Det lysner for norsk solenergi

- Norge har en unik erfaring og kompetanse fra vår metallurgiske industri som gir oss konkurransefortrinn på utvikling av solcelleteknologi. I Innovasjon Norge er vi opptatt av å fremme norsk næringsliv som skaper nye arbeidsplasser gjennom bærekraft og grønn vekst, derfor har det vært kjempespennende å bidra i innovasjonsprosessen hos Elkem Solar, sier Lasse Leirfall i Innovasjon Norge, Agder.
Lyspunkter
Solen skinner nå på Elkem Solar i Fiskaa ved Kristiansand selv om det har vært en krevende norsk satsing på fornybar energi. Gjennom effektivisering og kontinuerlig innovasjon har Elkem Solar redusert kostnadene og forbedret produktkvaliteten slik at produksjonen har blitt lønnsom selv om markedsprisene på solsilisium er lave.
- Vi ser store vekstmuligheter internasjonalt. Vår produksjonsmetode fører til 75 prosent mindre energiforbruk, og gjennom oppkjøp av solcelleprodusenten REC Solar i Singapore og en mulig oppstart på Herøya, har vi nå kontroll på verdikjeden fra råvarer til solceller. Uavhengige tester viser at i områder med høy temperatur og solstråling produserer Elkem Solar Silicon® (ESS®) mer elektrisitet enn konkurrerende materialer, sier direktør Inge A. Grubben-Strømnes i Elkem Solar.
Internasjonalisering nødvendig
I 2009 startet Elkem Solar i Kristiansand fabrikk med utvikling av solcellesilisium til 4,5 milliarder kroner. Den metallurgiske produksjonsmetoden deres er den eneste i sitt slag på verdensbasis. Men omfattende vekst av solcelleproduksjon i de store markedene og raskt fallende priser skapte utfordringer. I 2011 stanset Elkem Solar produksjonen, men brukte tiden til å innovere i forretningsmodellen. De fikk innvilget 25 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norges Miljøteknologiordning.
- Oppkjøpet av REC Solar har vært nødvendig for å få betalt for produktkvaliteten og akselerere teknologiutvikling og optimalisering. Den finansielle støtten og rådgivningen vi har fått fra Innovasjon Norge gjennom utviklingsprosessen har vært veldig viktig for å tørre å satse og komme dit vi er i dag. Vi håper nå å kunne skape mange nye arbeidsplasser innen solenergi, sier Grubben-Strømnes.
Prissensitiv bransje
Produksjonskapasiteten for solcellesilisium i verden har vært preget av overetablering, med Kina som dominerende aktør. I 2012 var det ingen selskaper i bransjen som tjente penger grunnet lave priser, og fortsatt er prispresset høyt og lønnsomheten i bransjen lav.
- Silisium er det viktigste råstoffet til solcellepaneler, med solenergi som en viktig kilde for ren energi til en verdensbefolkning som øker. Med Elkem Solars kostnadseffektive teknologi og forretningsmodell er bedriften godt posisjonert i konkurransen, sier Lasse Leirfall i Innovasjon Norge, Agder.
Nøkkelord
Kontakter
Anne-Line AaslundKommunikasjonsrådgiver, PR og kommunikasjon
Tel:412 23 041Anne-Line.Aaslund@innovasjonnorge.noBilder





Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
– Vi bør ha 10.000 høyvekstbedrifter i Norge12.5.2025 14:28:59 CEST | Pressemelding
Norge har over 5000 høyvekstbedrifter, viser en rapport som Innovasjon Norge lanserer i dag. Dette tallet bør dobles, mener Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Presseinvitasjon Norges Dag på Expo Osaka 20258.5.2025 16:32:55 CEST | Presseinvitasjon
Vi inviterer presse til å delta på Norges Dag 2. juni på verdensutstillingen Expo Osaka 2025 i Japan.
Presseinvitasjon: Innovasjonstalen 20257.5.2025 10:57:00 CEST | Presseinvitasjon
Det har aldri vært viktigere å bygge et robust og omstillingsdyktig næringsliv enn i dagens urolige tider. Så hvordan får vi mange flere norske selskaper til å vokse fort? Vi tar diskusjonen under årets innovasjonstale.
Rekordmange milliardar til innovasjon i 202414.4.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Noreg sitt bidrag til næringslivet auka med 40 prosent i 2024. Samstundes auka dei private investeringane som matcha bidraget frå Innovasjon Noreg.
Vianode får lån på 400 millioner fra Innovasjon Norge14.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge har gitt tilsagn om lån på 400 millioner kroner til Vianode. Pengene vil bli investert i Norge, for å styrke selskapets forsknings- og utviklingskapasitet og plattform for etablering av regionale verdikjeder for batterier med høy ytelse og lave utslipp. Vianode utvikler og produserer grafitt til anoder og har kontrakt med en av verdens største bilprodusenter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom