ABB

ABB-teknologi gjør nytt kulturhus energismart

Del

Et samarbeid mellom Skellefteå Kraft og ABB skal vise hvordan det kommende kulturhuset i svenske Skellefteå kan bli et stående bevis på tekniske løsninger som er bra både økonomisk og for miljøet.

Sara Kulturhus, Skellefteå
Sara Kulturhus, Skellefteå

I Skellefteå sentrum bygges nå byens nye kulturhus som skal inneholde de nyeste energiløsningene. Det nye kulturhuset får navnet Sara Kulturhus og skal stå ferdig sommeren 2021. Med sine 20 etasjer, 205 hotellrom og flere scener blir det et av verdens høyeste trehus og et av Nord-Sveriges nye landemerker, en dynamisk møteplass for kultur, glede og konferanser.

Et av målene er å skape en miljøvennlig, bærekraftig og energieffektiv bygning med Skellefteå Kraft som en av aktørene. Som en del av arbeidet har selskapet innledet et samarbeid med ABB.

Innsikt i energiforbruk og - produksjon

- Skellefteå Kraft og ABB vil sammen gjøre nærings- og industribygg smarte. Vi starter med å implementere våre løsninger i Skellefteå kulturhus for å vise hvor energiøkonomisk vi kan bygge, samt å lære oss hvordan vi gjør smarte bygg til en standard for alle næringsbygg i Sverige, sier Mats Peterson, leder for ABB Electrification i Sverige.

ABB vil sikre at ny elektrifiseringsteknologi bygges inni huset og at styringsplattformen ABB AbilityTM EDCS benyttes for å visualisere og optimalisere energiflyten i bygget. Hensikten er å identifisere hvor mye energi bygget bruker og hva den benyttes til, for eksempel varme, ventilasjon og lys, samt hvor den kommer fra, som fjernvarme, kraftnettet, batteri eller solceller.

ABBs applikasjon for optimalisering av energiflyt, Optimax, skal vise hvordan kostnadene for innkjøpt energi til en bygning kan reduseres. Med Optimax kan også bygninger benyttes for å senke effekttopper i både fjernvarmenettet og kraftnettet, og på den måten bidra til bærekraftige og smarte løsninger for hele byen.

Bygg og by i tospann

- Med fremtidens energiteknikk sikrer vi et lavt energiforbruk og effektiv energibruk for kulturhuset. For å komme i mål med et 100 prosent fornybart energisystem må bygningenes interne energisystem integreres og optimaliseres mot byens sentrale energiløsninger med smarte algoritmer. Sammen med ABB kan vi komme videre med smarte løsninger slik at vi kan nå vårt felles mål om å bidra til et bærekraftig samfunn, sier Fredrik Johnsson, leder for næringsinnovasjon ved Skellefteå Kraft.

ABB og Skellefteå Kraft kommer til å studere helhetsløsningen for samtlige energispekter som generering, automatisering, overvåking, styring og distribusjon. Optimalisering av energisystemer i bygninger kan føre til løsninger på effektproblematikken (uønskede effekttopper) og hjelpe samfunnet med omstillingen til fornybare og mer bærekraftige energiløsninger.

Den tekniske og kommersielle kompetansen som felles bygges opp i prosjektet, kan benyttes for å tilby energieffektive bygninger til tredje part.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Sara Kulturhus, Skellefteå
Sara Kulturhus, Skellefteå
Last ned bilde
Sara Kulturhus, Skellefteå
Sara Kulturhus, Skellefteå
Last ned bilde
Sara Kulturhus, Skellefteå
Sara Kulturhus, Skellefteå
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en teknologileder som driver den digitale endringen av industrier. Med over 130 års innovasjonshistorie har ABB fire kundefokuserte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som støttes av den digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte.

Følg saker fra ABB

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ABB

ABB og ASKO samarbeider om elektrifisering av lastebilflåte11.5.2020 09:09:57 CESTPressemelding

ABB og ASKO-eier NorgesGruppen har inngått en konsernavtale om leveranser av ladeinfrastruktur for sin økende flåte med batterielektriske lastebiler. ASKO har daglig 600 lastebiler på veien og har mål om nullutslippsdistribusjon av dagligvarer i 2026. Avtalen innebærer at ABB skal bistå ASKO med effektiv og pålitelig ladeinfrastruktur for batterielektriske lastebiler ved distribusjonssentre over hele landet. De første ABB HVC 150C (150 kW) lynladere er allerede i drift hos ASKO på Kalbakken i Oslo. Til og begynne med lader de to batterielektriske Scania lastebiler, og flere er på gang. - Norges mest ambisiøse - ASKO har en ambisjon om å bli bærekraftig og klimanøytral. Det betyr at vi skal ha fokus på energieffektiviserende tiltak og ikke minst fornybare ressurser, sier Svein Sollie, direktør Transport hos ASKO. - Vår ambisjon krever store investeringer, spesielt innenfor energi og transport. ASKO skal være i førersetet innenfor disse områdene og vi skal våge å satse – og vi skal være

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom