9 AV 10 KONTROLLERER IKKE REDNINGSVESTEN

I undersøkelser som Redningsselskapet har utført de siste årene har det kommet frem at nesten 90 % av vestbrukere ikke tar årlig kontroll av sine oppblåsbare redningsvester. En slik vestsjekk kan være helt avgjørende dersom uhellet er ute.
-Det er dessverre alt for mange vester i bruk som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekt som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier Frode Pedersen, informasjonssjef i Redningsselskapet.
Sjekk vesten dagen 30. mai
Redningsselskapet arranger hvert år «Sjekk vesten-uken» for å gjøre båtfolk klar over at en oppblåsbar redningsvest krever årlig vedlikehold. Uken avsluttes med selve «Sjekk vesten-dagen» , der Redningsselskapets skøyter og kontorer vanligvis tilbyr gratis vestsjekk. For å ivareta kravet om riktig smittevern i dagens situasjon, har Redningsselskapet valgt å gjøre hele Sjekk vesten-uken digital. Vi gir tips, råd og informasjon om vester og vestsjekk, gjennom Redningsselskapets sosiale medier. Sjekk-vesten uken startet mandag og avsluttes med Sjekk vesten-dagen lørdag 30. mai.
-Vi går nå inn i en av sesongens mest aktive helger på sjøen. Pinsehelgen i år er ekstra spesiell fordi vi har utfordringer med smittefaren, men også fordi mange debuterer som båtfolk. Derfor setter vi nå fokus på at folk må ta ansvar for egen sikkerhet. Sjekk vesten, og bruk den riktig, sier Pedersen
Sjekk vesten selv
Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere i en nødsituasjon er man avhengig av at flere ting er i orden. Her er sjekklisten som skal utføre årlig:
-Sjekk at trekket og spenner er hele og uskadde – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.
-Åpne trekket – finn fram utløsermekanismen og sjekk om begge indikatorene er grønne.
-Skru ut CO2-patronen og se at den ikke er avfyrt . Dra i den manuelle utløsersnoren og se at nålen som skal perforere CO2-patronen løper lett opp og ned. Er den ubeskadiget settes den inn igjen – kontrollér at indikatoren går fra rødt til grønt.
-Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt
-Inspisér lungen (blås den gjerne opp med en pumpe og la den ligge et døgn), - er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres
-Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
-Pakk sammen lungen riktig – den skal foldes ikke rulles og sett sammen yttertrekket med glidelåsen
-Pass på at den manuelle utløsersnoren dras ut gjennom åpningen i glidelåsen eller ut av baksiden på trekket – slik at denne er tilgjengelig i en nødsituasjon
Informasjon om årets Sjekk vesten-uke finner du her: www.sjekkvesten.no / #sjekkvesten2020
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRedningsselskapets pressevakttelefon
Tel:+47 911 07 777redaksjonen@rs.noBilder

Om Redningsselskapet
Redningsselskapets "Sjekk vesten-uke" er i gang!
Uke 22 er årets «Sjekk-vesten-uke», der vi gjennom hele uken lader opp til selve «Sjekk-vesten-dagen», 30. mai. Som så mye annet dette året, så måtte vi avlyse våre arrangementer rundt dette og har heller ikke mulighet til å ta dere imot for å hjelpe til med å sjekke vestene deres. Dette blir altså året der du endelig kan lære deg å sjekke vesten selv. Med våre trinn til trinn instruksjoner under, kan du fint klare det!
Hele denne uken vil vi komme med tips og inspirasjon rundt vest, valg av vest og sjekking av vest. Til høyre kan du se noe av det du kan forvente. Følg med her eller hold deg oppdatert på våre sosiale medier. #sjekkvesten2020
Sjekk vesten – vest redder liv!
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Kraftig nedgang i drukningsulykker første halvår4.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 15 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er en markant nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da tallet var 41.
Mange er redde i båt25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Over 40 % av norske båteiere har følt seg utrygge eller redde på sjøen, viser en fersk undersøkelse. Ny teknologi skal gjøre det tryggere for engstelige båtførere.
1 av 3 usikre på egne båtferdigheter11.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange norske båteiere mangler grunnleggende båtkompetanse og er usikre på egne ferdigheter, viser en fersk undersøkelse.
Fem personer druknet i mai4.6.2025 09:05:00 CEST | Pressemelding
Fem personer mistet livet i drukningsulykker i Norge i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Fire av de omkomne var utenlandske fisketurister.
1 av 3 sikrer ikke båten mot tyveri2.6.2025 09:53:46 CEST | Pressemelding
I fjor ble det stjålet båter og båtmotorer for rekordhøye 145 millioner kroner i Norge. Likevel slurver båteierne med sikkerheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom