82 gauper kan felles i kvotejakta

– Vi åpner nå forsiktig for kvotejakt for å forhindre skade på beitedyr i de to nordligste fylkene. Målet er at bestanden holder seg på Stortingets bestandsmål slik at rovviltnemnda kan ta over forvaltningsansvaret. En lav kvote gjør det også lettere å kunne iverksette skadefelling ved behov, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Kvotejakta på gaupe fra 1. februar til 31. mars skal i henhold til rovviltforliket være det viktigste verktøyet for å regulere gaupebestanden. I 2020 ble det registrert 66,5 familiegrupper på landsbasis, og bestanden er dermed over det nasjonale bestandsmålet Stortinget har vedtatt på 65 familiegrupper for første gang på åtte år.
I rovviltregioner hvor gjennomsnittet tre siste år ligger over det regionale bestandsmålet er det de regionale rovviltnemndene som vedtar kvote for kvotejakt. Miljødirektoratet fastsetter kvoten i de andre regionene, som er region 4 Oslo/Akershus/Østfold, region 5 Hedmark, region 7 Nordland og region 8 Finnmark.
Se grafer og tabeller over bestandsutvikling og kvoter i vedleggene.
Økning av familiegrupper i Nord
Det har spesielt vært en økning i antall familiegrupper i de to nordligste rovviltregionene i 2020. I region 7 Nordland har det vært en oppgang fra 5,5 til 11 familiegrupper, mens det i region 8 Troms og Finnmark har økt fra 5 til 11 familiegrupper.
På bakgrunn av dette åpner Miljødirektoratet for første gang siden 2017 opp for jakt i de to nordligste fylkene. Kvoten i region 7 settes til totalt 7 gauper med en totalkvote på 3 voksne hunndyr, og kvote i region 8 settes til totalt 6 gauper med en totalkvote på 3 voksne hunndyr.
De regionale rovviltnemdene i region 7 og 8 ba henholdsvis om en totalkvote på 13 og 10 gauper
– Det er fortsatt behov for stabil bestandsvekst i begge regioner for at man skal ligge på det gjennomsnittlige fastsatte bestandsmålet og rovviltnemdene kan overta myndigheten. Prognosen for gaupebestanden i landet som helhet tilsier også en mer forsiktig kvote i disse regionene.
For å ikke komme under det nasjonale bestandsmålet på gaupe i 2022 viser prognosen til et uttak på mindre enn 30 voksne hunndyr i Norge i 2021. Rovviltnemdene som har myndighet til å sette kvote har til sammen vedtatt en kvote på 26 hunndyr.
I tillegg til kvotejakt kan miljømyndighetene gi tillatelse til skadefelling der det er særlig stort skadepotensiale og kvotejakt ikke er egnet. Ved skadefelling kan det åpnes for å bruke andre verktøy, blant annet snøskuter.
– Vi trenger handlingsrom for å tildele kvoter til skadefelling i de respektive regionene også i 2021 uten at det går på bekostning av bestandsmålet, sier Hambro.
Kvoter ellers i landet
I region 1, Vest-Norge, hvor det ikke er fastsatt bestandsmål for gaupe, åpnes det for kvotefri jakt.
I region 2 (Sør-Norge), 3 (Oppland) og 6 (Midt-Norge) er det åpnet for jakt fordi gaupebestanden i regionene ligger over bestandsmålet.
Rovviltnemnda i region 5 (Hedmark) har anmodet Miljødirektoratet om ikke å åpne for kvotejakt på gaupe i år. Direktoratet har fulgt anmodningen og åpner ikke for jakt i dette området. Det åpnes heller ikke for jakt i region 4 (Oslo/Akershus/Østfold).
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Dokumenter
Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
38 prosjekter skal gi bedre vannmiljø i Oslofjorden14.4.2025 10:14:10 CEST | Pressemelding
20 millioner kroner er tildelt prosjekter som vil bedre vannmiljøet for fisk og andre levende organismer i nedbørfeltet til Oslofjorden og i selve fjorden. Det er første gang det gis tilskudd over statsbudsjettet øremerket restaurering av vannmiljøet i disse områdene.
86 kommuner og fylker vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommuner og fylkeskommuner i alle landsdeler har i 2025 søkt om 298 millioner kroner i støtte til lokale klimatiltak. Se her hva din kommune har søkt om.
86 kommunar og fylke vil ha Klimasats-støtte9.4.2025 08:40:04 CEST | Pressemelding
Kommunar og fylkeskommunar i alle landsdelar har i 2025 søkt om 298 millionar kroner i støtte til lokale klimatiltak. Sjå her kva kommunen din har søkt om.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjorder på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjorder er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette skyldes klimaendringer og økte utslipp.
15 prosent mindre oksygen i vestlandsfjordar på 30 år8.4.2025 07:04:10 CEST | Pressemelding
Oksygennivået i Sognefjorden og andre vestlandsfjordar er redusert med rundt 15 prosent på 30 år. Dette kjem av klimaendringar og auka utslepp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom