Lammesesongen er i gang

Et sikkert høsttegn er at lammekjøttet begynner å komme i butikkhyllene. Lam er selve smaken av høst for mange og i fjor ble fårikålen kåret til Norges nasjonalrett. Etterspørselen er derfor stor og Nortura sine sauebønder har jobbet hardt for å sikre nok kjøtt. Fagsjef for småfe, Finn Avdem, i Nortura er svært fornøyd.
– Kvaliteten på lamma er helt topp. Norturasauebonden har levert fantastisk flotte lam i oppstarten av sesongen. Sammenlignet med starten i fjor har vi en gjennomsnittlig vektøkning på 0,8 kg per lam og kjøttfylden er på høyde med rekordåret 2014, så dette er rett og slett imponerende, sier Avdem.
Selv om norsk lam som regel tilberedes på tradisjonelt vis, er det bare fantasien som setter grenser for hvordan kjøttet kan serveres. Gilde tilbyr i år et variert utvalg av lammeprodukter fra ulike områder, både gamle bestselgere og spennende nyheter.
– Den norske forbrukeren har de siste årene blitt mer og mer opptatt av hvor kjøttet kommer fra. Både fra hvilket land, men også fra ulike geografiske områder, forteller PR rådgiver i Nortura, Marthine Haugen Petersen. Alle lam fra Gilde er norske, og høstens lam fra Gilde er i verdensklasse. I Norge har vi store variasjoner i flora og terreng, noe som gjør at lammekjøtt fra ulike områder får ulikt særpreg og historie. Denne høsten selges Gilde Gourmet Lam fra Trollheimen, Sirdalheiene og Jostedalsbreen hos Coop og i enkelte Rema-butikker, Gilde Lam fra Hallingskarvet hos Meny og Gilde Polarlam i Rema sine butikker i nord.
En annen nyhet er Gilde Ovnsklar lammestek med rosmarin og timian, et produkt som kommer i stekepose. Posen holder på fuktigheten under steketiden slik at kjøttet blir saftig, men åpner seg mot slutten slik at kjøttet også får en stekeskorpe. – Dette er et produkt vi har stor tro på, spesielt blant yngre. Mange er bekymret for et tørt resultat når de skal lage stek, så da er dette en sikker løsning, sier Haugen Petersen
Gilde lanserer også to fenalår-nyheter; Gilde Langtidsmodnet Fenalår i skivet pakning og Gilde Fenalår av villsaulam. Spekemat øker i popularitet og fenalår er i vinden som aldri før. Selv et kresent fransk marked har fått øynene opp for det særnorske produktet, og Gilde sitt langtidsmodnede fenalår fra Tynset selges i Paris sine gourmetrestauranter og delikatesseforretninger. Nå kommer produktet i skivet pakning i norske dagligvarebutikker. Fenalår av villsaulam lanseres nærmere jul. Dette er et aromatisk, mørt og kjøttfyldig fenalår av nordnorske villsaulam.
Fakta om lam i Nortura:
- Nortura slakter omtrent 2/3 av alle sau/lam i Norge, totalt ca. 775 000 dyr.
- Omtrent 80 prosent slaktes i den hektiske lammesesongen fra midten av august til november
- Nortura har 9 småfeslakterier:
- Nortura Førde (Sogn og Fjordane)
- Nortura Forus (Rogaland)
- Nortura Sandeid (Rogaland)
- Nortura Rudshøgda (Hedmark)
- Nortura Gol (Buskerud)
- Nortura Bjerka (Nordland)
- Nortura Malvik (Sør-Trøndelag)
- Nortura Målselv (Troms)
- Nortura Karasjok (Finnmark)
Kontakter
Marthine Haugen PetersenPR-rådgiver
Tel:90 50 30 21marthine.petersen@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom