Byggenæringens Landsforening

7 av 10 bedrifter i byggenæringen mangler viktig kompetanse

Del
NHOs nyeste kompetansebarometer viser at byggenæringen nok en gang er blant de næringene med størst udekket kompetansebehov. Hele 7 av 10 bedrifter sier de har behov for kompetent arbeidskraft som de ikke klarer å mette.

Det siste året har over halvparten av BNLs medlemmer forsøkt å rekruttere fagpersonell uten å lykkes. NHOs kompetansebarometer viser at det spesielt er arbeidere med håndverksfag (75 prosent), teknisk fagskole (64 prosent) og ingeniør- og teknisk kompetanse (60 prosent) som mangler.- Næringen mangler viktig kompetanse, som kan bidra til å bygge det moderne og bærekraftige Norge, sier kompetansedirektør Kjetil Tvedt i Byggenæringens Landsforening (BNL). 

Mangler nesten 400 lærlinger 

Byggenæringen trenger 10 % flere lærlinger. Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning(NIFU) har gjort beregninger som viser at byggenæringen mangler 360 lærlinger. Til sammenligning ble det inngått 3584 lærekontrakter med unge i 2022. – Dette stemmer godt med meldinger vi får fra bransjen. Bedriftene får rett og slett ikke tak i nok lærlinger, og slik har det vært i mange år,fortsetter Tvedt.  

Byggenæringen trenger nye folk med forskjellige interesser: 

  • Bærekraft: Byggenæringen trenger flere miljøengasjerte unge som kan bidra til å bygge de gode klimaløsningene som gjør at Norge kommer seg gjennom det grønne skiftetFor norske klimagassutslipp skal ned med 55% innen 2030. Dette forutsetter naturlig nok en rekke tiltak og reguleringer, ikke minst innen byggenæringen. Men byggenæringen trenger også de som skal gjøre jobben med å gjøre de fysiske endringene. For det er de som for eksempel skal etterisolere husene og bygge smartere 
  • Gamere: Digitale "tvillinger" av bygg blir laget med samme teknologi som dataspill, og fjernstyring av operasjoner bruker samme utstyr som i gaming. Byggenæringen etterspør denne kompetansen fra de som er glade i gaming 
  • Design og kultur: Som ansatt i byggenæringen setter man varige spor etter seg. Byggenæringen søker derfor etter de som vil være med å forme morgendagens bygg, landskap og byer. 

9 av 10 får læreplass i byggenæringen 

Ifølge NHOs kompetansebarometer har over 70 prosent av bedriftene i byggenæringen lærlinger i arbeidsstokken. Nesten 90 prosent av alle som går VG2 Byggfag får lærlingeplass, så sjansen for å få læreplass er større i byggenæringen enn i mange andre yrkesfag. I tillegg er byggenæringen Norges største fastlands- og distriktsnæring og finnes i alle norske kommuner over hele landet. Det betyr at en svært høy andel kommer gjennom nåløyet og får læreplass, jobb og karriere der de er oppvokst eller ønsker å bo.   

Første mars er søkefristen for de som skal søke videregående utdanning. De som vurderer universitet eller høyskole må bestemme seg før 15. april. Byggenæringen håper de somer miljøbevisst, teknologiinteressert eller opptatt av design og kultur undersøker mulighetene i byggenæringen   

Lenke til NHOs kompetansebarometer som ble fremlagt i dag: https://www.nho.no/tema/kompetanse-og-utdanning/artikler/2-av-3-nho-bedrifter-mangler-folk-med-riktig-kompetanse--38-000-nye-ansatte-trengs/ 

Kontakter

Trond Cornelius BrekkeKommunikasjonssjef og samfunnskontaktByggenæringens Landsforening

Tel:40241000trond@bnl.no

Bilder

Om Byggenæringens Landsforening

Byggenæringens Landsforening
Byggenæringens Landsforening
Postboks 7187 Majorstuen
0307 OSLO

23 08 75 00http://www.bnl.no

Byggenæringen er Norges største fastlands- og distriktsnæring med nærmere 400.000 ansatte i samtlige norske kommuner. Samlet omsetning overstiger 1000 mrd. kroner. Byggenæringens Landsforening (BNL) er den ledende næringsorganisasjonen for byggenæringen i Norge med 3600 medlemsbedrifter som sysselsetter i overkant av 75.000 medarbeidere. 

Følg pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Byggenæringens Landsforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Byggenæringens Landsforening

Nytt kompetansetilbud innen bærekraft til byggenæringen6.3.2023 14:56:58 CET | Pressemelding

Byggenæringen står for 20% av klimagassutslippene, og disse skal ned. Nye materialer, ny teknologi og mer effektiv bygging og drift må fases inn, og det stiller nye krav til fagarbeidere og funksjonærer i næringen. Regjeringen bevilger nå flerfoldige millioner til bransjeprogram for kompetanseutvikling, slik at bedrifter og tillitsvalgte kan samarbeide med utdanningstilbydere om å utvikle korte bærekraftmoduler tilpasset byggenæringen.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom