Forskningsrådet

8 av 10 har tillit til forskning

Del
Tilliten er høyest til helseforskning, men tilliten er ikke tilsvarende høy til klimaforskning.

Tallene fra Forskningsrådets siste befolkningsundersøkelse viser at 83 prosent av befolkningen har meget eller ganske stor tillit til forskningen. Selv om den generelle tilliten til forskning er høy, er det ikke all forskning som har like høy tillit. 75 prosent har svært stor eller stor tillit til helseforskning, mens tilsvarende tall for kjønns- og likestillingsforskning er 50 prosent. 56 prosent har svært stor eller stor tillit til klimaforskning, men 13 prosent har liten eller svært liten tillit til forskning på dette feltet.

- Det er betryggende å se at nordmenns tillit til forskning generelt er høy, men det er urovekkende at klimaspørsmålet synes å være noe som skaper polarisering blant folk også når det gjelder forskningen, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Folk med utdanning utover videregående skole har betydelig større tillit til forskning enn andre. Dette gjelder klimafeltet mer enn de andre feltene.

85 prosent mener at forskning er til nytte for allmenheten. Imidlertid sier 30 prosent seg enig i påstanden "forskningsresultater er ofte kjøpt av industri eller myndigheter og er dermed ikke til å stole på" og et tilsvarende antall sier ja til påstanden "forskningsresultater er i stor grad preget av forskernes egne politiske holdninger og oppfatninger". Dette perspektivet påvirker kanskje også generell tillit til forskere. 72 prosent har meget eller ganske stor tillit til forskere, mens 83 prosent har tillit til forskning.

Finansieringskilde påvirker tillit

Forskning som er finansiert av internasjonale forskningsprogrammer (som for eksempel EUs forskningsprogram) har klart høyest tillit (67 prosent), offentlig finansiert forskning ligger som nummer to (59 prosent), organisasjoner og stiftelser deretter (47 prosent), mens næringslivsfinansiert forskning scorer lavest (31 prosent).

Nordmenn vs. resten av verden

Det finnes en rekke internasjonale målinger av tillit til forskning. Spørsmålstillingen varierer slik at de ikke er helt sammenlignbare, men nordmenn ser ut til å ha relativt høy tillit i et internasjonalt perspektiv. En fersk undersøkelse fra Sverige viser at 73 prosent har meget eller ganske stor tillit til forskning, mens Norge er blant landene med høyest tillit til forskere, ifølge en global undersøkelse utført av Gallup for Wellcome i 2018.

Kjennskap til forskere

Selv om tilliten til forskning er høy og ganske mange sier at de er meget eller ganske interessert i forskning (63 prosent), er det svært få som kan nevne navnet på en nålevende norsk forsker. Kun 27 prosent var i stand til dette, og ikke overraskende var det Edvard og May-Britt Moser – hjerneforskerne som fikk nobelprisen i medisin – som er suverent best kjent blant de spurte.

Forskningsrådet har målt befolkningens holdninger de siste årene. Befolkningsundersøkelsen som nå utføres av Kantar vil bli gjennomført tertialvis i en periode framover. Du kan se resultatene her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no

Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles. 

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye