Lederne

Advarer sterkt mot å flytte kontrollsentral fra Sola til Østlandet

Del

Avinor vil flytte kontrollsentralen, og dens spesialtrente flygeledere for lufttrafikken i Sørvest-Norge og på kontinentalsokkelen, fra Sola utenfor Stavanger til Røyken mellom Oslo og Drammen. Arbeidstakerorganisasjonen Lederne er bekymret.

Hovedredningssentralen på Sola advarer selv mot en slik flytting og peker på hvor avgjørende det er med fysisk tilstedeværelse fra spesialtrente flygeledere under ulike operasjoner.

- Dette går på at vi har et veletablert og profesjonelt kontrollsenter som har vært bygd og videreutviklet i mange år på Sola. Å flytte dette til Østlandet kan gå ut over sikkerheten og beredskapen til blant annet helikoptertransporten i Nordsjøen, poengterer Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen og heltidstillitsvalgt for Lederne i Equinor, Per Helge Ødegård.

- Over tid vil flygeledernes nærhet til helikoptermiljøet offshore og kompetansen om offshoreaktivitet forvitre.

- En stor mengde offshorearbeidere er avhengige av helikoptertransport for å komme seg til og fra jobb. Denne transporten er spesiell og risikofylt, noe vi historisk har opplevd med flere ulykker på både norsk og britisk sokkel. Tryggheten styrkes imidlertid av å vite at vi har et solid kompetansemiljø samlet på Sola. Det risikere Avinor nå å ødelegge, poengterer Ingvartsen og Ødegård.

Kontrollsentralen på Sola ligger på Stavanger lufthavn Sola, i gåavstand til Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS). Stavanger Aftenblad har satt fokus på Avinors flytteplaner, og at HRS selv mener flyttingen av 47 flygeledere kan svekke flysikkerheten under redningsoperasjoner.

Samspillet mellom kontrollsentralen og HRS er blitt synlig flere ganger, som ved de store evakueringene av cruiseskipet «Viking Sky» utenfor Hustadvika i 2019 og boligplattformen «Floatel Superior» i 2012, der henholdsvis 479 og 326 personer ble evakuert med helikopter.

Nøkkelord

Kontakter

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/

Vi bygger gode ledere

Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.

God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter. Gode ledere bygger et bedre samfunn.

Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg pressemeldinger fra Lederne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom