ABB

ABB ferdigstiller leveranse til verdens mest avanserte, isgående gasstankflåte

Del

ABB i Norge har vært sentral i leveransen av banebrytende kraft- og fremdriftsteknologi til 15 tankskip.

Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.
Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.

Skipene skal frakte LNG fra Jamalhalvøya i Sibir til Asia og Europa året rundt, og er bygget for å kunne bryte is på over 2,1 meters tykkelse uten støtte fra isbrytere. Prosjektet er et av de største marineprosjektene i ABBs historie globalt. Det har vært ledet med teknisk ekspertise og prosjektstyring fra ABBs marinevirksomhet på Billingstad og Ulsteinvik i Norge.

- Den komplekse og omfattende leveransen viser at vi har ingeniørressurser og kompetanse i verdensklasse her i Norge, sier Sindre Sætre, leder for ABBs maritime virksomhet i Norge.

Kutter forbruk og utslipp

Hvert gasstankskip har en kapasitet på 170 000 m3 LNG, og har is-klasse ARC7. ABBs elektriske fremdriftssystem Azipod® er en sentral del av den tekniske løsningen. Det girløse systemet sitter på utsiden av skroget og kan roteres 360 grader. Azipod® kan kutte drivstofforbruket inntil 20 prosent sammenlignet med tradisjonelle, akselbaserte løsninger og er dermed en bidragsyter til grønt skifte til sjøs.

- Drivstoff- og utslippsreduksjon har gjort Azipod® til det foretrukne valget for sikker, pålitelig, miljøvennlig og energieffektiv fremdrift i sårbare, arktiske strøk, forteller Sætre.

Til isbrytere

Den omfattende leveransen til gasstankskipene inkluderer også turboladere, generatorer, elektriske tavler, transformatorer, omformere og styring av fremdriftssystemene.

ABB har levert elektriske fremdriftssystemer til nærmere 100 isbrytere og isgående fartøy med total effekt opptil 45 megawatt (MW). Azipod®-familien strekker seg fra 1 til 22 MW.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.
Yamal-flåtens isbrytende Azipod®.
Last ned bilde

Lenker

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en teknologileder som driver den digitale endringen av industrier. Med over 130 års innovasjonshistorie har ABB fire kundefokuserte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som støttes av den digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 147 000 ansatte.

Følg saker fra ABB

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ABB

ABB Formel E flyr høyt i Mexico City14.2.2020 08:00:00 CETPressemelding

• ABB Formel E returnerer til fjerde runde i mesterskapets sjette sesong • Banebrytende ABB-teknologi støtter landets fokus på bærekraftig transport, fra produksjon til distribusjon av strøm ABB FIA Formel E er tilbake på Autódromo Hermanos Rodríguez-banen i Mexico City, for fjerde runde i sesong seks. Etter et hett løp i Santiago, der Max Guenther tok sin første ABB Formel E-seier takket være en vågal forbikjøring i siste runde, gjør mesterskapet nok et stopp i Latin-Amerika, og returnerer til Mexico City for femte gang. 2250 moh Not only the fastest track on the calendar, with a mixture of long straights and a technical section in the iconic Foro Sol stadium, the Mexican E-Prix is also the highest at 2,250m above sea level. Det er ikke bare den raskeste banen i mesterskapet, med en blanding av lange rettstrekker og en krevende seksjon i den ikoniske stadionen Foro Sol. Den meksikanske banen er også den høyeste på 2250 moh. Ved fjorårets løp slo Lucas Di Grassi fra Audi Sport ABT Scha

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom