Statens vegvesen

Advarer mot sau og rein som trekker mot veiene

Del

Vegtrafikksentralen advarer om at beitedyr som trekker ut i veien og inn i tunneler for å kjøle seg ned kan skape farlige situasjoner. De ber trafikanter være oppmerksomme.

Rein langs veien i Finnmark. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen
Rein langs veien i Finnmark. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

- Sommervarmen har kommet i nord, og Vegtrafikksentralen får nesten daglig meldinger om dyr som beveger seg langs eller på veiene. Noen ganger trekker de også inn i tunnelene for å kjøle seg ned. Dette skaper farlige situasjoner, særlig i og like utenfor tunneler, forteller Håvard Langmo ved Vegtrafikksentralen nord.  

- Vær oppmerksom og senk hastigheten!

Utfordringer med dyr i veibanen er en kjent utfordring mange steder i Nord-Norge om sommeren. De siste dagene har det kommet meldinger om dyr på veien og i tunellene blant annet på E6 sør for Alta, spesielt ved Storvikatunnelen, Ailegastunnelen og Melsviktunnelen. Det har også vært mye sau på E6 sør for Trofors.

- Vi oppfordrer trafikantene til å være oppmerksomme, særlig i områder der det er skiltet om fare for å møte på beitedyr og vilt. Det er ikke alltid like enkelt å se dyr som beiter i vegkanten, så det kan være lurt å senke hastigheten, sier Langmo.

Meld fra til politi eller eier

Et stort antall dyr blir drept på veiene våre hvert år. Som trafikant har du plikt til å hjelpe dyr som åpenbart er skadet eller hjelpeløst. Hvis det er snakk om beitedyr eller storvilt, og det åpenbart ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal du varsle eieren eller politiet.

Les mer om plikter ved påkjørsel av dyr.

Plikten til å hjelpe skadde dyr er hjemlet i vegtrafikkloven og lov om dyrevelferd.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Rein langs veien i Finnmark. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen
Rein langs veien i Finnmark. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen
Last ned bilde

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen
Statens vegvesen
Postboks 1010 Nordre Ål
2605 Lillehammer

22 07 30 00http://www.vegvesen.no

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom