ABB

ABB vinner storordre for overføring av havvind fra Nordsjøen

Del

ABB-teknologi støtter grønt skifte i Tyskland i partnerskap med Aibel og Keppel.

ABB vinner storordre for overføring av havvindkraft fra Nordsjøen
ABB vinner storordre for overføring av havvindkraft fra Nordsjøen

ABB har vunnet en kontrakt i milliardklassen fra Aibels- og Keppels FELS-konsortium. Dette innebærer design og bygging av høyspent likestrøms transmisjonssystemet (High Voltage Direct Current, HVDC) for havvindkraftprosjektet DolWin5. ABB vil levere HVDC-teknologien. Prosjektet skal produsere 900 megawatt (MW) fornybar strøm, nok energi til rundt én million hjem. All denne energien vil komme fra tre havvindparker 100km fra den tyske kysten. Estimert ferdigstillelse er i 2024.

Ordren inkluderer omformerplattformen i Nordsjøen og den landbaserte omformerstasjonen, i Emden, i Tyskland. TenneT, en ledende europeisk systemoperatør med aktiviteter i Nederland og Tyskland, har ansvaret for å levere kraftkoblingene til vindparkene i dette prosjektet.

Kutter karbonavtrykk

ABBs HVDC-løsning brukes for å transportere energien fra offshore vindparker på en veldig effektiv måte. Dette gjøres ved å konvertere vekselstrøms (AC) til likestrøm (DC) på omformerplattformen offshore. Det muliggjør transport av strøm gjennom en 130 kilometer lang DC-kabel til fastlandet med svært lavt tap. På den landbaserte omformerstasjonen blir spenningen konvertert tilbake til vekselstrøm for så å bli matet inn på strømnettet. ABBs HVDC offshore vindparkløsninger er kompakte og modulære, noe som gjør dem spesielt egnet til å møte utfordringene i disse applikasjonene. De bidrar også til en markant forbedring i LCOE (Levelized Cost Of Electricity) og reduksjon i karbonfotavtrykket.

ABBs omformerteknologi, HVDC ABB Ability™ Modular Advanced Control for HVDC (MACH™), er vital i styringen av den komplekse koblingen mellom vindparkene og strømnettet på land.

– Vår innovative HVDC-teknologi, globale ekspertise, dype forståelse av utfordringene ved integreringen av fornybart og vår partnertilnærming og nære samarbeid med TenneT var sentralt for å vinne prosjektet, sier Caludio Facchin, President ABB Power Grids.

2/3 fornybart i 2030

Tyskland planlegger å generere 65 prosent av sin elektriske kraft fra fornybare energikilder innen 2030. En raskt økende andel av denne rene energien genereres fra store havvindparker i Nordsjøen. På bare ti år har Tysklands havvindproduksjon vokst fra null til 6 382 megawatt, eller 6,4 gigawatt (GW). Dette gjør landet til den nest største produsenten av havvind etter Storbritannia.

ABB utviklet HVDC for mer enn 60 år siden og har levert over halvparten av verdens HVDC-prosjekter, samt over 70 prosent av verdens HVDC omformerprosjekter.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ABB vinner storordre for overføring av havvindkraft fra Nordsjøen
ABB vinner storordre for overføring av havvindkraft fra Nordsjøen
Last ned bilde
HVDC-omformerplattform for havvind i Nordsjøen
HVDC-omformerplattform for havvind i Nordsjøen
Last ned bilde

Dokumenter

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en banebrytende teknologileder med et omfattende tilbud innen digitalisering. Med over 130 års innovasjonshistorie er ABB i dag ledende innen digitalisering med fire kundeorienterte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation, som støttes av den felles digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs markedsledende virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte. www.abb.no

Følg saker fra ABB

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ABB

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom