Trygg Trafikk

9 personer omkom i trafikken i juni – 6 på motorsykkel

Del

MC-førere dominerer ulykkesstatistikken i juni. Trygg Trafikk har en klar oppfordring til nordmenn i feriemodus. – Hold farten nede og oppmerksomheten oppe, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk Harald Heieraas.

6 av 9 omkomne i juni-trafikken var MC-førere. Foto: Colourbox.
6 av 9 omkomne i juni-trafikken var MC-førere. Foto: Colourbox.

Med 9 omkomne i trafikken i juni ligger ulykkesåret 2020 så langt an til å bli på omtrent samme nivå som fjoråret. Selv om 1 færre mistet livet i juni enn samme måned i fjor, har 51 personer mistet livet i trafikken så langt i år – mot 50 personer på samme tid i 2019.

– Det er trist å se at ulykkestallene så langt i år står på stedet hvil. Hvis vi skal nå målet om null drepte eller hardt skadde i trafikken, er vi avhengige av en markant reduksjon år for år, sier Heieraas i Trygg Trafikk.

Han fortsetter:

– Nå setter sommerferien inn for fullt. Siden det blir Norges-ferie på de fleste av oss, må vi forvente mye trafikk på veien. Derfor oppfordrer vi folk til å kjøre oppmerksomt, rusfritt og holde farten nede.

6 av 9 drepte var motorsyklister 

Av de omkomne i juni var 1 syklist, 2 bilførere og hele 6 MC-førere. Alle var menn. Heieraas synes tallene er oppsiktsvekkende.

– Vi ser igjen og igjen at menn dominerer ulykkesstatistikken. I juni er det også veldig mange MC-ulykker. Det er i seg selv ikke uvanlig med flere MC-ulykker i sommermånedene. Men det er grunn til å komme med en advarsel, siden over 30 prosent av de som sier de skal kjøre ferietur på MC i sommer, gjør det for første gang, fortsetter han.

Nesten halvparten av alle ulykker på MC er utforkjøringer, og gjerne i kombinasjon med høy fart og i sving. Det å senke farten inn mot sving, er derfor et enkelt, men viktig råd. Motorsyklister er ekstra utsatt, og konsekvensen av MC-ulykker er ofte store. Han oppfordrer derfor alle til å være ekstra oppmerksomme på motorsyklister i sommertrafikken.

Flest juni-ulykker i Vestfold og Telemark

Hele 3 av dødsulykkene skjedde i fylket Vestfold og Telemark, mens 2 skjedde i fylket Vestland. For Vestfold og Telemarks vedkommende betyr det hele 11 trafikkofre så langt i år.

– Mer sommertrafikk innebærer også økt press på en del ulykkesutsatte strekninger. Da gjelder det å være særlig oppmerksom og forsiktig på veier hvor man vet det er mye hytte- og ferietrafikk, avslutter Heieraas.

De øvrige ulykkene i juni måned fordeler seg på Oslo, Møre og Romsdal, Rogaland og Viken som alle har 1 omkommet. Det innebærer at storfylket Viken fremdeles topper lista over flest trafikkofre, med hele 13 omkomne så langt i år.

Verken Innlandet, Agder, Trøndelag, Nordland, Troms eller Finnmark hadde noen trafikkdødsfall i juni. For Oslos vedkommende er hovedstaden en av regionene med færrest omkomne - 2 personer - til nå i 2020. Det samme gjelder Agder, Møre og Romsdal og Rogaland.

Kontakter

Bilder

6 av 9 omkomne i juni-trafikken var MC-førere. Foto: Colourbox.
6 av 9 omkomne i juni-trafikken var MC-førere. Foto: Colourbox.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg saker fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Trygg Trafikk

Nedleggelsesspøkelset truer verdens beste trafikkpoliti, igjen!16.11.2020 07:00:00 CETDebattinnlegg

Regjeringen varsler i den nye politimeldingen at de vil vurdere om Utrykningspolitiets (UP) ressurser skal fordeles på politidistriktene. Får de viljen sin, vil det føre til en katastrofal svekkelse av trafikksikkerheten i hele landet. For hva skjer hvis det blir færre kontroller på veiene våre og bilførerne oppdager dette? Forskningen er helt entydig: Flere vil bryte trafikkreglene og antallet som blir drept eller hardt skadet vil øke, stikk i strid med nullvisjonen som Stortinget vedtok i 2002.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom