Å få overtredelsesgebyr er ikke det samme som å være kriminell

Kristjánsson har i Stortinget bedt om å få en liste over overtredelsesgebyr Arbeidstilsynet har gitt de siste fem årene. Han har også spurt om hvor mange av disse selskapene som har fått nye vedtak om stans, pålegg eller overtredelsesgebyr, og en oversikt over selskapsnavn og størrelse på overtredelsesgebyret.
Denne listen er nå offentlig tilgjengelig, og Arbeidstilsynet registrerer at virksomhetene vi har gitt overtredelsesgebyr omtales som kriminelle.
Arbeidstilsynet presiserer at den oversikten vi har gitt ikke er en liste over kriminelle aktører og kan ikke brukes som et oppslagsverk over bedrifter man skal la være å bruke.
Ved gjentatte eller alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven med forskrifter kan Arbeidstilsynet sanksjonere med et administrativt gebyr, et overtredelsesgebyr. Gebyret er en sanksjon som skal svi og som skal ha en preventiv effekt, både i virksomheten som får gebyret og forhåpentligvis overfor andre arbeidsgivere/virksomheter som da ser at det kan koste å ikke etterleve regelverket. Arbeidstilsynets bruk av reaksjoner skal være slik at de i størst mulig grad bidrar til økt etterlevelse hos virksomheter som bryter regelverket, og overtredelsesgebyrenes størrelse må gjenspeile dette.
Virksomheter som får overtredelsesgebyr, er ikke en ensartet gruppe. Derfor er det uheldig om listen fremstilles som en oversikt over kriminelle. Noen av de som får overtredelsesgebyr begår alvorlig arbeidskriminalitet. Andre kan være virksomheter som ønsker å følge regelverket, men som ikke følger opp godt nok at regelverket etterleves i praksis. Derfor blir det feil å omtale alle på lista som kriminelle.
Dersom de lovbruddene vi avdekker er svært alvorlige, kan vi politianmelde virksomheten istedenfor å ilegge overtredelsesgebyr. Disse sakene vil da bli behandlet etter straffelovgivningen og vil bli vurdert av påtalemyndighetene og eventuelt domstolene.
Nøkkelord
Kontakter
Hege Marie VikaunePressekontakt
Tel:934 22 499hege.marie.vikaune@arbeidstilsynet.noBilder

Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
God ergonomi på arbeidsplassen kan redusere helseplager og sykefravær8.5.2025 09:49:31 CEST | Pressemelding
Mange virksomheter jobber ikke godt nok med det ergonomiske arbeidsmiljøet sitt. God ergonomi på jobb bidrar til trygge arbeidsforhold og færre arbeidsrelaterte helseplager.
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ta sommerferie?5.5.2025 14:42:12 CEST | Pressemelding
Mange er godt i gang med planleggingen av årets sommerferie. Men hvem har egentlig siste ordet når det kommer til tidspunktet for ferieavviklingen? Du eller sjefen?
Minstelønn for varebilbransjen5.5.2025 08:18:45 CEST | Pressemelding
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det betyr minimum 222 kroner i timelønn i en bransje der mange arbeidstakere er særlig utsatt for utnyttelse.
Sykehusansatte skal ikke bli syke av å være på jobb29.4.2025 12:56:13 CEST | Pressemelding
Mange sykehusansatte opplever belastninger som over tid kan føre til sykdom. I mai inviterer Arbeidstilsynet til tre webinarer hvor vi gir råd for bedre arbeidsmiljø ved norske sykehus.
Dette prioriterer Arbeidstilsynet i 202529.4.2025 12:45:54 CEST | Pressemelding
Arbeidstilsynet skal i 2025 øke innsatsen for å forebygge arbeidsrelatert sykdom og sikre et seriøst arbeidsliv. Vi skal øke tilstedeværelsen ved å gjennomføre flere tilsyn og gi strengere reaksjoner ved alvorlige brudd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom