8 av 10 råkjører i 80-sonen – men vi ønsker å bevare fartsgrensa

Undersøkelsen som er gjennomført av Kantar TNS, kartlegger blant annet hvor og hvor ofte vi kjører for fort og hva vi mener om fartsgrensene.
Det er i 80-sonen de fleste som bryter fartsgrensen tråkker til på gassen. Mer enn 8 av 10 – 86 prosent – svarer at de bryter fartsgrensen «nesten alltid» eller «av og til». Og hele 22 prosent av mennene kjører alltid for fort.
Risikosport å råkjøre i 80-sone
– På landeveier med 80-grense er det mange som lar seg friste til å trå litt ekstra på gassen. Men det er noe av det farligste du kan gjøre på disse veiene. Veier med 80-sone er blant de mest ulykkesbelastede strekningene vi har, og hvis du kolliderer i den farten er risikoen skyhøy for at du eller andre mister livet eller blir alvorlig skadd, sier Solstad Steen i Trygg Trafikk.
Han liker også dårlig nordmenns holdning til fart i 30-sone. Så mange som 6 av 10 svarer nemlig at kjører for fort i 30-sone «av og til» eller oftere.
– 30-sone er ofte ensbetydende med tettbygd strøk. Her vil det være fotgjengere, syklister og barn i veien. Det er livsfarlig for en myk trafikant å bli truffet av en bil i for eksempel 40 km/t. Å kjøre for fort her er utsette andre for unødvendig fare.
Folket har talt: Fartsgrensene er høye nok
De tre vanligste unnskyldningene for å kjøre for fort er at det er gode veier, at man er alene på veien og at fartsgrensen er for lav.
Likevel ønsker ikke flertallet høyere fartsgrenser. 54 prosent mener nemlig at fartsgrensene er riktige som de er eller at det bør være lavere fartsgrense på mange veier. 37 prosent ønsker høyere fartsgrenser.
– Mange klager over lave fartsgrenser, men dette viser at flertallet synes det går fort nok på norske veier. Sammenhengen mellom alvorlige ulykker og fart er udiskutabel. Derfor er vi glad for de fleste nordmenn er fornøyd med fartsgrensene slik de er, fortsetter han.
Undervurderer faren ved høy fart
På spørsmålet om hva vi mener er den største risikofaktoren i trafikken, er det norske folk enige. Hele 78 prosent mener nemlig at uoppmerksomhet er den store faren, mens bare 7 prosent svarer fart.
– Vi vet at fart og uoppmerksomhet er de to store risikofaktorene i trafikken. Derfor er det positivt at folk forstår viktigheten av å holde fokuset på veien. Men det er mindre positivt at så mange undervurderer faren ved høy fart. Det er dessverre sånn at for høy fart dreper, avslutter Solstad Steen i Trygg Trafikk.
Nøkkelord
Kontakter
Harald HeieraasSeniorrådgiver
Tel:91 70 66 96heieraas@tryggtrafikk.noPaal Ove SodefjedDistriktsleder, Aust-Agder
Tel:90 51 45 11sodefjed@tryggtrafikk.noBilder

Om Trygg Trafikk
Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.
Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk
Seks personer mistet livet i trafikken i februar1.3.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
To måneder ut i det nye året har tolv personer omkommet i trafikken. Det er en økning fra i fjor da fire personer omkom i samme periode.
Nesten halvparten bruker refleks17.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi blir stadig flinkere til å bruke refleks i mørket, snart bruker halvparten av oss det. Men Trygg Trafikk håper at langt flere prioriterer refleksen i mørket i tiden framover.
6 personer omkom i januar-trafikken1.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Med seks omkomne i januar er det en økning fra fjorårets to omkomne i samme måned. – 2022 var et dårlig år for trafikantene. Dessverre har vi fått en trist start på dette året, sier pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen.
Berøringsskjerm i bil tar farlig mye oppmerksomhet.16.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
1 av 3 mener berøringsskjermer i bil gjør dem mer uoppmerksomme i trafikken, viser en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Trygg Trafikk og Fremtind. Samtidig melder 3 av 4 at de bruker berøringsskjermen aktivt under kjøring.
118 omkomne i trafikken i fjor2.1.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Vi legger bak oss et år med en økning på nesten 50 prosent drepte i trafikken sammenlignet med året før. Ikke siden 2016 har vi hatt like mange omkomne. - 2022 har vært et tragisk år for trafikantene, sier Trygg Trafikk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom