80 år siden deportasjonen av norske jøder

– Deportasjonen og drapene av norske jøder var en eksistensiell katastrofe for den norske, jødiske minoriteten, for det norske samfunnet – og for menneskeverdet, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
– En stor andel av de menneskene som utgjorde et levende jødisk miljø i Norge ble fjernet med makt og drept. Det norske samfunnet var unnfallende og det var alt for få som stod opp for den jødiske minoriteten. Norge ble fattigere, både på grunn av dehumanisering av jøder, den umenneskelige behandlingen de møtte – og på grunn av de mange som ble myrdet og som hadde så mye å tilføre det norske samfunnet.
Preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit sier vi må slå ring om religiøse minoriteter og utsatte grupper.
– Nå er opp til oss å slå ring om religiøse minoriteter og andre utsatte grupper som i vår tid trues av forfølgelse, undertrykking og rasisme. Vi må ikke svikte igjen.
– Vi må aldri glemme ofrene for det norske Holocaust. Hvordan kunne dette skje?, spør Fykse Tveit.
– Vi får stadig ny og mer kunnskap om denne delen av norsk historie, og det utfordrer oss til årvåkenhet, refleksjon og handling. 80-årsmarkeringen er en påminnelse om hva mennesker er i stand til å gjøre når menneskeverd og rettssikkerhet systematisk brytes ned.
Den norske kirke var unnfallende og sviktet jødene før og under Den andre verdenskrig. Kirken var for seint ute med sin med sin protest mot jødeforfølgelsene. Dette erkjente Bispemøtet i en uttalelse i 2012.
– Kirken er med på flere av markeringene ulike steder i landet. Deportasjonen og drapet på norske jøder angår hele Norge. Vi har alle et ansvar for å la dette være en del av vårt kollektive minne. Den norske kirke vil arbeide sammen med alle gode krefter for å avdekke og stå opp mot alle former for antisemittisme og hat mot jøder, avslutter Fykse Tveit.
Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og preses Olav Fykse Tveit har idag sendt en hilsen til Det Mosaiske Trossamfund i anledning 80-års markeringen av deportasjonen. Les hilsenen her.
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholRådgiver i Kirkerådet
Tel:98801428ak547@kirken.noEmil EngesetKommunikasjonsdirektør (konst.)
Tel:47906092ee457@kirken.noBilder

Lenker
Om Den norske kirke
62 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 80.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Historiske Samiske kirkedager åpnet27.6.2025 18:10:58 CEST | Pressemelding
I Alta er Samiske kirkedager nå i gang. Tilreisende fra tre nordiske land, men først og fremst fra Sápmi, er på plass i Nordlyskatedralen og Alta for å bli inspirert, begeistret, provosert, oppløftet og kanskje litt klokere.
Ny strategi skaper forventninger24.6.2025 09:41:00 CEST | Pressemelding
– Et livssynsåpent samfunn handler ikke om at Den norske kirke skal gjøre mindre, men at flere kan bidra med mer, sier Harald Hegstad om regjeringens nye strategi for det livssynsåpne samfunn.
Sikrer Svalbard-kirken: – Et viktig løft for nærvær og beredskap i nord17.6.2025 15:15:56 CEST | Pressemelding
Den norske kirke har fått gjennomslag i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. AP, SV og SP er enige om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til kirkens arbeid på Svalbard for å sikre beredskap og tilbud på hele øygruppen.
Lægdene, Norbye og Skoglund videre som bispekandidater13.6.2025 10:30:00 CEST | Pressemelding
Etter en rådgivende avstemming blant seks kandidater, er det nå tre kandidater til å bli biskop i landets nordligste bispedømme. Ny biskop tilsettes av Kirkerådet 18. september.
Klokkeringing og festgudstjenester – slik markeres pinse i kirken6.6.2025 14:06:09 CEST | Pressemelding
Det er pinse i helgen, til minne om da disiplene til Jesus fikk Den hellige Ånd. – Du ser den ikke, men du ser hva den gjør, forklarer biskop Ragnhild Jepsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom