Skadedyr vil inn i varmen

Forsikringsselskapene får mange meldinger om mus og rotter i forbindelse med eierskifte av bolig.
- Det er smart å gardere seg, spesielt om du kjøper et litt eldre hus, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring. Hun anbefaler at du sjekker selgers egenerklæring, stiller relevante spørsmål til megleren og ber om tilstandsrapport.
- Ta forbehold i budgivningen om du mistenker skadedyr, sier hun.
Trekker inn om høsten
Mange skadedyrfirma rapporterer at rotteplagen er økende. Milde vintre fører til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder.
- Rottene har yngletid både vår og høst, og når kulda setter inn begynner både rotter og mus å trekke inn i veggen, forteller Slettemoen. Mus kommer inn via åpninger i bordkledningen eller gjennom ventiler og følger rør og kabler inni veggen.
- Ikke sjelden ender de opp på kjøkkenet, sier hun.
Forebygge selv
Det er mange grep du kan gjøre for å forebygge. Begynn med en runde hvor du sikrer bygningen.
- Pass på at åpninger er tette. Unge rotter og spesielt mus trenger veldig liten åpning for å komme inn, og det er anbefalt å tette alle åpninger større en seks millimeter, sier Slettemoen. Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent.
- Nedfallsfrukt i hagen og mat og frø som faller fra fuglebrett er også fristende for rotter.
Renhold innomhus er også viktig for å unngå at skadedyrene ikke får ferten av noe de kan spise.
Store skader
Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig.
- I Frende får vi jevnlig meldt skader som følge av mus og rotter, de er ofte uoversiktlige og kommer ofte opp i 100.000-kronersklassen. Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over millionen, sier Slettemoen.
Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, og i tillegg spiser de alt de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg. Ødelagte ledninger kan være brannfarlige.
Dekket av forsikringen
En vanlig hus- eller fritidsboligforsikringbør dekke skader som følge av gnagere. Det er likevel lurt å sjekke forsikringen din.
- Noen selskap dekker mus- og rotteskader på standarddekningen, men mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning som du må velge selv og betale litt ekstra for, sier Slettemoen i Frende.
At du har rotter i huset innebærer ikke at du har en skade, men når dyrene påfører skader eller det begynner å lukte, kan det være en forsikringssak.
- Det å drive ut dyrene, og sørge for at alle åpninger er tettet slik at dyrene ikke kommer inn igjen, er likevel en jobb kunden selv må ta, før forsikringsselskapene starter utbedring av en slik skade, sier Heidi Tofterå Slettemoen.
Sjekkliste
Rentokil har en sjekkliste som kan hjelpe deg å sjekke om du har rotter eller mus i hus.
-Krafselyder:Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt. Rotter er spesielt aktive om natten.
-Lort:Mus legger igjen små og mørke ekskrementer langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap.Ekskrementene til rotter er sylindriske og på cirka 10-17 mm.
-Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap.
-Skader:Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe. Rottene gnager på omtrent alt, river opp matemballasje, forsyner seg av maten.
-Reir:Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap.Rotter graver gjerne hi i komposthauger eller under skur og terrasser.
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.noBilder


Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
Sesongstart på sjøen: Mange får skadesjokk22.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
For mange båteiere markerte den sene påska sesongstart på sjøen. - Men mange har ikke sett til båten siden i fjor. Det kan straffe seg.
Skadeskred: 1 av 5 brukte reiseforsikringen sin i fjor15.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
I fjor meldte nordmenn inn reiseskader for mer enn 3 milliarder kroner. Det er ny rekord.
Én ulykke i minuttet: Slik krasjer vi på påskeferie14.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
De fleste reiser på påskeferie mellom fredagen i palmehelgen og onsdag i påskeuka. I fjor krasjet norske personbiler for mer enn 230 millioner kroner disse seks dagene.
Påskeutfarten: I morgen krasjer vi for 50 millioner10.4.2025 07:52:00 CEST | Aktuelt
Mange reiser på påskeferie allerede fredag i palmehelga. Det gjør dagen til en dyr bulkedag. - Jeg frykter at fredagen kan koste 50 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom