Sibirkulden er her – ingenting kan erstatte rentbrennende vedfyring
Bare ved gir nok varme på kalde dager
De aller fleste varmepumpene som er i bruk i Norge takler ikke de kaldeste dagene. Og strømnettet i Norge ville kollapse hvis all energien skulle komme via elektrisk oppvarming. Derfor trengs vedovnen.
Det er derimot viktig at ovnen er ny og rentbrennende. De nye ovnene slipper ut nær 90% mindre partikler enn de gamle – og gir minst 30% mer varme per kubbe.
Raske tips for riktig vedfyring
Med noen enkle grep i fyringsteknikken kan du få både raskere og mer varme av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket og gjør miljøet en tjeneste.
Først og fremst: Skift til ny og rentbrennende ovn
Ferske tall fra Norstat viser at 400.000 hjem i Norge fortsatt bruker en gammel, forurensende vedovn. Den kan enkelt skiftes, og mange kommuner gir solid støtte til utskiftingen.
Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %
Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca 1 døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe. Tenn på fra toppen Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen og stable opptenningsved oppover. Legg 2-3 opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved, og tenn på.
Hold døren oppe til det er god fyr!
Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og kan skade ovn og skorstein.
Tenk miljø
Juletrær, gavepapir, mye avispapir, malt eller trykkimpregnert trevirke har ingenting i ovnen å gjøre. Bruk ved. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning.
Nøkkelord
Kontakter
Merethe S. Halvorsrød, 980 56 014 styreleder@norskvarme.org
Lenker
Om Norsk Varme
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Vedfyring gir trygghet og mer stabile oppvarmingskostnader når strømmen er dyr7.1.2025 12:37:32 CET | Pressemelding
Med høye strømpriser og høy nettleie er det viktigere enn noen gang å ha alternative energikilder for å holde varmen. Vedfyring er nordmenns viktigste alternative oppvarmingskilde til strøm, og ved strømbrudd er det fort gjort å stå med skjegget i postkassen hvis du ikke har vedovn.
Strømprisene øker raskt – Vedfyring billigere enn strøm1.11.2024 10:47:23 CET | Pressemelding
I takt med fallende temperaturer, øker strømprisene. Dermed er det mye penger å spare på å se etter alternative oppvarmingsmetoder til strøm.
Vedfyringens dag 2024: Over 2,7 millioner nordmenn fyrer med ved når det er kaldt ute2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vedfyring er nordmenns viktigste alternative oppvarmingskilde til strøm. Over halvparten av befolkningen fyrer på vinteren, viser en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme. Hvis vedfyring også erstatter oppvarming med strøm i båltimen kl. 20-21 på Vedfyringens dag, kan det spare like mye strøm som hele strømforbruket i Ålesund kommune i et helt døgn.
Skjerpede egenberedskapsråd: Krever ildsted i alle hus29.5.2024 14:02:50 CEST | Pressemelding
Mens de nye beredskapsrådene anbefaler å fylle opp lageret med ved er det ikke krav til ildsted i nye hus. En av tre husholdninger har ikke mulighet til å fyre når strømmen forsvinner.
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom