Alt du trenger å vite om vannbåret gulvvarme

Vannbåret varme gir et behagelig inneklima, og er aktuelt både ved nybygging og rehabilitering. Varme gulv gir den optimale opplevde romtemperaturen, og man unngår synlige varmeavgivere i rommet.
Gulvvarme kan driftes med lav vanntemperatur, noe som gir gunstig arbeidstemperatur for lavtemperatur varmekilder som varmepumper. Vannbåret gulvvarme kan installeres på ulike typer faste underlag, for eksempel betongdekker og trebjelkelag.
Kan begrense bruken av elektrisitet
Et vannbåret gulvvarmeanlegg mottar varmt vann fra en varmekilde og fordeler det til ulike rom hvor rør i gulvet avgir varmen fra vannet til rommet. Varmekilden kan være fjernvarme, varmepumpe, biokjel og lignende, og gir dermed mulighet for å begrense bruken av elektrisitet til oppvarming. Det avkjølte vannet returnerer til varmekilden i et lukket anlegg.
Hvilke komponenter som er nødvendige og hvor de plasseres, er avhengig av oppbygningen av gulvvarmeanlegget med tilhørende varmekilde. Varmebehovet varierer i nye og eksisterende bygninger, og må derfor beregnes i hvert enkelt tilfelle.
Beskriver hovedpunkter ved dimensjonering av rørsystemet
Byggdetaljer 552.111 Vannbåret gulvvarme. Rørsystem og dimensjonering gir oversikt over komponentene i et vannbåret gulvvarmeanlegg og beskriver hovedhensyn ved dimensjoneringen av røranlegget.
Anvisningen omhandler systemet fra en gulvvarmefordeler og ut til rommene i bygningen, og tar for seg:
- Utforming av systemet: soner, kurser, temperaturnivå, leggemønster og røravstand
- Dimensjonering og beregning av vannmengde, trykktap, rørlengde og vannhastighet
- Mengderegulering og temperaturregulering
- Ferdigstillelse: innregulering, tetthetsmåling, justeringer og dokumentasjon
Grensesnitt mot energisentral er overordnet beskrevet.
Hvordan bygge opp gulvet og legge gulvvarmerørene
Byggdetaljer 552.122 Vannbåret gulvvarme. Oppbygging av gulv beskriver oppbygging av gulv med vannbåret varme og egenskapene til de ulike materialsjiktene. Løsningene kan brukes i både nye og eksisterende bygninger. Anvisningen omtaler tørre løsninger med varmerør lagt i varmefordelingsplater, og støpte løsninger der varmerørene støpes inn.
Anvisningen tar for seg relevante myndighetskrav, gulvbelegg og underlag, montering i sporplater og spaltegulv inkludert varmefordelingsplater, påstøp, armering og innfesting. I tillegg gis det råd om lydisolasjon og varmeisolasjon.
Andre nye og reviderte anvisninger:
525.106 Skrå tretak med kaldt loft
524.325 Lydisolasjon for innervegger av bindingsverk
Kontakter
Sondre AasbøRådgiver
Tel:958 31 972sondre.aasbo@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Dette er SINTEF Community
SINTEF Community er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk teknologi sørger for japansk klimagevinster27.6.2025 11:22:24 CEST | Pressemelding
Ti millioner CO₂-varmepumper til varmtvann solgt – miljøseier med norske røtter
Sanntidsdata er nødvendig for å utvikle fremtidens smarte bygg24.6.2025 09:35:32 CEST | Pressemelding
Tilgang til sanntidsdata er avgjørende for å få bygninger som er både energieffektive, smarte og fleksible.
SINTEF får nøkkelrolle i to nye forskningssentre for fremtidens transport19.6.2025 14:09:54 CEST | Pressemelding
Sjefforsker Marianne Ryghaug i SINTEF skal lede forskningssenteret TRACE som skal utvikle kunnskap og løsninger for et transportsystem som tar hensyn til natur, miljø og arealbruk.
Regjeringen styrker Norges infrastruktur for kvanteforskning19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
NorFab tildeles 35 millioner kroner for å sørge for at Norge henger med i det internasjonale kunnskapskappløpet om kvanteteknologi.
Nytt AI-verktøy skal forutsi risiko for klimarelaterte byggskader18.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Et nytt forskningsprosjekt ledet av Wenn Property og SINTEF skal utvikle et AI-verktøy som analyserer risiko for byggskader og foreslår forebyggende tiltak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom