Refinansiere.net

Å sette opp et budsjett for bedre økonomi

Del

Budsjett er en god hjelp for å holde orden på inntekter og utgifter. Dersom du ikke allerede har eget budsjett kan du her lese hvordan du setter det opp, og bruker det, for å få bedre privatøkonomi.

Mat er en viktig post på budsjettet. Vær realistisk når du setter det opp, men også bevisst på hvor du kan kutte i forbruket. Foto: Istockphoto.
Mat er en viktig post på budsjettet. Vær realistisk når du setter det opp, men også bevisst på hvor du kan kutte i forbruket. Foto: Istockphoto.

Oversikt gir kontroll

Når du setter opp et budsjett får du oversikt både over inntektene og utgiftene dine. Det betyr at du kan lettere ta kontroll over hva du bruker penger på.

Dersom du sliter med å få kronene til å vare helt fram til neste lønning er det ekstra viktig å bruke et budsjett. Imidlertid er det nyttig for alle, både i hverdagen og for langsiktig planlegging.

Bruk inntektene fornuftig

Når du setter opp et budsjett ser du hva pengene dine går til, og du kan vurdere om du vil fortsette å bruke de på samme måte.

Hvis du ser at du bruker mye penger på renter og avdrag på ulike lån og kredittkortgjeld bør du for eksempel vurdere om du skal refinansiere gjelden din. Ved å ta opp et refinansieringslån vil man som regel få lavere renteutgifter enn det man samlet har ved flere ulike mindre lån.

Du vil også kunne se tydelig hvor mye som går til småting man nesten ikke tenker over, som kaffe ute på farten eller litt høye gaming-utgifter. Det blir da tydelig hvilke utgifter du kan kutte, dersom du trenger det.

Poster til budsjettet

Når du skal sette opp budsjettet er det imidlertid viktig å være realistisk. Det meste av det du bruker penger på i dag vil du måtte fortsette å bruke penger på. Likevel kan det hende du vil kunne endre litt på størrelsen på postene etter hvert. Poster som vanligvis må med på et privat budsjett er:

  • Lån, her tar du med alle lån som boliglån, studielån og eventuell forbruksgjeld.
  • Bolig, her tar du med husleie og faste utgifter som strøm.
  • Mat, alt du bruker på mat til husholdningen, kafeer eller kantine.
  • Forsikring, på bolig, innbo og reiseforsikring.
  • Transport, som bilutgifter eller kollektivtransport.
  • Abonnementer på telefon, bredbånd, aviser etc.
  • Fritidsaktiviteter som kino og hobbyer.
  • Annet, her kommer mer sporadiske utgifter som lege, frisør og tannlege. Det er imidlertid viktig å ha en slik post, siden du vet at disse utgiftene kommer noen ganger.
  • Sparing, her tar du med faste spareordninger du har, som BSU, feriekonto og lignende.

Inntekter

Dersom du har fast jobb er det som regel enkelt å beregne inntekten din. Du må uansett være realistisk, og ikke ta med usikre inntekter. Bonuser du regner med å få skal ikke tas med, siden det regnes som usikkert.

Ekstra inntekter som kommer kan du bruke til sparing eller til å betale ned gjeld, og dermed skaffe deg bedre økonomi på sikt.

Sett deg mål

Når du har satt opp budsjettet kan du sette deg mål. Hvis du strever med å få endene til å møtes blir det første målet å klare en måned uten overskridelser.

Da må du stramme inn på de postene hvor det er mulig, som på matbudsjettet. Men ikke krymp beløpet i budsjettet før du ser om det er realistisk. Sett for eksempel opp 3500 kr i mat, men forsøk å holde deg under 3000 kr. Klarer du det har du 500 kr ekstra til å betale ned gjeld eller spare.

Hvis du over tid klarer å ha litt til overs for hver måned så bør du ikke bruke det til å øke forbruket igjen. Legg heller en plan for hvordan du skal bruke det fornuftig. Dersom du har gjeld vil det være en god investering å betale gjeld. Ellers kan du finne andre sparemåter.

Analyser jevnlig

Hvis du går inn på nettsiden til Refinansiere.net/sette-opp-budsjett/ kan du lese gode råd om å få kontroll på gjeldsutgifter ved hjelp av refinansiering. Der kan du også lese mange andre gode råd om å sette opp, og holde seg til, budsjetter.

Du kan også gå til andre nettsider for å finne maler til å sette opp budsjetter, som for eksempel hos Bluestep.no.

Økonomien vår endres fra tid til annen av ulike grunner. Det er derfor også viktig å jevnlig analysere budsjettet på nytt. Det kan være fordi du har fått nye utgifter. Imidlertid kan det også være fordi du har klart å senke utgiftene dine, og kan bruke mer på sparing.

Bilder

Mat er en viktig post på budsjettet. Vær realistisk når du setter det opp, men også bevisst på hvor du kan kutte i forbruket. Foto: Istockphoto.
Mat er en viktig post på budsjettet. Vær realistisk når du setter det opp, men også bevisst på hvor du kan kutte i forbruket. Foto: Istockphoto.
Last ned bilde

Om Refinansiere.net

Refinansiere.net er en uavhengig aktør for sammenligning og testing av tilbydere av refinansiering. Nettsidens mål er å gjøre det enklere å sammenligne refinansieringsmuligheter og dermed finne det beste tilbudet. Nettsiden har også oppdaterte tips og artikler innen emnet.

Refinansiere.net tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det linkes til. Vi tar også forbehold om at nettsiden kan inneholde feil.

Følg pressemeldinger fra Refinansiere.net

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Refinansiere.net på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Refinansiere.net