Å energioppgradere er mye bedre for klimaet enn å bygge nytt
Forskere ved SINTEF og NTNU har sammenliknet oppgradering av småhus med det å rive og bygge nytt på samme tomt. Den betydelige klimagevinsten ved energioppgradering gjelder både med kort og lang tidshorisont, og med norsk elektrisitet (lavt klimafotavtrykk) og europeisk elektrisitet (høyere klimafotavtrykk).
– Samtidig er valg av tidshorisont og valg av utslippsintensitet for elektrisitet de to faktorene som gir størst utslag i klimafotavtrykket, sier seniorforsker Christofer Skaar i SINTEF.
Alternativer som også kan komme godt ut, er bruk av eksisterende enebolig med et bevisst forhold til energisparing – for eksempel nattsenking, temperatursoner og andre enkle ENØK-tiltak. Det samme gjelder nybygg med lavt energibehov og lavt klimafotavtrykk fra materialbruk.
Ombruk vil redusere klimafotavtrykket
Andre funn fra studien er blant annet at riving ikke er ubetydelig. Å tilrettelegge for ombruk av materialer vil bidra til å redusere klimafotavtrykket fra denne fasen.
– Riving og nybygg har typisk høyest klimafotavtrykk. Utgangspunktet har vært konvensjonelle nybygg. Nybygg må gjennomføres med høye klimaambisjoner for å konkurrere med oppgradering, med tanke på klima, sier Skaar.
Når man river en enebolig og erstatter den med en ny, vil dette som regel også gi økt arealbruk, noe som igjen gir et høyere klimafotavtrykk.
– En økning i areal bør derfor også medføre en økt funksjon, som for eksempel flere soverom, understreker Skaar.
Utviklet verktøy for fuktsikker oppgradering
Det er alltid en risiko for at redusert energibruk kan gå på bekostning av inneklima. Dette gjelder for eksempel hvis redusert energibruk oppnås gjennom redusert ventilasjon.
For å minske denne risikoen har forskerne i prosjektet utarbeidet et risikoverktøy for fuktsikker oppgradering av småhus.
Har bidratt til å øke kunnskapen
– Vi vil påpeke at datagrunnlaget for riving og nybygg er basert på en statistisk framgangsmåte, og resultatene for disse har relativt høy usikkerhet. Følsomhetsanalyser viser at konklusjonene likevel er robuste når det gjelder oppgradering som klimaeffektivt tiltak, sier Skaar.
Prosjektet har altså bidratt til å øke kunnskapen om klimafotavtrykket av oppgraderinger, men samtidig er det behov for mer kunnskap om klimafotavtrykket til nye eneboliger.
Å redusere energibruk i eksisterende boliger gjennom tradisjonell ENØK har ikke vært en del av studien, men dette er også tiltak som vil kunne bidra til å redusere klimafotavtrykket.
Les mer: Energioppgradere eller bygge nytt? En analyse av klimafotavtrykket fra småhus i tre
Fakta om OPPTRE
- Forskningsprosjektet Energioppgradering av småhus i tre til nesten nullenerginivå (OPPTRE) har som formål å foreslå et nivå for renovering av småhus i tre til nesten nullenergibygg (nZEB, nearly Zero Energy Buildings).
- OPPTRE er ledet av SINTEF Community med NTNU ved Fakultet for arkitektur og design som forskningspartner.
- Prosjektet er finansiert av EnergiX-programmet i Norges Forskningsråd og partnerne Systemhus, Mesterhus, Ratio Arkitekter, Hunton, VELUX, Isola, Flexit, Enova, Innlandet fylkeskommune og DiBK.
Kontakter
Christofer SkaarSeniorforsker
Tel:414 49 522Christofer.Skaar@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiverSINTEF Community
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder
Om SINTEF
SINTEF er et av Europas største forskningsinstitutt, med flerfaglig spisskompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap og samfunnsvitenskap. SINTEF er en uavhengig stiftelse som siden 1950 har skapt innovasjon gjennom utviklings- og forskningsoppdrag for næringsliv og offentlig sektor i inn- og utland. SINTEF har 2200 medarbeidere fra 80 nasjoner og en årlig omsetning på over fire milliarder kroner.
Visjon: Teknologi for et bedre samfunn
www.sintef.no
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Norsk CCS forskningssenter ser mot fremtiden etter åtte år med banebrytende forskning og samarbeid15.11.2024 12:16:32 CET | Pressemelding
Etter åtte år med banebrytende forskning nærmere NCCS – det norske forskningssenteret for karbonfangst og -lagring (CCS) seg slutten. NCCS har produsert over 30 innovasjoner på ulike teknologiske modenhetsnivåer, og bidratt til realisering av Langskip – regjeringens initiativ for å etablere den første fullskala nasjonale CCS-verdikjeden. Disse ble presentert under senterets avslutningskonferanse, 13. og 14. november.
90 millioner til norsk satsing på mikrobrikker15.11.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt kompetansesenter vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa.
Rehabilitering og modernisering av eksisterende vannkraftverk i Norge og Europa4.11.2024 08:48:42 CET | Pressemelding
ReHydro, et EU-prosjekt som skal utforske innovative løsninger for å øke vannkraftens betydning som energikilde i Europa, har denne høsten startet datainnsamling ved to norske elver. Målet er å finne ut hvordan både kraftproduksjon og miljøforhold kan forbedres.
Bruk riktig forbehandlingsmetode for betongoverflater ved rehabilitering4.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Forbehandling inngår som en arbeidsoperasjon for mange av reparasjonsmetodene som benyttes ved rehabilitering av betongkonstruksjoner. Ofte er det nødvendig å kombinere flere forbehandlingsmetoder for å oppnå ønsket resultat.
Strømnettets rolle i elektrifiseringen av samfunnet31.10.2024 11:11:16 CET | Presseinvitasjon
Energiminister Terje Aasland deltar med et åpningsinnlegg under en åpen avslutningskonferanse for forskningssenteret CINELDI 5. november kl 10.00.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom