ABB

ABB skal modernisere styringssystemer på Statkrafts vannkraftverk som genererer over 1 TWh

Del

Statkraft velger ABB for å sikre effektivitet og pålitelighet av vannkraftverk i Bardu kommune.

ABB oppgraderer styringssystemene på flere vannkraftverk i Nord Norge (Ill. Bardu kommune).
ABB oppgraderer styringssystemene på flere vannkraftverk i Nord Norge (Ill. Bardu kommune).

ABB har vunnet en kontrakt for å modernisere styringssystemer ved to av Statkrafts vannkraftverk, Straumsmo og Innset.

Oppgraderingen av vannkraftverkene gjøres med ABBs distribuerte styringssystem ABB Ability System 800xA, som integrerer prosess- og kraftstyring, elektro og sikkerhet i et felles system. Avtalen inkluderer en opsjon på å utvide moderniseringen av et tredje vannkraftverk, Båtsvann.

Ubemannet drift

800xA vil muliggjøre fullstendig kontroll av kraftverket, fra høyspenningsutstyr til lavspent motorstyring, styring av AC/DC-systemer og lys og varme på hvert kraftverk.

- Å sikre effektivitet, stabilitet, pålitelighet og robusthet i våre automatiseringssystemer og elektriske systemer er avgjørende ettersom begge kraftverkene opereres ubemannet, sier Dag Smedbold, regiondirektør i Statkraft.

Vannkraft er fortsatt bærebjelken i det norske kraftsystemet og bidrar til over 95 prosent av Norges totale energiforbruk.

- Med så stor avhengighet av vannkraft for å levere strøm over hele Norge, kan disse vannkraftverkene klassifiseres som kritisk infrastruktur. Det er viktig å forbedre og opprettholde hvert anleggs installerte base, utstyr og smidig drift, sier Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge.

Langvarig samarbeid

Det nye prosjektet bygger på et langvarig forhold til Statkraft i Nord-Norge, hvor ABB tidligere har levert automatiseringsløsninger på vannkraftverkene Nedre Røssåga, Øvre Røssåga, Bjerka, Skjomen og Adamselv.

- Vi har samarbeidet med Statkraft mange ganger, og nylig ble våre leveranser på Øvre Røssåga anerkjent som beste praksis og brukes som en oppskrift for hvordan man skal levere lignende prosjekter fremover, legger Holsten til.

Med omfattende leveranser av integrerte kraft- og automatiseringsløsninger til vannkraftverk, består ABBs globale vannkraftprosjekter blant annet av Enel Green Power i Italia, Copel i Brasil, Aswan i Egypt, Three Gorges i Kina, Piva i Montenegro, Itaipu i Brasil og Sharavathy i India.

Statkraft utvikler og driver fornybare energikilder innen vannkraft, vind, sol, gass og biomasse, og leverer også fjernvarme. Med over 125 års erfaring innen vannkraft driver de 335 vannkraftverk over hele verden og er den største produsenten av fornybar energi i Europa.

ABB Energy Industries muliggjør trygge, smarte og bærekraftige prosjekter og operasjoner for virksomheter innen olje, gass, kjemikalier, biovitenskap, kraftproduksjon og vann og avløp. Ved å drive integrerte løsninger som automatiserer, digitaliserer og elektrifiserer industrien, kobler vi våre folk og teknologi for å hjelpe kundene våre med tilpasning og å lykkes. Med over 50 års domenekompetanse fortsetter vi å innovere og omforme tradisjonelle tilnærminger på tvers av energisektoren med våre teknologier designet for å forbedre driftseffektivitet, redusere risiko, redusere energiforbruk og vrak.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

ABB oppgraderer styringssystemene på flere vannkraftverk i Nord Norge (Ill. Bardu kommune).
ABB oppgraderer styringssystemene på flere vannkraftverk i Nord Norge (Ill. Bardu kommune).
Last ned bilde

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom banebrytende ingeniørkunst, der programvare koples sammen med produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 110 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land.

www.abb.com

Følg saker fra ABB

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ABB

ABB Capital Markets Day 202019.11.2020 10:31:01 CETPressemelding

ABB arrangerer sin kapitalmarkedsdag i dag, 19. november, kl. 11.30 CET. Konsernsjef Björn Rosengren, CFO Timo Ihamuotila samt lederne for de fire forretningsområdene vil gi en oppdatering på den strategiske og operasjonelle utviklingen, inkludert: – Forbedre ytelsen som en del av ABB Way – Gjennomgang av virksomhetsporteføljen – ABBs digitale strategi – Oppdaterte økonomiske rammeverk og langsiktige bærekraftsmål - ABB er et ledende teknologiselskap, i dag og i fremtiden. Vi har global kapasitet innen forskning og utvikling, digitale løsninger og innovasjonsfokus for å støtte våre kunder. COVID-19-pandemien påvirker fortsatt utsiktene på kort sikt, men de langsiktige markedstrendene innen elektrifisering, automatisering, digitalisering og energieffektivitet består. Samtidig gjør vi ytterligere tiltak for å forbedre ytelsen og fortsette å skape merverdi for alle interessenter fremover, sier konsernsjef Björn Rosengren. Forbedret ytelse på gang Siden starten av året har ABB desentralise

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom