Akademikerne

Akademikerne i streik i Oslo kommune

Del

- Skal vi sikre gode tjenester til Oslo, må kommunen klare å holde på dyktige ansatte med høy utdanning. Akademikerne streiker for et lønnssystem som anerkjenner kunnskap og kompetanse, sier Erik Graff, forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo.

Akademikerne brøt rett før midnatt meklingen med Oslo kommune, og 140 medlemmer er nå ute i streik. Oslo kommunes tilbud prioriterer ikke grupper med høy utdanning, og kommunen holdt fast ved å fordele alle pengene sentralt fra rådhuset. Akademikerne krevde at lønnsforhandlingene skulle skje på den enkelte arbeidsplass, slik det er i resten av kommune-Norge.

-        Lokale forhandlinger er smart fordi det bidrar til at ansatte blir sett for jobben de gjør og blir belønnet for ansvar, innsats og kompetanse. Det gir også etatene og bydelene bedre mulighet til å holde på viktig kunnskap og erfaring, sier Graff. I følge Graff er streiken en markering av medlemmenes misnøye med måten lønnen forhandles på i Oslo kommune, og konsekvensene det har.

Med dagens lønnssystem bestemmer noen få personer lønnen til tusenvis av ansatte i hele kommunen. Lønnen gis uavhengig av den enkeltes kompetanse og ansvar – og uavhengig av de ulike arbeidsplassenes behov. Resultatet er at etater mister mange ansatte med lang fartstid.

Graff mener dette gir lavere kvalitet på tjenestene og enorme opplæringskostnader. I 2018 brukte Oslo over 1,8 milliarder på konsulenter, som kunne vært brukt på å bygge opp fagkompetanse internt.

-        Byrådet i Oslo har ambisjoner om å bli verdens «smarteste» by, med høye mål for innovasjon, klima og miljø. De vil mye lettere lykkes om de innfører et system som anerkjenner ansattes innsats, kompetanse og erfaring og gjør det lettere å holde på dyktige medarbeidere, sier Graff.

I første fase er det medlemmer i rådhuset som er tatt ut i streik, fra bystyrets sekretariat og byrådsavdelingene.

For mer informasjon:

Erik Graff, forhandlingsleder, Akademikerne i Oslo kommune mob. 907 91 124
Christine Rian Johannessen, kommunikasjonssjef, Akademikerne mob. 977 47 507

Kontakter

Lenker

Om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Fridtjof Nansens plass 6
0160 OSLO

95 30 90 90http://www.akademikerne.no

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for folk med høyere utdanning, stiftet i 1997. Vi har 13 medlemsforeninger med tilsammen over 208 000 medlemmer. 

Følg saker fra Akademikerne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akademikerne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom