Hold Norge RentHold Norge Rent

Alpinanleggene er fulle av forsøpling fra snus og plast

Del

Personlig forbruk som snus og snacksemballasje er en betydelig kilde til forsøpling på fjellet viser de ferske tallene fra ryddeaksjoner i regi av SkiStar og #holdfjelletrent

Sammen må vi ta vare på naturen rundt oss, året rundt.
Sammen må vi ta vare på naturen rundt oss, året rundt.

Hvert år når snøen smelter dukker både hestehov og forsøpling opp i skibakkene hos SkiStar Trysil og Hemsedal, og SkiStars mange medarbeidere har i en årrekke ryddet søppel. Med et stadig økende problem rundt forsøpling har SkiStar nå initiert konseptet Hold Fjellet Rent, et tiltak som skal synliggjøre utfordringen med forsøpling i naturen, et problem som angår oss alle. Sammen med Hold Norge Rent blir tiltaket del av en godt etablert organisasjon der alle ryddeaksjoner kan dokumenteres. 

Resultatene fra ryddeaksjonene ble lagt inn i folkeforskningsappen Rydde.

Snus, sneip og korker under heisen

En del av forsøplingen i alpinanleggene skyldes utvilsomt uhell der folk mister eller glemmer igjen ting. Også vær og vind kan føre til at gjenstander kommer på avveie. Men funnene tyder dessverre på at det kastes søppel ut av heisen og i bakken.

Slike åpenbare spor etter villet forsøpling knyttet til personlig forbruk og heiskjøring, viser seg for eksempel ved forlatte tomflasker, snus og sneip, personlige klesplagg og korker som ligger strategisk igjen langs traseen til stolheisen.

Å se mengden med søppel som ligger i naturen synes jeg er urovekkende. Gjennom Hold Fjellet Rent har vi satt denne utfordringen på agendaen, og sammen med Hold Norge Rent kan vi enda bedre synliggjøre dette, og hvordan Hold Fjellet rent kan bidra til mer innsikt om forsøpling i naturen, og et renere og bedre miljø og natur rundt oss, sier Fanny Sjödin, sjef for bærekraft hos SkiStar.

Sammen må vi ta vare på naturen rundt oss, året rundt. For våre fjellopplevelser skal være mer enn minnerike – de skal også være bærekraftige og uten søppel, avslutter hun.

Trenger mer data om forsøpling på fjellet

I Norge har vi primært hatt fokus på forsøpling langs kysten vår, og takket være frivillig opprydding og folkeforskning, har vi nå mye kunnskap om denne forsøplingen.

- Men vi er avhengige av mer kunnskap om vår egen landbaserte forsøpling for å kunne si mer om kilder og årsaker til den marine forsøplingen. For det som havner på bakken kan til slutt havne i havet selv om det er kastet på en fjelltopp, forklarer Malin Stapnes Dahl, prosjektleder for marin forsøpling og analyse hos Hold Norge Rent.

Gjennom kartlegging og tall fra ryddeaksjoner hentet fra Rydde kan Hold Norge Rent slå fast at Norge har betydelige forsøplingsproblemer i innlandet. 

#Holdfjelletrent

Rydding av forsøpling er svært viktig, og frivillig opprydding har heldigvis blitt en folkebevegelse i Norge. Men forebygging er enda viktigere, og målet med #holdfjelletrent er å mobilisere til en ny og enda større dugnad mot forsøpling i den norske fjellheimen.

Forsøpling kan være skadelig både for mennesker og dyr så vel som for næringslivet og miljøet. Vi oppfordrer derfor alle som er på tur rundt omkring i landet til å ferdes sporløst og #holdfjelletrent.

Ryddeaksjon #holdfjelletrent - 5 på topp

Hemsedal

Trysil

Totalt

% av totalantallet

1

Uidentifiserbare plastbiter

584

35

619

26 %

2

Snusposer

266

100

366

15 %

3

Sigarettsneiper

142

49

191

8 %

4

Lokk og korker

66

40

106

4 %

5

Snacks- og godteriemballasje

26

55

81

3 %

Snus og sneip er øverst på topplisten av SkiStars ryddeaksjoner, og dette stemmer godt overens med topplisten over forsøpling i Innlandet. Faktisk er så mange som 4 av 5 kategorier sammenfallende med funn fra fylket viser tall fra den kommende Rydderapporten 2021. (Disse data er basert på 222 aksjoner gjennomført i ryddeåret 2021, hvor det ble funnet totalt 21 464 funn som til sammen veide 2128 kg).

Tallene er hentet fra Rydde.

Nøkkelord

Kontakter

Merethe HommelsgårdKommunikasjonsansvarlig

HNRs mediekontakt og koordinerer vårt kommunikasjonsarbeid. Hun er ansvarlig for våre nettsider og sosiale medier og er i tillegg blant annet redaktør for HNR-magasinet som kommer ut en gang per år.

Tel:+47 402 18 214merethe.hommelsgaard@holdnorgerent.no

Bilder

Sammen må vi ta vare på naturen rundt oss, året rundt.
Sammen må vi ta vare på naturen rundt oss, året rundt.
Last ned bilde
Alpinbakken og naturen er ikke en søppeldunk - #holdfjelletrent
Alpinbakken og naturen er ikke en søppeldunk - #holdfjelletrent
Last ned bilde
Nytt initiativ fra SkiStar og Hold Norge Rent
Nytt initiativ fra SkiStar og Hold Norge Rent
Last ned bilde
Hestehov og forsøpling dukker opp når snøen smelter.
Hestehov og forsøpling dukker opp når snøen smelter.
Last ned bilde

Lenker

Om Hold Norge Rent

Hold Norge Rent
Nedre Vollgate 9
0158 Oslo

400 01 438https://holdnorgerent.no

Hold Norge Rent er en ideell forening som arbeider mot forsøpling. Foreningen skal både forebygge forsøpling og bidra til å rydde opp avfall som er på avveie. Vår hovedoppgave er å engasjere frivillige til opprydding av eierløst avfall, og et av våre viktigste tiltak er Strandryddeuka som er Norges største kollektive ryddedugnad.

Følg pressemeldinger fra Hold Norge Rent

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Hold Norge Rent på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hold Norge Rent

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom