Akvariet som hjertet i nye Dokken
En bydel som syder av liv og aktivitet og som skaper en bred kontaktflate mot fjorden med havnepromenader, bryggeliv, utendørsbad og havforskning er sentrale elementer i MAD arkitekters og Asplan Viaks forslag til Bergens nye bydel, Dokken.

– Vi har ønsket å skape en sentrumsbydel som Bergen og bergensere skal bil glade i og stolte av. En bydel som syder av liv og aktivitet, og som skaper en bred kontaktflate mot fjorden med havnepromenader, bryggeliv, utendørsbad og havforskning som sentrale elementer. Byen skal møte vannet uten barrierer og stengsler, sier Kurt Singstad, partner i Mad arkitekter.
Akvariet som hjertet i bydelen, bylivssenter i det gamle havnelageret og park med sykkelsti under Puddefjordsbroen, er noen av hovedgrepene i forslaget.
Bergen kommune har lagt vekt på at Dokken skal bli en bydel for alle, og at målet er å utvikle bydelen slik at den har variasjon og mangfold innen bolig, næring, service, kultur og rekreasjon.
– Dokken skal bli bærekraftig både miljømessig, sosialt og økonomisk. Vi har lagt stor vekt på gode, offentlige møteplasser med både akvariet, sjøbad, felles drivhus og urbant landbruk, forklarerprosjektleder i Asplan Viak, Erling Ekerholt Sæveraas.
Trehusbydel
– Vi har latt oss inspirere av det historiske Bergen i utformingen av vårt forslag. Vi viderefører både allmenninger og smaug, og bebyggelsen inspirert både av Bryggen og den den tette trehusbebyggelsen i byen. Faktisk tenker vi at hele bydelen Dokken kan fremstå som en trehus-bydel. Dokken er et stort område, så de ulike delområdene er utformet som nabolag med forskjellig karakter, sier Singstad.
Et nytt øyrike
– Det blir et viktig løft å transformere området under Puddefjordsbroen til en rekreasjonspark for alle, og vi tror at øyriket vi foreslår kan tilføre Bergen noe helt nytt og invitere hele befolkningen i Bergen til nye aktiviteter og opplevelser, forteller Sæveraas.
Nøkkelord
Kontakter
Tordur BryngeirssonDaglig leder i Mad arkitekter Bergen AS
Tel:+47 402 45 498tb@mad.noPer FretheimDaglig leder Mad arkitekter Stavanger AS
Tel:+47 970 37 231pf@mad.noBilder
Om Mad
Mad arkitekter har vunnet en rekke priser for sin nyskapende arkitektur, blant annet Statens Byggeskikkpris, Oslo Bys Arkitekturpris og Cityprisen. Selskapet ble etablert i 1997.
Morselskapet, Mad AS består av selskapene Mad arkitekter AS i Oslo, Bergen, Stavanger og Fredrikstad, Sane AS, Made AS, Nomad AS, Mud AS og Mad Communication AS.
Virksomhetene med totalt 95 medarbeidere, tilbyr spesialkompetanse innen plan, urbanisme, arkitektur, miljø og bærekraft, interiørarkitektur, landskapsarkitektur, produktdesign og kommunikasjon.
Følg saker fra Mad
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mad
Mad arkitekter vant Bergen kommunes arkitektur- og byutviklingspris27.11.2020 14:10:05 CET | Pressemelding
For Vestenfjeldske eiendom har Mad arkitekter forvandlet en skyggelagt bakgate i Bergen sentrum og skapt en opplyst juvel og et kontorbygg med historisk sus. I dag mottok de Bergen kommunes arkitektur- og byutviklingspris for arbeidet med Vaskerelven 39. - Et godt eksempel på en helhetlig arkitektonisk løsning som gjenbruker og tilbakefører bygningsmasse med kulturverdi på dennes premisser, i følge juryen.
Nedlagt kraftverk får nytt liv i Ålvik11.11.2020 12:30:59 CET | Pressemelding
I arbeidet med nytt torg og lekeplass for den lille industribygda Ålvik, har Mad arkitekter hentet deler fra Gamle Bjølvo kraftanlegg ned fra fjellet og omdannet dem til lekeapparater, benker og blomsterpotter.
Identitetsløs byutvikling på borgernes bekostning6.11.2020 12:34:19 CET | Kronikk
Av: Atdhe Illyrian Belegu Arkitekt MNAL Det har lenge pågått en storstilt utbygging av Drammen, en merkbar satsing på fornyelse og forskjønning av våre bydeler. Byen har gått fra å bli oppfattet som en uattraktiv og forurenset by, til å bli et forbilde både i Norge og utover. Men pynter vi oss til det ugjenkjennelige? For i takt med denne anerkjente utviklingen er det merkbart at stadig flere drammensere opplever en gradvis fremmedgjøring av byrommene som omfavner oss, og som er grunnleggende for vår identitet og stedstilknytning. Ta for eksempel Engene, bydelen som en gang stod for mye flott og detaljrik lavhusbebyggelse. Å ferde gjennom der i dag er som å gå langs en evigvarende lang og svær mur i former, materialer, farger og størrelser som virker fremmede for Drammen. Det er en voksende bekymring for at samme mal blir brukt i alle deler av byen, noe som går utover lokal rytme, kvaliteter og særpreg, og på den måten utfordrer selve stedsansen og tilhørighetsfølelsen. Jeg stiller spø
Vant pris for fremragende arkitektur i Østfold28.9.2020 08:43:34 CEST | Pressemelding
- Vi er ekstremt stolte av å kunngjøre at Mad-prosjektet Nygaardsplassen har vunnet årets Arnstein Arneberg-pris.
Mad arkitekter flytter til Pilestredet 2714.8.2020 09:28:47 CEST | Pressemelding
Ombruk og gjenbruk er en selvfølge når Mad arkitekter flytter til Pilestredet 27, rett ved Universitetet i Oslo. Lokalene omfatter et stort areal på gateplan, der naboer, kunder og andre forbipasserende ønskes velkommen inn. Dette blir mye mer enn et arkitektkontor.
Har offentlige innkjøpere blitt korona-spekulanter?13.8.2020 10:00:40 CEST | Debattinnlegg
Vi er nå midt i en krevende periode preget av usikkerhet. Da er det overraskende og trist å oppleve at flere offentlige innkjøpere presser timeprisene på arkitekturtjenester ned mot «gi-bort» priser. For oss minner det mer om spekulasjoner enn dugnadsånd.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom