Advarsel til skogbruket

Erfarne skogfolk sier de aldri har opplevd maken.
Vinden som herjet over deler av sørøstlandet fredag var brutal og skadene er svært omfattende.
– Vi ser at skogskader øker år for år, men vi har kunnskapen som trengs for å kunne forhindre det, forteller førsteamanuensis på Institutt for skog- og utmarksfag på Høgskolen i Innlandet, Hanne Kathrine Sjølie.
Tenke langsiktig
Skogskader styres i økende grad av klima og værforhold. Det kan blant annet skje i form av sterkere vind eller tørke. Disse typer skader har økt de senere årene.
Skog med trær på samme høyde og av samme treslag er mer utsatt for å bli revet over ende av vinden enn mer variert skog.
Dagens skogsdrift med store, effektive maskiner gjør at man i stadig større grad ender opp med det første. I stedet for å skjøtte skogen ved å ta ut enkelttrær, blir hele felt tatt av gangen.
– Hvis man skal få bedre stormfasthet på skog, må man tenke på det når man forynger ny skog og gjennom skjøtselen av ung skog, sier Sjølie.
– Ved å plante og skjøtte slik at man får variasjon i høyde og treslag vil skogen bli mer motstandsdyktig for uvær og vind, forteller hun videre.
Barkebillefare
Skogskader kan også skje indirekte. Endringer i klimaet vårt gir gode betingelser for blant annet insektangrep.
Vindfallet i skogene våre nå i helga kan gi en ubehagelig bivirkning.
– Det er sannsynlig at mye av skogen som falt i helga kommer til å bli liggende igjen. Når den blir liggende i skogen, gir den verdifull næring til blant annet barkebiller, sier Hanne Kathrine Sjølie.
På 70-tallet drepte granbarkebillen over en million trær, og førte til et tap for norsk skogindustri på mellom to og tre milliarder kroner. Den har lenge vært under kontroll i norske skoger, men nå er den igjen på fremmarsj.
Lenger sør i Europa har billene drept enorme mengder granskog de siste årene.
Billene angriper særlig trær som er svekket etter perioder med mye tørke eller uvær. Store mengder vindfelte trær fra denne stormen vil gi store mengder «billemat» til våren, noe som kan gjøre at billepopulasjonen vokser. Jo større billepopulasjonen blir, jo friskere trær blir drept av billene.
– Får vi en varm og tørr sommer kan de trærne som ligger igjen i skogen være dårlig nytt når det gjelder barkebillefremveksten, forteller Sjølie.
Nøkkelord
Kontakter
Hanne Kathrine Sjølie, førsteamanuensis Høgskolen i Innlandet
Mobil: 95 07 67 87
E-post: hanne.sjolie@inn.no
Bilder



Om Universitetet i Innlandet
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Innlandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Innlandet
Slik holder du hjernen din i form i ferien3.7.2025 10:06:23 CEST | Pressemelding
Det mangler sjeldent råd om hvordan du skal klare å trene gjennom sommer’n. Men – hvordan tar du egentlig best vare på hjernen din i ukene som kommer? Her kommer fem tips.
Får tilbud om jobb som organisasjonsdirektør17.6.2025 15:26:51 CEST | Pressemelding
Stine Grønvold tilbys den nyopprettede stillingen som organisasjonsdirektør ved Universitet i Innlandet. Hun kommer fra jobben som prorektor utdanning ved INN.
Intern søker blir ny dekan ved INN6.5.2025 10:26:07 CEST | Pressemelding
Professor Gunhild Tomter Alstad får tilbud om stillingen som dekan ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk (LUP).
Drøyt 16.000 har INN som førstevalg28.4.2025 11:01:00 CEST | Pressemelding
Det viser søkertallene fra Samordna opptak og vårt lokale opptak. – Det er gledelig å se at vi har stabilt god rekruttering til studiene våre, sier prorektor utdanning ved Universitetet i Innlandet, Stine Grønvold.
Totalforsvaret viktig for at Europa skal klare å beskytte seg selv4.4.2025 09:07:15 CEST | Pressemelding
Europeiske land må prioritere totalforsvaret sitt i fremtiden og utvikle det sammen. Det er en av hovedkonklusjonene i ei ny norsk bok som ble presentert for NATO-sjef Mark Rutte denne uka.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom