8,8 millioner til mye besøkte naturområder

– Flere av stiene i Norge som har mange besøkende og stor attraksjonsverdi, har utfordringer med slitasje på stien, søppelhåndtering, sanitærforhold, sikkerhet eller behov for informasjonstiltak. I år går 8,8 millioner til å løse disse utfordringene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Formålet med tilskuddsordningen Nasjonale turiststier er å ivareta den gode naturopplevelsen, allemannsretten, natur- og kulturkvalitetene og sikkerheten ved noen av våre mest besøkte naturområder.
– Det at så mange vil ut i naturen, stiller ekstra krav til tilrettelegging og informasjon på de mest populære stiene. Vi må redusere slitasje og forsøpling, og bidra til økt sikkerhet. Med ordningen Nasjonale turiststier sørger vi for at mange kan besøke norsk natur uten at det går ut over naturen eller sikkerheten, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Gir støtte til 17 turmål
Disse prosjektene får støtte i 2023:
Troms og Finnmark:
- Segla, Senja: kr. 750 000
- Hesten, Senja: kr. 180 000
- Knivskjellodden, Nordkapp: kr. 290 000
Nordland:
- Djeveltrappa, Vågan: kr. 1 000 000
- Svartisleden, Meløy: kr. 361 000
- Festvågtind, Vågan: kr. 150 000
- Reinebringen, Moskenes: kr. 360 000
- Sanna, Træna: kr. 195 000
Møre og Romsdal:
- Fosseråsa, Stranda: kr. 860 000
- Romsdalseggen, Rauma: kr. 350 000
Innlandet:
- Besseggen, Vågå: kr. 60 000
- Viewpoint Snøhetta, Dovre: kr. 60 000
Vestland:
- Nigardsbreen, Luster: kr. 164 000
- Trolltunga, Ullensvang: kr. 1 800 000
Rogaland:
- Kjerag, Sandnes: kr. 105 000
- Preikestolen, Strand: kr. 1 125 000
Vestfold og Telemark:
- Gaustatoppen, Tinn og Hjartdal: kr. 1 000 000
De autoriserte nasjonale turiststiene er uthevet.
– I behandling av søknadene har vi lagt vekt på at tiltakene skal bidra til å ta vare på den gode naturopplevelsen, sikkerhet og natur- og kulturminner på turmål med sterk attraksjonskraft og svært høye besøkstall. Enkelte prosjekter har fått midler for å kunne sluttføre arbeid som er påbegynt tidligere, sier Hambro.
Det er sentralt i ordningen at det ikke skal legges til rette for mer utbygging eller tilrettelegging enn det som er nødvendig for å ivareta de ulike kvalitetene til naturområdet.
Viktig med god besøksforvaltning
Det kreves langsiktig planlegging og god lokal forankring for å håndtere mange besøkende uten at natur- og opplevelseskvalitetene forringes.
For å sikre samarbeid og gode løsninger, kan aktører søke om tilskudd til arbeid med besøksforvaltning gjennom tilskuddsordningen Nasjonale turiststier. Dette er aktører som destinasjonsselskap, kommuner, fylkeskommuner, kommunale- eller interkommunale foretak, stiftelser, frivillige organisasjoner, nasjonalpark- og verneområdestyrer og regionråd.
– Det er positivt at stadig flere søker om støtte til arbeid med besøksforvalting, slik at vi sikrer langsiktige og helhetlige vurderinger som grunnlag for tiltakene. Med ordningen Nasjonale turiststier blir stadig flere stier godt rustet til å ta imot svært mange besøkende, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Se veileder: Besøksforvaltning i mye besøkte naturområder.
Stiskulen gir råd om hvordan du skal ta vare på den stien du har, eller hvordan planlegge og gjennomføre et stiprosjekt. Her finner du ulike tilretteleggingsmetoder tilpasset terreng og antall brukere:
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa mandag til fredag
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Stanser oppdraget med å felle bjørn i Jarfjord3.7.2025 15:51:27 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet stanser oppdraget med å felle bjørnen som skadet en mann i Finnmark.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikke flere reguleringer i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen fortsatt svært alvorlig.
Ingen nye fisketiltak3.7.2025 09:48:26 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet innfører ikkje nye reguleringar i laksefisket denne sesongen. Samtidig er situasjonen for villaksen framleis svært alvorleg.
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom