Se hvordan oljeutslipp kan bekjempes med vann
Karl Fjelde Nevland justerer en lense. NTNU-studenten har øynene festet på innretningen som nærmest freser seg vei gjennom bassenget, så skumspruten står av vann og mørk olje. Kystverkets Hanne Solem Holt og Stein Erik Sørstrøm fra Sintef følger konsentrert med.
FLICKR-ALBUM med høyoppløste bilder finner du her.
Vi befinner oss i det Nasjonale senteret for testing av oljevernutstyr i Horten, anlegget som Kystverket oppgraderte i 2015. Her får vi se en ny teknologisk løsning som kan ha betydning for fremtidens oljevernberedskap. Løsningen er et av prosjektene Oljevern 2015 byr på, som følge av at Kystverket og Nofo har invitert norske og internasjonale selskaper til å komme med forslag til ny eller forbedret oljevernteknologi.
Les om Oljevern 2015-prosjektene her.
Det ligger år med arbeid bak de 20 sekundene vi ser farkosten bane seg vei i. Riggen fosser fram i en del av det 30 meter lange bassenget. Arbeidet bak dette vet Sørstrøm det meste om. Studenten Karl Fjelde Nevland representerer studenter ved Entreprenørskolen til NTNU, som har gjort en betydelig jobb det siste året.
Ser nye utstyrsmuligheter
Hanne Solem Holt (bildet) er Kystverkets senioringeniør som bidrar til at de får testet en ny innovativ løsning; mekanisk dispergering.
‒ Kystverket har ikke dispergeringsutstyr i vår beredskap i dag, men det er spennende å se nye utstyrsmuligheter, sier Holt.
Riggen i aluminium som freser fram og tilbake er utstyrt med høytrykksdyser. Gjennom disse spyles vann ut for å få et oljeflak til å dele seg opp til mindre dråper. Disse er så små at de blir værende i vannmassene – og kan brytes ned av bakterier. Metoden er stort sett brukt av offshore-aktører, som da benytter kjemiske midler. Her er det vann som erstatter kjemikalier, og skal gi den samme effekten.
Her kan du lese hva Oljevern 2015 handler om.
Innhenter viktig informasjon
Sørstrøm fra Sintef er patentinnehaver og oppfinner, og forklarer hva vi ser.
‒ Dette er den mest virkelighetsnære testen vi har gjort med denne riggen. Tidligere er den testet med olje i mindre skala hos SINTEF og større skala, men uten olje hos Marintek. Dette er viktig for at vi skal få alt vi trenger av informasjon – for å nå det endelige svaret. Vi nærmer oss nå, tror Sørstrøm.
‒ Utfordringen er å få høy nok energi der vannstrålen treffer oljeflaket. For å dekke et flak må du ha mange vannstråler. Nå har vi testet hvor stor avstand mellom strålene vi kan ha og hvor fort vi kan kjøre over, sier han.
Nytteverdi i realistiske tester
Resultatene fra testene i Horten vil Sørstrøm og kollegaene bruke til å justere løsningen. Systemet skal deretter gjennom en endelig verifikasjon i realistiske sjøforhold.
‒ Det er ikke uvanlig at testene her fører til endringer og justeringer. Det er også noe av målet med å leie tid her for å få gjennomført realistiske tester, sier Holt.
Målet til Sørstrøm er at arbeidet skal resultere i en løsning som gir større operasjonsvindu og enklere logistikk sammenlignet med for eksempel kjemisk dispergering.
‒ Dette kan bli en metode som kan benyttes også en stund etter et utslipp. Lykkes vi med konseptet, vil vi redusere logistikkutfordringene vi ser ved kjemisk dispergering. Metoden vår krever kun tilgang på vann, sier Sørstrøm.
Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO) finansierer testene vi er vitne til. Derfor er også deres FoU-rådgiver, Hans V. Jensen, til stede i hallen. Kystverket bidrar med personell og testfasiliteter, mens studenter fra NTNUs Entreprenørskole har jobbet inn mot markedet og laget forretningsplan.
Kartla markedet
‒ Vi har undersøkt kommersialiseringspotensialet, og jobbet for at det er samsvar mellom produktet vi utvikler og hva kunden vil ha, sier Nevland.
Han forteller om kartleggingen av markedet på verdensbasis, som preges av mange aktører, men lite statistikk og kontroll på segmentet.
‒ Vi erfarte mye magefølelse bak beslutningsgrunnlaget hos flere innkjøpere av oljevernutstyr, men har funnet fram til potensielle konkurrenter, leverandører og globale bransjenettverk, sier Nevland.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Youtube video
Nøkkelord
Kontakter
Marianne HenriksenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 919 16 029marianne.henriksen@kystverket.noBilder



Lenker
Om Kystverket
Følg pressemeldinger fra Kystverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kystverket
Status 2025 tek for seg sjøtransporten i ei tid med raske endringar30.6.2025 13:20:22 CEST | Pressemelding
Kystverket har publisert Status 2025 – ei ny samling artiklar som gir fagleg innsikt i korleis sjøtransporten utviklar seg i møtet med nye krav, større kompleksitet og meir uforutsigbare tider.
Kyst- og havnekonferansen 2025: Statsråden kommer når vi samler kyst-Norge for 20. gang27.6.2025 15:50:29 CEST | Pressemelding
Det blir selvsagt Kyst- og havnekonferanse i Honningsvåg denne høsten også! 24.–25. september inviterer Kystverket til den 20. utgaven av Kyst- og havnekonferansen. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss kommer – kommer du?
155 tilskotsmillionar som skal gjere hamnene meir effektive og miljøvennlege25.6.2025 13:11:37 CEST | Pressemelding
Kystverket gir no tilsagn om til saman 155 millionar kroner i tilskot til 9 prosjekt gjennom tilskotsordninga for effektive og miljøvennlege hamner. Målet er å legge til rette for betre logistikk, lågare utslepp og meir overføring av gods frå veg til sjø.
Styrkar kysten – 85 millionar til kommunale fiskerihamnetiltak13.6.2025 11:05:00 CEST | Pressemelding
Kystverket gir no tilsagn om til saman 85,2 millionar kroner til 11 prosjekt i kommunale fiskerihamner. Midlane skal bidra til betre infrastruktur og meir robuste rammevilkår for fiskerinæringa.
Losene advarer: – Vi ser dere ikke før det er for sent26.5.2025 10:51:05 CEST | Pressemelding
Hver båtsesong opplever Kystverkets loser at fritidsbåter kommer altfor nær store fartøy. Dette skaper farlige situasjoner – og kan i verste fall koste liv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom