Hva forvandles juleavfallet til?
Den største utfordringen bransjen har i julen er å håndtere mengden med avfall som kommer inn og sikre at forbrukerne vet hva og hvordan man resirkulerer riktig.
Her er derfor noen eksempler på det vanligste som kastes i julen og litt om hva som faktisk skjer med det:
Julegavepapp- og papir
Du får nok en del fine pappesker å håndtere etter julekvelden. Dette sendes til papirfabrikk som gjenvinner materialet 100% og bruker det til produksjon til nytt papir og bølgepapp. Visste du blant annet at fibrene kan gjenvinnes 5 til 8 ganger og at ett tonn papir kan spare ca. 18 trær?
Les mer om håndtering av selve julegavepapiret på Loop.no. Hvor dette går variere nemlig fra kommune til kommune.
Sildeglassene du ikke velger å gjenbruke
Sildeglass og alt annet glass sendes til sortering og deretter videre til materialgjenvinning og brukes blant annet i isolasjon (Glava) (100%) og Glasopor som brukes til bygging av veier.
Les mer her
Oppbrente telys
Telysholdere (aluminium) skal du løsne vekeholderen (stål) på før du kaster det i glass og metallbeholderen. Begge deler sendes til smelteverk og stålverk som gjenvinner materialet (100%) til for eksempel flydeler, spiker og armeringsjern.
Les mer her
Ribberestene og mandarineffekten
Ribberestene som du ikke klarer å spise for femte gangen, legges i matavfallet hvor det utnyttes til produksjon av bio-gass og gjødsel (material- og energigjenvinning) eller komposteres. Matavfall kan eventuelt forbrennes der hvor det ikke er utsortering av matavfall. I tillegg oppfordres alle til å samle ribbefettet i brukte kartonger og kaste det i restavfallet. Da slipper man å oppleve tette rør og man bidrar til å gjøre om ribbefettet til energi og varme.
Vi er glad i julens klementiner og mandariner. Dette har ført til at noen forbrenningsanlegg snakker om mandarineffekten de har i januar; at store mengder frukt i restavfallet fører til en dårligere brennverdi. Så spis opp det du kan av frukt og grønt, det er både godt for deg og for bransjen. Klementin og mandarinskallet, som ikke er like godt å spise, skal i matavfallet, som noen steder blir til varme, andre steder til biogass.
Visste du at en oslobuss kan gå en kvart kilometer på bare en matavfallspose?
Juletreet som ikke lenger skinner
Juletreet ditt kan i noen kommuner bli hentet, sjekk hva du gjør på sortere.no. Juletreet benyttes til biobrensel (100% energigjenvinning). Om du velger å ta med juletreet og levere det som hageavfall vil det materalgjenvinnes.
Bobleplasten til julekulene
Plasten sendes til kverning, vasking og regranulering for å muliggjøre materialgjenvinning. I 2014 ble 25,6%, eller 23 688 tonn, materialgjenvunnet og 73,3%, eller 60 564 tonn, energiutnyttet. Nye plastprodukter kan for eksempel være fleecegensere, bæreposer, leketøy, beholdere m.m.
Les mer her
Nyttårsrakettene
Hva gjøres med fyrverkeri som er til overs, eller skadet etter festen? Fyrverkerirester må ikke i restavfallet men leveres som farlig avfall. Har du fyrverkeri som ikke er brukt, kan du levere det tilbake til forhandler.
Resten av juleavfallet
Restavfall er det som blir igjen etter at du har sortert ut de avfallstypene som kan kildesorteres i din kommune. En vanlig misforståelse er å forveksle matavfall og restavfall. En fin huskeregel er at restavfall er det som (stort sett) ikke kan gjenbrukes. Det er viktig å huske at farlig avfall, batterier og EE-avfall aldri skal sorteres som restavfall og at gjenstander som er for store til å kaste i restavfallet hjemme kastes i restavfallet på en gjenvinningsstasjon. I følge Franzefoss brukes restavfallet til materialgjenvinning (10%), energigjenvinning (75%) eller deponi (15%).
God resirkuleringsjul!
Kilder: Avfall Norge, Franzefoss, grønnejenter.no, sortere.no, miljøstatus.no, hrs.no, miljødirektoratet, framtiden.no, loop.no
Nøkkelord
Kontakter
Silje Marie Rosenlund
Kommunikasjonsrådgiver
silje.rosenlund@avfallnorge.no
Mob: +47 471 79 706
Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Kjølberggata 21
0653 Oslo
24 02 20 09http://www.loop.no
LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning er en ideell stiftelse som skaper kommunikasjon og tjenester som gjør det enklere å kaste mindre og sortere mer. Vår visjon er en jordklode i balanse der ressursene brukes igjen og igjen – i en LOOP.
Vi driver Sortere, LOOP Miljøskole og Den nasjonale merkeordningen for kildesortering.
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Et godt system kan gi deg 50.000 kr13.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Et godt system for kildesortering er praktisk og funksjonelt. Det kan være enkelt og effektivt, eller pent og kreativt. Det viktigste er at det fungerer og gjør kildesorteringen så lett som mulig. Nå kan du ta bilde av ditt system og være med i trekningen om hovedpremien på 50.000 kr. I tillegg trekkes det ut fylkesvinnere som får 10.000 kr.
Hva gjør du med julepapiret etter at gavene er åpnet?13.12.2024 13:16:30 CET | Pressemelding
Julaften er fylt med glede, overraskelser og gavemagi. Etter at presangene er pakket opp og papiret ligger strødd, kommer spørsmålet: Hvor kastes julegavepapiret? Svaret overrasker kanskje mange.
Bahare Viken og LOOP Miljøskole setter fokus på overforbruk, bærekraft og kritisk tenking13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I uke 47 leder nyhetsprofil Bahare Viken LOOP Miljøskoles første bærekraftsuke for ungdomsskoler og VGS. Det blir filmpremiere, debatter, dilemmaer og utfordringer – alt mens vi sammen huker av viktige mål om bærekraft og kritisk tekning i læreplanen.
De er overalt. Men legger du merke til dem?21.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.
Håvard Tjora og LOOP Miljøskole er klare for en ny nasjonal bærekraftsuke18.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Én superlærer, tre skoleshow. Neste uke er det igjen klart for Bærekraftskolen Live - denne gangen for hele landets fjerdeklassinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom