Offshorefartøyer kan spare 10-15 prosent i året på hybriddrift

Analyser av tester gjort i hybridlaboratoriet til ABB på MARINTEK i Trondheim viser besparelser på 10-15 prosent drivstoff og utslipp under gitte forutsetninger for et typisk fartøy i offshoreflåten.
ABBs hybridlab for testing av energilager i fremdriftssystemer for offshorefartøyer er et samarbeid med MARINTEK, NTNU og SINTEF, støttet av Transnova (nå Enova).
- Vi er fornøyde med det vi så langt har fått ut av hybridlaboratoriet. Testene viser at batteridrift i all hovedsak har gitt de besparelsene vi trodde for de fleste anvendelsene og driftsprofiler, men vi har også sett at det har gitt mindre besparelser for enkelte funksjoner, sier leder for marinevirksomheten til ABB i Norge, Sindre Sætre.
Dersom hele flåten av offshorefartøyer og ankerhåndteringsfartøyer på norsk sokkel hadde kraftsystem med den nyeste hybridteknologien vil man kunne redusere CO2-utslippene med opp mot 450 000 tonn CO2 i året. Det er det samme man sparer ved å elektrifisere hele Valhallfeltet, eller tilsvarende utslippene til 163 000 gjennomsnittlige norske biler.
Ved å bruke et batteri øker man i praksis virkningsgraden på forbrenningsmotoren i et dieselelektrisk fremdriftssystem. Et hybrid kraftsystem egner seg spesielt godt for fartøyer med lavt og varierende kraftforbruk (lastprofil) og kan installeres i både eksisterende fartøyer (retrofit) eller nybygg, enten kraftsystemet er basert på vekselstrøm eller likestrøm.
- Fartøyet får det mest optimale kraftsystemet dersom man tar hensyn til energilageret fra dag én. Et batteri leverer likestrøm og vil gi de største gevinstene dersom det installeres i et fartøy med et likestrømsbasert kraftsystem, som i seg selv gir en del besparelser i forhold til et kraftsystem basert på vekselstrøm, sier Sætre.
Laboratoriet i Trondheim er i praksis et testsystem for alle komponenter som er nødvendige i et hybrid fremdriftssystem. Forbruksmønster ved ulike konfigurasjoner av det elektriske fremdriftssystemet blir analysert opp mot reelle lastprofiler. Hybridløsninger kan være hensiktsmessige også for andre fartøystyper enn offshorefartøyer, som drillskip, halvt nedsenkbare rigger og ferger.
- Potensialet er stort. For rederiene betyr kostnadsbesparelsene økt konkurransekraft og at de kan bidra til en mer miljøvennlig skipsfart. Rederienes og samfunnets interesser er sammenfallende når det gjelder introduksjon av batteridrift, sier Sætre.
Basert på dieselelektrisk fremdrift
Kraft- og fremdriftssystemer i offshorefartøy i dag er som regel diesel-elektriske, det vil si at en forbrenningsmotor og en generator brukes til å produsere elektrisk kraft. Kraften går til å drive skipets systemer og til elektriske motorer, som igjen driver propeller for fremdrift og/eller posisjonering.
De fleste fartøyer i dag har vekselstrømsanlegg, som gir en fast frekvens ut av dieselgeneratoren. Det betyr at den går på et fast turtall og ikke får utnyttet hele potensialet i den tilgjengelige kraftproduksjonen. En dieselmotor har optimalt drivstoff-forbruk når den går på rundt 70 til 80 prosent last, som er andelen av den maksimale effekten, eller kreftene, man kan hente ut av motoren. Men når et fartøy ligger på dynamisk posisjonering, ligger lasten sjelden på det nivået, men i snitt rundt 30 prosent.
ABB har løst utfordringen ved å introdusere Onboard DC Grid, et system som bruker likestrøm i kraftforsyningen om bord. Foruten en enklere og mer plassbesparende installasjon gir likestrømssystemet mulighet til å variere frekvensen ut av generatoren, slik at turtallet til motoren til enhver tid kan tilpasses kraftbehovet til fartøyet. Pilotinstallasjonen oppnådde 27 prosent drivstoffreduksjon ved bruk av Onboard DC Grid (uten batteri).
Batteri optimaliserer fremdriftssystemet
Inkluderer man et batteri kan gevinsten økes ytterligere for en rekke funksjoner, fordi batteriet kan tilføre energi raskt. For at fartøyet ikke skal risikere å ikke ha nok kraft tilgjengelig, vil et batterisystem for eksempel kunne ta unna toppene i forbruket. Batteriet vil også kunne fungere som reservekraft for systemene om bord, det vil si at det kan erstatte en generator, dersom marineregelverket i fremtiden tillater det.
Kraftsystemet som er bygget i Trondheim består av to generatorsett, én frekvensomformer og to elektromotorer utstyrt med bremser for å simulere last. I tillegg kommer batteri og kondensatorbank, som begge gir raskt tilgjengelig kraft for kraftsystemet, og vern og effektbrytere for sikkerheten til anlegget. Til testingen utvikles et eget kontrollsystem basert på ABBs 800xA-produkter, som vil inngå i ABBs Power and Energy Management System (PEMS).
Energilagring i et fartøy kan brukes i følgende funksjoner:
- Roterende reserve – erstatte dieselmotorer som energireserve i gitte operasjoner
- Lastutjevning – glatter ut lastprofilen til dieselmotoren (redusert forbruk)
- Nullutslippsoperasjon – kan drive utslippsfritt i perioder, for eksempel i havn
- Strategisk lastfordeling – optimaliserer lasten til dieselmotoren
- Forbedret dynamisk støtte – optimaliserer lasten ved lastpåslag
- Enhanced Ride-Through – generell energilagring, nødstrøm (UPS)
Nøkkelord
Kontakter
Sindre SætreDirektør Marine
Tel:+47 992 72 164sindre.satre@no.abb.comPeter TubaasInformasjonssjef
Tel:+47 917 05 531peter.tubaas@no.abb.comBilder



Om ABB
Følg pressemeldinger fra ABB
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra ABB
Q1 resultater: Sterk start på året; optimaliserer verdiskapingen gjennom porteføljestyring17.4.2025 09:19:59 CEST | Pressemelding
Ordrer 9,213 millioner dollar, +3%; sammenlignbart1 +5% Inntekter 7,935 millioner dollar, +1%; sammenlignbart1 +3% Driftsinntekter 1,567 millioner dollar; margin 19,7% Operasjonell EBITA1 1,597 millioner dollar; margin1 20,2% Resultat per aksje 0,60 dollar; +22%3 Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 684 millioner dollar; -6%
ABB skal levere avansert kontrollanlegg til ett av Norges største landbaserte produksjonsanlegg for laks5.2.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Kvarøy Arctic Seafarm skal i samarbeid med Total Betong og Eyvi oppføre anlegget på Langsettvågen i Nesna kommune i Nordland Landbaserte gjennomstrømningsanlegg sikrer en mer miljøvennlig lakseproduksjon Anlegget skal overvåkes og styres ved hjelp av ABB-teknologi.
Resultater 4. kvartal og hele året 202430.1.2025 08:44:01 CET | Pressemelding
Fjerde kvartal 2024 Ordrer 8,1 milliarder dollar, +6%; sammenlignbart1 +7% Inntekter 8,6 milliarder, +4%; sammenlignbart +5% Driftsinntekter 1,169 millioner dollar; margin 13,6% Operasjonell EBITA1 1,434 millioner dollar; margin1 16,7% Resultat per aksje 0,54 dollar, +7%2 Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 1,537 millioner dollar; -19% Hele året 2024 Ordrer 33,7 milliarder dollar, 0%; sammenlignbart1 +1% Inntekter 32,9 milliarder dollar, +2%; sammenlignbart +3% Driftsinntekter 5,071 millioner dollar; margin 15,4% Operasjonell EBITA1 5,968 millioner dollar; margin1 18,1% Resultat per aksje 2,13, +6%2 Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter 4,675 millioner dollar; +9% Avkastning på sysselsatt kapital 22,9% Utbytteforslag på 0,90 CHF per aksje
Aker Solutions tildeler ABB kontrakt for stort flytende havvindprosjekt i Storbritannia16.12.2024 13:41:56 CET | Pressemelding
Green Volt-prosjektet har som mål å bli Europas første flytende havvindpark i kommersiell skala ABB skal fungere som elektropartner for transformatorstasjoner i front-end engineering og design (FEED)-fasen, i samarbeid med Aker Solutions Prosjektet vil støtte avkarboniseringen av det britiske energisystemet ved å levere 1,5 TWh fornybar kraft årlig til nettet
Hjelper industrien til å gjøre det bedre med generativ AI: ABB lanserer Genix Copilot sammen med Microsoft11.12.2024 10:39:08 CET | Pressemelding
ABB Ability™ Genix Copilot integrerer generativ AI for å øke produktivitet, effektivitet og bærekraft i industrielle operasjoner og hjelpe kritiske eiendeler til å yte bedre Løsningen behandler sanntidsdata fra flere kilder og gir umiddelbare varsler, prognoser og anbefalinger for forbedring gjennom et intuitivt brukergrensesnitt Gjennom sitt pågående samarbeid med Microsoft og ved å utnytte Azure OpenAI Service, har ABB utviklet flere brukstilfeller basert på Genix Copilot som allerede brukes på et tidlig stadium
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom