Norsk Varme

Advarer mot å kjøpe brukte vedovner på nettet

Del

I julen hygger nordmenn seg med fyr i ovnen. Enkelte kan fristes av å kjøpe seg en brukt ovn på nettet. Det kan bli en kortvarig glede. Ovner laget før 1998 er nemlig ikke lov å montere.

En rask sjekk på de store markedsplassene på nettet viser at det er flere hundre gamle ovner i salg. De færreste vet kanskje ikke at de ikke er lov å montere. 

Penger ut vinduet 
- Det å kjøpe en brukt vedovn produsert før de nye miljøkravene fra 1998, er penger rett ut av vinduet. Videre er de ofte uforholdsmessige dyre i forhold til nye ovner, og de kommer uten garanti når de kjøpes privat. Det sier Merethe Slensvik Halvorsrød, som er leder i Norsk Varme. Man vet også at enkelte ønsker å montere ovnene selv. – Det er ikke å anbefale med tanke på innemiljø og brannfare. 

Vedovner produsert etter 1998 tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav. De defineres som rentbrennende, da de reduserer utslippene med 90 %. 

En miljøvennlig investering 
Myndighetene anbefaler fyring i moderne ildsteder, både med hensyn til global og lokal forurensning. Gjennom ENØK-tiltak er det flere kommuner rundt om i landet som gir støtte ved installasjon av rentbrennende vedovner. Fra nyttår dobler Oslo kommune sin støtte til 6.000 kroner innenfor ring 3 for de som erstatter en gammel med en ny vedovn. Det gir renere luft, bedre fyringsøkonomi og reduserer behovet for strøm. 

- I mange tilfeller er det å kjøpe brukt et miljøvennlig tiltak. Men, det er få som er klar over at det å kjøpe en vedovn produsert før 1998 er alt annet enn miljøvennlig, sier Halvorsrød. 

Selve kjøpet eller salget er ikke forbudt, men det er ulovlig å montere den og ta den i bruk.

Nøkkelord

Kontakter

Merethe Slensvik Halvorsrød - Styreleder Norsk Varme 980 56 014 styreleder@norskvarme.org

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Drammensveien
0271 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org
Norsk Varme er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge. Vårt arbeid er å minne om hvor viktig vedfyring er i det totale energibildet i Norge. Ved siden av strøm, er det ingen annen kilde som i dag kan dekke oppvarmingsbehovet i norske hjem. Det er en trygg, forutsigbar, miljøvennlig og rimelig energikilde – som i tillegg gir hygge. www.norskvarme.org

Følg saker fra Norsk Varme

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom