hele 13 millioner kroner. Det har gått et par år siden Tønsberg-gutten mottok jubelen fra tusenvis av fans på en fullsatt stadion i New York. Nå vil Emil oppleve det samme igjen. Var VM-triumfen et blaff eller er det mulig for Emil å fortsatt hevde seg i toppen? Og hva er egentlig spillselskapenes rolle i å avgjøre hvem som kan leve av gaming, og hvem som må gi seg?

«Enter e-sport» er en dokumentarserie på fire episoder som tar gamingkulturen på alvor ved å vise aktørenes perspektiver, men som samtidig gir kritiske nyanser som sporten og publikum fortjener.

Enter e-sport:

  • Premiere 11. mai 21:50 på NRK1 og i NRK TV
  • Produsert av: Ung og undersøkende-redaksjonen i Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK
  • Prosjektleder: Lars Karelius Noer, 909 85 231
  • Kommunikasjonsrådgiver: Magnus Selvik, 981 04 380

Kontakter

Bilder

Foto: Svend Even Hærra/NRK
Foto: Svend Even Hærra/NRK
Last ned bilde

Lenker

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

Som allmennekringkaster skal NRK fylle viktige sosiale, kulturelle og demokratiske behov i det norske samfunnet. NRK tilbyr et bredt og variert medietilbud for det norske publikum gjennom NRK.NONRK TVNRK Radio, fem TV-kanaler og 14 radiokanaler. Nær ni av ti nordmenn tar daglig del i innhold fra NRK på en eller flere plattformer.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom