Fremtind

Advarer hundeeiere: Kan bli 85 grader i bilen

Del

Se hvor fort temperaturen stiger i en bil parkert i solsteika. Det kan gå veldig galt om du lar hunden være alene i bilen.

Ikke la hunden være alene i bilen. Blir den overopphetet kan den få alvorlige skader. Foto: Fremtind.
Ikke la hunden være alene i bilen. Blir den overopphetet kan den få alvorlige skader. Foto: Fremtind.

En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og den kan i verste fall dø. 

– Det kan bli 85 grader i en bil som står parkert i solen, når det er 22 grader ute. Ikke la hunden være alene i bilen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank 1 og DNB. 

I sommervarmen er bør du også sørge for at hunden får i seg mer vann enn vanlig.

Hunder svetter ikke slik som mennesker gjør, og derfor blir de raskt varme. De kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. I en lukket bil, med høy temperatur, blir luften fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesingen til hunden, sier skadeforebyggeren.

Tabellen viser hvor fort det kan bli farlig varmt i en parkert bil. Kilde: Mattilsynet.


Dette
gjør du om du ser en hund i varm bil
 

– Dersom du ser en hund etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Hofstad-Nielsen. 

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og så registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet.  

Får du ikke kontakt med noen av disse, og du ser at hunden lider, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe den. 

– Du er pliktig til å hjelpe et dyr i nød, sier Hofstad-Nielsen. 

Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har klimaanlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da står det på skjermen ved rattet, at bilen er i hundemodus. 

Hva skal du se etter? 

Har du ikke hund selv, vet du kanskje ikke hva du skal se etter. En overopphetet hund peser kraftig, er ustø og forvirret, og har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan sikle eller kaste opp. Den har høy kroppstemperatur (over 39 grader), og i alvorlige tilfeller kan den besvime. 

Slik hjelper du en overopphetet hund 

Ta med hunden til et sted med skygge. Kjøl den ned ved å dusje den med vann eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk. Prøv å få den til å drikke vann. 

Ring en veterinær som kan vurdere situasjonen og behovet for tilsyn. Du må kanskje kjøre den til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader, sier Hofstad-Nielsen. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ikke la hunden være alene i bilen. Blir den overopphetet kan den få alvorlige skader. Foto: Fremtind.
Ikke la hunden være alene i bilen. Blir den overopphetet kan den få alvorlige skader. Foto: Fremtind.
Last ned bilde
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind
Fremtind
Postboks 778 Sentrum
0106 Oslo

http://www.fremtind.no

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom