Aker BioMarine søker på forskningstillatelser til lakseoppdrett
Målet med forskningstillatelsene er å øke kombinasjonen av krill og andre råvarer i fiskefôr. Prosjektet, som er i partnerskap med LetSea og Nofima, vil gi nye muligheter for oppdrettsindustrien.

Norge har en ambisjon om å mer enn tredoble produksjon av laks og ørret innen 2050, samtidig har regjeringen satt som mål at alt fiskefôr i Norge skal være fra bærekraftige kilder innen 2030. Skal Norge lykkes med en bærekraftig vekst innen sjømatproduksjon, må næringen i større grad ta i bruk nye råvarer i fôr – og det raskt.
Aker BioMarine er en av få globale aktører som har lykkes med å introdusere og skalere en ny råvare fra idé til mer enn 50.000 tonn ingredienser produsert årlig. I partnerskap med forsøk- og forskningssenteret for havbruk, LetSea, og forskningsinstituttet Nofima, søker selskapet nå forskningstillatelser for å gjøre storskalaforsøk av krill i kombinasjon med nye råvareingredienser.
–Om denne søknaden innvilges vil vi teste syv nye råvarer på syv år med mål om å øke kombinasjonen av disse nye råvarer i fiskefôr fra 0.4 prosent til 25 prosent innen 2030.Storskaladataen vil tilgjengeliggjøres, sier Matts Johansen, administrerende direktør Aker BioMarine.
Han deltar i panelsamtalen under arrangementet Hva skal laksen spise i regi avRåvareløftet, tirsdag 29. november. Råvareløftet er et samarbeid med en rekke aktører i sjømatnæringen for å øke kunnskapen om nettopp nye råvarer. Aker BioMarine, Skretting, Lerøy og Sjømat Norge er blant deltakerne – med Bellona i spissen. Tirsdag overrakte de sin ferske rapport om råvarepotensialet i Norge til Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Fra passiv til aktiv
Ved å søke på forskningstillatelser vil Aker BioMarine bidra til å bane vei for nye, bærekraftige råvarer.
–Råvareleverandører har til nå hatt en passiv rolle i storskalaforsøk av egne råvarer i fiskefôr. Dette prosjektet skiller seg fra lignende studier ved at det vil se på råvarenes betydning i endelig fôrresept og kombinasjonen av nye råvarer. Det legger opp til at selskapet selv tar en aktiv rolle i egen forskning på nye råvarer, sier Johansen.
Aker BioMarine har siden 2006 fisket, foredlet, markedsført og solgt krillprodukter som ingrediens i fiske- og dyrefôr, og som ernæringsprodukter til mennesker. Nå omsetter selskapet for nær 3 milliarder kroner i året, har en egen avdeling dedikert til forskning og utvikling med 15 ansatte med doktorgrad og over 200 publiserte vitenskapelige artikler.
–Det å foredle en ny ingrediens og introdusere den til markedet er både dyrt og tidkrevende. Aker BioMarine har brukt 15 år på å forske og dokumentere effekten av krill. Havbruksnæringen trenger at utviklingen går raskere, sier han og fortsetter:
-Med forskningstillatelser fra Fiskeridirektoratet er det mulig å gjennomføre nødvendig og viktig forskning raskt i reelle oppdrettsforhold med høyere risiko enn vanlig matfiskoppdrett. Tillatelsene er derfor viktig for å øke kunnskapsnivået og stimulere til bærekraftig vekst i havbruksnæringen, sier Johansen.
Selskapet søker på seks forskningstillatelser på til sammen 4 680 tonn maksimal biomasse.
–Vi har det travelt
For å sikre ledende kompetanse på god oppdrett og forskning i Norge, etablerer Aker BioMarine et partnerskap med Nofima og LetSea. Prosjektet har som mål å gi robust dokumentasjon på nye og bærekraftige fôringredienser - for eksempel krill, mikroalger og insekter - som vil komme hele næringen til gode.
Nofima, som vil være faglig ansvarlig, driver med forskning for blant annet akvakulturnæringen og fiskerinæringen. De har i en årrekke jobbet for å dokumentere nye, bærekraftige ingredienser til laksefôr i liten og stor skala.
–Næringen ønsker å ta i bruk mer av nye bærekraftig ingredienser, og vi har det travelt. Storskalaforskning er et nødvendig verktøy for å lykkes, vi har kunnskap og infrastruktur til å bidra i utvikling av nye fôrråvarer, sier Bente Torstensen, divisjonsdirektør i Nofima.
LetSea er Norges største forsøk- og forskningssenter for havbruk, og har blant annet oppdrettslaks i forsøk.
– At et slik forsøk skal skje på Helgeland hos LetSea er ikke tilfeldig. Vi har jobbet med forskning i alle ledd hos oss hver dag siden 2001. Skal næringen lykkes i tiden fremover er vi avhengig av slike initiativ, sier Henriette Hanssen, FoU-direktør i LetSea.
Kontakter
Monica EstensenKommunikasjonssjefKommunikasjon
Tel:95961038monica.estensen@akerbiomarine.comBilder

Om Aker BioMarine
Råvareløftet;
- Fremskynde identifisering, utvikling, industrialisering og innfasing av nye og bærekraftige råmaterialer til fiskefôr
- Muliggjøre økt produksjon av sjømat og redusere det samlede klima- og miljøfotavtrykket til havbruksnæringen
- Stimulere til ny innovasjon, næring og arbeidsplasser i Norge
- Fokus på bærekraftige råvarer med kommersielt potensiale, og som er ernæringsmessig riktig for fiskens velferd og vekst
Dette er LetSea
- LetSea er i dag Norges største privateide forsøk- og forskningssenter for havbruk med totalt 70 ansatte med spesialisering i gjennomføring av forsøk.
- Selskapet har hele 230 forsøksenheter med muligheter for å sette opp forsøk som strekker seg gjennom hele fiskens livsløp. Fasilitetene er fordelt på landbasert forskning, småskalamerder og fullskalaforsøk.
- Vi har et næringsrettet utgangspunkt og legger til rette for bærekraftig produksjon, bedre fiskehelse og redusert miljøavtrykk. Oppdragene spenner over hele spekteret av forsøk og forskning, og selskapet jobber spesielt med temaene fiskehelse og ernæring.
Dette er Nofima:
- Nofima AS er et næringsrettet forskningsinstitutt eid av Nærings- og fiskeridirektoratet (56,8%), Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning (32,2%) og Akvainvest Møre og Romsdal (10%).
- Instituttet har 393 ansatte og har over 600 pågående forskningsprosjekter i 29 forskjellige land.
- Forskningsfeltene er innenfor akvakultur, fiskeri og landbasert matproduksjon.
- Hovedkontoret er i Tromsø med avdelingen i Ås, Stavanger, Bergen og Sunndalsøra.
Følg pressemeldinger fra Aker BioMarine
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Aker BioMarine på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Aker BioMarine
Aker BioMarines fôingrediens inn på det kanadiske markedet7.12.2022 16:33:06 CET | Pressemelding
Etter FDA-godkjenning i juni 2022, fortsetter QRILL™ AQUA å ekspandere i det nordamerikanske markedet med ferske godkjenning av Canadian Food Inspection Agency (CFIA).
Aker BioMarine lanserer ny løsning i USA: Skal øke opptaket av næringsstoffer14.11.2022 09:11:24 CET | Pressemelding
PL+ gjør opptaket av viktige næringsstoffer og enkelte kosttilskudd mer effektivt. Nå lanserer Aker BioMarine den nye løsningen for det amerikanske markedet.
Aker BioMarine øker innsatsen mot norske oppdrettere 6.9.2022 09:06:19 CEST | Pressemelding
For å jobbe tettere med norske oppdrettere ansetter Aker BioMarine Maja B Jensen og Karen K. Østerhus
Aker BioMarine-selskap fikk bærekraftutmerkelse av MSC25.5.2022 16:57:11 CEST | Pressemelding
Lang Pharma Nutrition, Aker BioMarines dattersselskap, mottok tirsdag Marine Stewardship Council US Ocean Champion Award.
Aker BioMarine styrker lederteamet i QRILL Aqua25.5.2022 07:53:28 CEST | Pressemelding
Aker BioMarine har ansatt Bjørn Wallentin i rollen som Senior Vice President QRILL Aqua Sales, og Ragnhild Dragøy i Vice President Product Management and Sustainability. - De to vil bidra til at selskapet vil være godt posisjonert for framtiden, sier Sigve Nordrum, EVP Animal Health & Nutrition.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom