Lag en miljøvennlig julekalender med glade-barn garanti!
Tid er et knapphetsgode i barnefamiliers liv og i adventstiden har vi enda flere baller i luften enn resten av året. Samtidig er det tid sammen ungene setter aller mest pris på. Så hvordan strekke til uten å føle at man drukner i ballrommet på IKEA? Kjære foreldre i tidsklemma, denne aktivitetsjulekalender er løsningen! Her får dere 24 tips til hvordan dere kan tilbringe tid sammen som familie før jul. Kalenderen er skånsom mot julestressede foreldre, bra for miljøet og kommer med glade-barn garanti.
-Vi har tatt utgangspunkt i aktiviteter som er enkle å gjennomføre og som produserer minst mulig søppel, forteller Marianne Holen, daglig leder i LOOP, stiftelsen som står bak kalenderen. Hun forteller videre at rekkefølgen på kalenderen bare er et forslag. Den enkelte familie kan bytte om på aktivitetene som det passer dem, men det kan være lurt å legge aktiviteter som krever litt mer tid til helgene. Det er heller ikke nødvendig å pakke inn alt som skal brukes i kalenderen. -Lag lapper der det står hva dere skal gjøre eller beskriv med enkle tegninger. Strekmennesker er helt ok, fortsetter Holen. Tegninger er supre for unger som enda ikke har lært å lese, og kan i tillegg fungere som en liten gjettelek på morgenkvisten. -Opplevelser gir minner, og minner varer lenger enn ting. I ekte gjenbruksånd kan jeg tilføye at lappene kan gjenbrukes til neste år, avslutter Holen med et smil.
24 tips til en aktivitesjulekalender :
Tirsdag 1. desember:
I dag skal vi skrive ønskeliste til julenissen!
Dette blir en pangstart på kalenderen! Pakk gjerne inn en konvolutt med adressen til Julenissen: Julenissen, 1440 Drøbak.
Onsdag 2. desember:
I kveld skal vi på lommelykttur ute i mørket!
Dette blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt. Et tips er noe dere kan dele, for eksempel en sjokolade.
Torsdag 3. desember:
I dag skal vi lage marsipanfigurer
Pakk gjerne inn marsipan og konditorfarge. Dette blir i tillegg fine julegaver. To fluer i en smekk!
Fredag 4. desember:
I dag skal vi gå på julekino!
Sjekk hva som er årets julefilmer for barn. Dette vil garantert sette hele familien i julestemning! (Ekstra slitne foreldre kan benytte sjansen til en liten høneblund i mørket).
Lørdag 5. desember:
I dag skal vi en tur i svømmehallen!
Pakk inn ungenes badedrakt, svømmebriller eller en badeleke.
Søndag 6. desember:
I dag skal vi lage julepynt!
Hjemmelaget julepynt er den fineste og dere kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Legg frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter/penner, klistremerker og glitter. Nisser kan trylles frem av det meste, for eksempel doruller.
Mandag 7. desember:
I dag skal vi pynte rommet ditt til jul!
Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. Her kan noe av pynten dere lagde dagen før komme til nytte.
Tirsdag 8. desember:
I dag skal barna legge foreldrene!
Omvendt legging er morsomt! Barna pusser tenner på de voksne, forteller eventyr osv. Her er det lov for mamma og pappa å gjøre seg litt umulige. Tips: Begynn leggingen litt tidlig enn normalt denne kvelden.
Onsdag 9. desember:
I dag skal vi male syltetøyglass!
Tomme syltetøyglass er fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipanen og andre julegodteri. La barna dekorere glassene, pakk dem inn og dere har supre julegaver.
Torsdag 10. desember:
I dag skal vi lag til- og fra lapper til julegavene
Klipp ut former i rødt papir, lag lapper av barnets håndavtrykk, mal med fingermaling og dekorer med glansbilder. Mulighetene er mange, og hjemmelagede lapper er det ekstra koselig å få.
Fredag 11. desember:
I dag skal vi gå på kafé sammen etter skolen/barnehagen
Dette er en fin måte å avslutte uken på både for store og små.
Lørdag 12. desember:
I dag skal vi på biblioteket!
Lån bøker dere kan kose dere med sammen. Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Pulverheksa møter julenissen.
Søndag 13. desember:
I dag skal vi bake lussekatter!
Her finner du oppskrift på lussekatter. I år faller Luciadagen på en søndag, så hva med å kombinere nybakte lussekatter med å dra på overraskelses-Lucia til noen dere kjenner?
Mandag 14. desember:
I dag skal vi lage gavepapir!
Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir! Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som kastes i restavfallet.
Tirsdag 15. desember:
I dag får barna velge middag!
Dere kan handle inn på butikken sammen det barnet ønsker seg til middag.
Onsdag 16. desember:
I dag skal vi gå på en juleforestilling sammen!
Kjøp billetter på forhånd og pakk dem inn på den aktuelle datoen. Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor. Mange bibliotek arrangerer forestillinger og høytlesninger før jul. Det samme gjør skoler og lokale teatergrupper.
Torsdag 17. desember:
I dag skal vi spille spill!
Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien. Om du vil, så pakk inn terninger, brikker og kort fra en kortstokk.
Fredag 18. desember:
I dag skal vi finne et juletre og gi det et navn!
Dette er dagen for å velge et juletre sammen og gi treet et navn. Personifisering av treet vil slå an hos unger! Hva med treet Åge, Lars eller Siv? Da blir det en egen svung over å pynte treet! "Kom, nå skal vi pynte Åge”!
Lørdag 19. desember:
I dag skal vi bake pepperkaker/pepperkakehus!
Pakk eventuelt inn en pepperkakeform og pynt. Her finner du en bra oppskrift på pepperkaker. Kjøpedeig eller kjøpehus er også helt ok! Lager du egen deig, så husk at denne må lages kvelden i forveien.
Søndag 20. desember:
I dag skal vi ake/gå på skøyter!
Er det snø der dere bor er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Skøyter kan en gå på uansett vær. Sjekk åpningstidene i din lokale skøytehall om det ikke er mulig å gå på skøyter ute.
Mandag 21. desember:
I dag skal vi ha julefilmkveld!
Lag en haug med popcorn og benk dere foran TV-en med masse puter og pledd. Filmtips: Pippis jul, Grinchen, Alene hjemme, Reisen til julestjernen, Polarekspressen, Arthurs julegaverace, Gutten og snømannen.
Tirsdag 22. desember:
I dag skal vi blåse is-såpebobler ute!
Når det er kuldegrader ute fryser såpebobler til is. Kjempestilig! Pakk gjerne en flaske med såpebobler denne dagen.
Onsdag 23. desember:
I dag skal vi pynte juletreet!
Kvelden før kvelden! Lag kakao, sett på julemusikk og pynt treet sammen. Til kalenderen kan du eventuelt pakke inn litt julepynt eller kanskje selveste julestjerna?
Torsdag 24. desember:
I dag skal vi gå på skattejakt!
Lag et skattekart for å finne dagens første julegave. Det er lurt å velge en liten gave som vil holde ungene i aktivitet en stund, da kortes ventetiden ned til kvelden. God jul!
Nøkkelord
Kontakter
Marianne HolenDaglig leder
Tel:48 12 69 62marianne@loop.noBilder
Om LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Kjølberggata 21
0653 Oslo
24 02 20 09http://www.loop.no
Følg pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra LOOP - Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning
Et godt system kan gi deg 50.000 kr13.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Et godt system for kildesortering er praktisk og funksjonelt. Det kan være enkelt og effektivt, eller pent og kreativt. Det viktigste er at det fungerer og gjør kildesorteringen så lett som mulig. Nå kan du ta bilde av ditt system og være med i trekningen om hovedpremien på 50.000 kr. I tillegg trekkes det ut fylkesvinnere som får 10.000 kr.
Hva gjør du med julepapiret etter at gavene er åpnet?13.12.2024 13:16:30 CET | Pressemelding
Julaften er fylt med glede, overraskelser og gavemagi. Etter at presangene er pakket opp og papiret ligger strødd, kommer spørsmålet: Hvor kastes julegavepapiret? Svaret overrasker kanskje mange.
Bahare Viken og LOOP Miljøskole setter fokus på overforbruk, bærekraft og kritisk tenking13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I uke 47 leder nyhetsprofil Bahare Viken LOOP Miljøskoles første bærekraftsuke for ungdomsskoler og VGS. Det blir filmpremiere, debatter, dilemmaer og utfordringer – alt mens vi sammen huker av viktige mål om bærekraft og kritisk tekning i læreplanen.
De er overalt. Men legger du merke til dem?21.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Før du har gått hjemmefra på morgenen har du allerede sett dem flere ganger. Når du setter på kaffen, heller melk i glasset, smører brødskiver og når du kaster søppelposen i dunken på vei til skole eller jobb.
Håvard Tjora og LOOP Miljøskole er klare for en ny nasjonal bærekraftsuke18.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Én superlærer, tre skoleshow. Neste uke er det igjen klart for Bærekraftskolen Live - denne gangen for hele landets fjerdeklassinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom